Tre tiltak for å gjøre det lettere for SMB-ere å bli med i offentlige anbud

Anbud365: Svensk krav: Ikke diskriminer bedrifter uten tariffavtale i offentlige anskaffelserPeter Thörn er styreleder i det svenske småbedriftsforbundet, Småföretagarnas Riksförbund.

Skriv ut artikkelen

Småbedriftenes muligheter til å delta i svenske, offentlige anskaffelser kan forbedres ved å iverksette tre forslag: forenkle anbudsdokumentene (konkurranseunderlaget), droppe de urealistiske omsetningskravene og legge til rette for større åpenhet ved direkteanskaffelser. Det fremgår av Småföretagarindex 2023 som Småföretagarnas Riksförbund har lagt fram.

Småföretagarnas Riksförbund er en interesseorganisasjon som representerer småbedrifter i en rekke bransjer, og som for tiden har 30 000 småforetak som medlemmer.

Kartlegging

Hvert år publiserer Småföretagarnas Riksförbund sin Småföretagarindex, der forutsetningene for små og mellomstore bedrifter i Sveriges 290 kommuner kartlegges. Ni ulike dimensjoner analyseres i hver av kommunene, blant disse hvordan kommunens næringspolitikk oppleves.

Analysen av næringspolitikken hviler på Svenskt Näringslivs langsiktige målinger av hvordan foretakene opplever det lokale næringsklimaet. Fire komponenter inngår, hvorav kommunens anskaffelser er en.

Forbedringsforslag

Vanskelige regler, irrelevante krav og omfattende administrasjon har i lang tid skremt bort eller diskvalifisert mange mindre foretak fra den offentlige anskaffelsesbransjen, skriver Småföretagarnas Riksförbund. De store leverandørene tar seg av det meste og Sverges resterende SMB-ere må nøye seg med det som blir igjen. I praksis utestenges mange allerede ved kraver tom at de skal ha tariffavtale eller tilsvarende.

Forbundet mener at småbedriftenes muligheter til å delta når det offentlige skal ut og kjøpe, kunne forbedres vesentlig ved å

  • forenkle anbudsdokumentene (konkurranseunderlaget)
  • droppe de urealistiske omsetningskravene
  • legge til rette for større åpenhet ved direkteanskaffelser

Styrke forutsetninger

Å styrke forutsetningene for at flere SMB-ere kan vokse frem er avgjørende for distriktskommunene, heter det, og lokale beslutninger om næringspolitikk, f.eks. bedre offentlige anskaffelser, spiller en viktig rolle her. De mindre bedriftenes situasjon styrkes dersom kommunen f.eks. sørger for velfungerende anskaffelser.

Bli den første til å kommentere på "Tre tiltak for å gjøre det lettere for SMB-ere å bli med i offentlige anbud"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.