Offentlige anskaffelser: Stort og smått 17. november

Anbud365: Offentlige anskaffelser: Stort og smått 17. novemberFørsteamanuensis Jan Ole Similä ved Handelshøgskolen Nord (HHN) er ny styreleder i Anskaffelsesakademiet.

Skriv ut artikkelen

Snart er det tid for enda ett gratis Anbud365-webinar, da med søkelyset rettet mot den ferske utredningen om ny anskaffelseslov. Så er det kommet veiledning for offentlige kjøp av helikoptertjenester, Framtiden i våre hender mener man er på overtid med å stille strengere miljøkrav og i Bærum er tolketjeneste-avvik avdekket. Det vil lønne seg for det offentlige i lengden å skape et marked for resirkulerte materialer – og i Danmark kan man nå bli master i offentlige innkjøp. Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.

Anbud365-webinar: Dette kan bli ny lov

For en uke siden kom første delutredning fra Anskaffelsesutvalget. Den kan legge viktige føringer på fremtidige anskaffelser. På et gratis Anbud365-webinar 22. november går partnerne Anders Thue og Espen Bakken – begge Simonsen Vogt Wiig – gjennom visse hovedtrekk i utredningen. Påmelding kan du gjøre her.

Veiledning til kjøp av helikopter-tjenester

Offentlige innkjøp kan bidra til å fremme sikkerheten gjennom å velge gode leverandører, og stille de rette kravene i kontraktene, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård i forbindelse med lanseringen av ny veiledning for kjøp av helikoptertjenester i det offentlige.

Det offentlige på overtid

Framtiden i våre hender mener det er på overtid å stanse sløsingen i offentlig sektor og stille strengere krav til miljøvennlige innkjøp.

Vil lønne seg i lengden

Om det offentlige begynner å etterspørre resirkulerte materialer og sirkulære produkter, vil det skape et marked for disse som er tilnærmet ikke-eksisterende i dag. Det høres dyrt ut, men det vil lønne seg for samfunnet i lengden, skriver Avfall Norges adm.dir. Runar Bålsrud på altinget.no.

Styrke seriøsitetskrav i offentlige innkjøp

LO har bidratt i et utvalg som foreslår enklere regler og hvordan fremme samfunnshensyn når det offentlige skal handle varer og tjenester. – Vi er spesielt fornøyde med at det ettertrykkelig sies at loven skal fremme bærekraftige anskaffelser, sier Marianne Breiland, næringspolitisk rådgiver og LOs representant i lovutvalget,

Flere kan bruke ferje-ladere?

Regjeringspartiene påpeker i en innstilling fra Stortingets transport- og kommunikasjonskomiteen at krav om at el-infrastrukturen for ferjer og hurtigbåter skal gjøres tilgjengelig for andre brukere i forbindelse med offentlige anbud, må vurderes nærmere før det innarbeides.

Om integritet og ansvarlighet

«Integritet og ansvarlighet i offentlige anskaffelser» er tema for et webinar der bl.a. Jacob Landsvik skal representerer Standard Norge Norge og snakke om standarden som bærer samme navn som webinarets tema. Landsvik med lang erfaring fra anskaffelsesverdenen har også markert seg i Anbud365-sammenheng med samme tema.

Ny styreleder i Anskaffelsesakademiet

Førsteamanuensis Jan Ole Similä ved Handelshøgskolen Nord (HHN) er ny styreleder i Anskaffelsesakademiet. Han håper å kunne bidra både til mer utdanning og forskning. Offentlige anskaffelser berører hele samfunnet, og kunnskap på feltet er avgjørende, heter det på nettsiden til Nord Universitet.

Anbud som byråkrati-kutter

NHOs medlemsundersøkelse viser at 60% av bedriftene opplever at byråkratibyrden har økt de siste to årene. NHO går innfor flere tiltak som kan forenkle byråkratiet, bl.a. å forenkle og samkjøre kommunale og statlige aktørers krav i offentlige anbud.

