To nøkkelfaktorer for anskaffelser når krisen treffer og beredskap trengs

Anbud365: Sverige: Mulig å endre kontrakt underveis, men ikke ved ulovlig direkteanskaffelseKonkurrensverket, her ved sin generaldirektør Rikard Jermsten, tydeliggjør hva de mener om rekkevidden av endringsbestemmelser i anskaffelsesloven i Sverige når det er snakk om ulovlig inngåtte kontrakter (foto: Ola Hedin).

Skriv ut artikkelen

En velfungerende innkjøpsorganisasjon og god planlegging i forkant. Det er, ifølge en krise-oppsummering svenske Konkurrenseverket nå har publisert, nøkkelen til å kunne håndtere en situasjon der til dels akutte beredskapsbehov melder seg. Ikke minst sikrer dette en korrekt og mulig bruk av den fleksibiliteten som anskaffelsesreglene byr på i slike situasjoner.

Det er i rapporten «Konkurrens och upphandling i kristider» Konkurrensverket oppsummerer erfaringer fra flyktningkrisen og covid-pandemien på konkurranseområdet – også på anskaffelsessiden.

Velfungerende organisasjon

En velfungerende organisasjon og en gjennomtenkt planlegging, heter det, er en forutsetning for å kunne håndtere plutselige forandringer i egne behov. Det samme gjelder for uforutsette vanskeligheter for en leverandør med å levere etter avtale. For å gjøre de nødvendige vurderinger når en krisesituasjon oppstår, anbefales offentlige oppdragsgivere å utrede grunnlaget for slike vurderinger i forkant. Det er et utgangspunkt når man plutselig står oppe i det.

I rapporten minner Konkurrensverket om at den fleksibilitet som anskaffelsesregelverket åpner for i krisesituasjoner, ikke kan benyttes dersom situasjonen skyldes oppdragsgiveren selv. Erfaringene er, fremholder Konkurrensverket, at oppdragsgivere i en krisesituasjon likevel synes f.eks. å benytte seg av unntakene fra kunngjøringsplikten i høy grad selv om det ikke er grunnlag for det.

Virkning på markedene

Dessuten er det viktig at utformingen av anskaffelsene og kravene der for å klare en situasjon med høy beredskap, krise eller krig ikke gir uforholdsmessige virkninger på markedet og konkurransen i under normale forhold. Lykkes man ikke med det, fremgår det av rapporten, kan det bety dårligere betingelser når krisen er over og beredskapsavtalen løper ut og en ny anskaffelse skal gjennomføres.

Konkurrensverket advarer også mot å legge til rette for korrupsjon. En transparent og kunngjort anskaffelse er et vern mot slikt, og uansett situasjon bør dette være et aspekt ved valg av anskaffelsesform. Samtidig ser de svenske konkurransemyndighetene et behov for et initiativ med sikte på å øke EUs og medlemsstatenes muligheter til mer effektiv håndtering av fremtidige kriser som kan virke forstyrrende inn på en av det indre markedets hjørnesteiner, nemlig om fri bevegelse av varer, tjenester, personer og kapital.

Bli den første til å kommentere på "To nøkkelfaktorer for anskaffelser når krisen treffer og beredskap trengs"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.