Svensk anskaffelsesstatistikk: 450 kunngjøringer med likestillings-krav

Anbud365: Svensk uro, få kommuner driver med innovasjon i anskaffelserUpphandlingsmyndigheten har trukket frem tall for offentlige oppdragsgiveres bruk av funksjonskrav og som bedriver innovasjonsjakt i sine anskaffelser. På bildet generaldirektör i Upphandlingsmyndigheten, Inger Ek (foto: Jenny Drakenlind).

Skriv ut artikkelen

I nær 450 av de nær 17 200 kunngjorte offentlige anskaffelsene i Sverige i fjor fantes krav om likestilling mellom kvinner og menn. Det fremgår av statistikkmateriale som Upphandlingsmyndigheten nylig har publisert. I drøyt 260 av disse anskaffelsene var det med krav til menneskerettigheter i leveransekjedene.

Statistikken viser at det i fjor ble kunngjort nær 17 200 offentlige anskaffelser i Sverige. Det er en nedgang på sju prosent sammenliknet med året før. Hovedforklaringen er at svenskene i februar 2022 hevet sin nasjonale kunngjøringsgrense med ca. 75 000 kroner til 700 000.

Bak de ca. 17 200 kunngjorte anskaffelsene i fjor sto 1 135 offentlige virksomheter. Av disse igjen finnes 71 virksomheter som kunngjorde med enn 50 anskaffelser hver i 2022. Til sammen sto de for mer enn 41% av alle kunngjorte anskaffelser, fremgår det av den svenske statistikken.

Sju av ti fra kommunene

Sju av ti kunngjorte anskaffelser kom fra kommunal sektor, og 272 av vårt nabolands 290 kommuner kunngjorde minst en anskaffelse i fjor. Alle de 21 regionene i Sverige kunngjorde minst en anskaffelse forrige år, og deres samlede andel var drøyt 11% av 2022-kunngjørigene. Statlige virksomheter sto for drøyt 18%.

44% av samtlige kunngjøringer gjaldt kjøp av tjenester, mens 25% var knyttet til bygg og anlegg – samme andel som for varekjøp. For resten av kunngjøringene savnes opplysninger.

Miljøkrav mm

I drøyt 1600 – eller litt over 9% – av de kunngjorte anskaffelsene ble det stilt miljøkrav, i de fleste tilfellene om miljøledelse, dvs. gjerne om miljømerker eller miljødeklarasjoner. Om lag samme antall anskaffelser inneholdt krav om sosiale hensyn, vanligst krav til arbeidsvilkår.

Krav til likestilling mellom kvinner og menn fantes i om lag 450 anskaffelser, mellom folkegrupper i drøyt 300 anskaffelser. Universell utforming var blant kravene i nær 200 anskaffelser i Sverige i 2022, og sysselsettingskrav var med i ca. 220 anskaffelser. I drøyt 260 anskaffelser var det med krav til menneskerettigheter i de globale leveransekjedene.

Innovasjonsanskaffelser

Knapt 800 innovasjonsanskaffelser er notert i statistikken fra Upphandlingsmyndigheten.  Det er om lag 5% av alle kunngjorte anskaffelser i fjor. Drøyt 10% av disse inneholdt tekniske spesifikasjoner som i første rekke baserte seg på funksjons- og prestasjonskrav og ikke en nærmere beskrivelse av den tekniske løsningen.  Disse tallene er imidlertid svært usikre, ettersom de for svært mange anskaffelser mangler opplysninger.

Bli den første til å kommentere på "Svensk anskaffelsesstatistikk: 450 kunngjøringer med likestillings-krav"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.