Avdekket avtale-avvik

Statsforvalteren i Oslo og Viken har gjennomført tilsyn bl.a. ved Asker og Bærum legevakt. Bærum kommune har rammeavtale for leverandører av tolketjeneste til legevakten, men tilsynet avdekket at kommunens foretrukne førstevalg ikke fungerte tilfredsstillende. Det var meldt avvik, men inntil da var ikke endringer skjedd.

Milliardkontrakt på ladestasjoner i Tyskland 

I Tyskland har myndighetene gjennomført et anbud på 900 lokasjoner for å etablere og drifte hurtigladenettverket Deutschlandnetz. Her deltok Eviny og kapret 142 av de 900 lokasjonene.

Pandemi-endringer i kontrakter

Jernbaneoperatørene Go-Ahead, Vy og SJ har forhandlet med Jernbanedirektoratet, og fått endringer i anbudskontraktene på grunn av fallende lønnsomhet etter pandemien. – Alle signaler tilsier at de holder ut kontraktsperioden, som varer fram til desember 2027, med mulighet for forlengelse i to år, sier Go-Ahead-tillitsvalgt til NJF Magasinet.

Innovative anskaffelser, ikke Helseplattformen

Kommunedirektør i Stjørdal, Tor Jakob Reitan, konkluderer med at tiden er inne for å forlate alternativet Helseplattformen for godt. Nå bør kommunen rette innsatsen mot å gå en innovativ anskaffelsesprosess slik landets kommuner kommer til å gjøre, med unntak av de relativt få som har tiltrådt Helseplattformen, heter det i Bladet.

Stor kamp om anbud

– Det er en stor kamp på de få anbudene som er, forteller daglig leder for Røstad entreprenør, Terje Bekkevold, på innherred.no. Han forteller at dette fører til lavere priser på anbudene. Da blir det vanskelig å utføre jobben til en rimelig pris.

Nullutslipp-anbud prioriteres

Nye kontrakter for kollektivtransporten skal ut på anbud, og det satses på å fortsette overgangen til nullutslipp på bussene, skriver Møre og Romsdal fylkeskommune. Fylkeskommunedirektøren foreslår at overgang til nullutslipp for bussene blir prioritert. Det vil også gjelde langdistansebussene.

Milliardkjøp krever forskning

Alle får det med seg når Forsvaret investerer milliarder i f.eks. nye kampfly. Langt mindre synlig er det som skjer forut for de store anskaffelsene. Forskere ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) har hatt en nesten kontinuerlig forskningsaktivitet fra det ble bestemt å anskaffe F-16 og fram til vi nå er ved målstreken med F-35 anskaffelsen.

Dansk master i offentlige innkjøp

IKA (dansk forening for offentlige innkjøpere) og Roskilde Universitet (RUC) samarbeider om å tilby Masterclass i Offentlige Indkøb – en ECTS-givende utdannelse, som fokuserer på strategisk innkjøp og verdiskapning. De fleste land i Europa benytter ECTS-poeng. Disse tilsvarer norske studiepoeng, slik at 30 ECTS-poeng er lik 30 norske studiepoeng.

Innkjøpsreform i svenske distrikter

Ris blandes med ros i høringssvar som gjelder et svensk forslag om ved lov kreve hensyn til mindre foretak ved anskaffelser innenfor helse – og omsorgstjenester. Statens utredare Åsa Himmelsköld har i en utredning lagt fram forslagene for å fremme omsorgsetableringer i tynt befolkede distrikter, melder upphandling24.se.

Bonus til ”klimavennlige leverandører”

Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning tilbyr bonus til ”klimavennlige leverandører”. Når kommunen konkurranseutsetter anleggsprosjekter, inngår en kontant bonus til entreprenører som bruker eldrevne arbeidsmaskiner. Ordningen er ett av elementene i kommunens grønne innkjøpspolitikk, heter det i udbudsmedia.dk.

EU, ikke Norge, klar med nye terskelverdier

De nye terskelverdiene som skal gjelde for 2024 og 2025 er klare fra EUs side. De foreligger nå i danske kroner, som Konkurrence- og forbrugerstyrelsen har offentliggjort. Hvordan de nye terskelverdiene vil se ut i norske kroner vil man formodentlig ikke vite noe om på en stund, ettersom de først skal gjennom «EØS-kvernen».

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 17. november"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.