Bergen med inkluderende kontrakter, et tillegg til reserverte kontrakter

Anbud365: Bergen med inkluderende kontrakter, et tillegg til reserverte kontrakterInnkjøpssjef Birgitte Gullestad i Bergen kommune forteller om det nye begrepet "inkluderende kontrakter" .

Skriv ut artikkelen

Bergen kommune introduserte nylig begrepet inkluderende kontrakt. Det er kontrakter der det stilles krav om en viss bruk av ansatte som har nedsatt funksjonsevne eller arbeidsevne, eller som av andre grunner har spesielle utfordringer på arbeidsmarkedet. Det er med andre ord et tillegg til reserverte kontrakter, som Bergen allerede har hatt i bruk i snart ti år.

Bergen kommunes nye instruks for inkluderende og reserverte kontrakter ble introdusert på et frokostmøte torsdag 24.august. På møtet holdt både kommunen, NAV og arbeidsmarkedsbedrifter innlegg.

Innkjøpssjef Birgitte Gullestad i kommunen forteller at Bergen kommune helt siden 2008 har hatt retningslinjer om aktiv bruk av (gammel og ny) bestemmelse i anskaffelsesforskriften om reservert kontrakt.

Inkluderende kontrakt

– Det nye nå er at kommunen som tillegg til reservert kontrakt introduserer et helt nytt begrep – inkluderende kontrakt, fremholder Gullestad. Begrepet omfatter konkurranse som ikke reserveres for virksomheter som oppfyller kravene i anskaffelsesforskriften § 8-8 (reserverte kontrakter), men hvor det likevel stilles krav om en viss bruk av ansatte som har nedsatt funksjonsevne eller arbeidsevne, eller som av andre grunner har spesielle utfordringer på arbeidsmarkedet.

Hun opplyser at kravet kan gjennomføres som et definert krav i kontrakten. Det vil også være mulig å benytte kravet som et tildelingskriterium, hvor leverandørene får uttelling for å inkludere personer med spesielle utfordringer på arbeidsmarkedet i gjennomføringen av kontrakten.

Bygger på erfaringer

– Våre erfaringer viser at antallet konkurranser som er egnet til å reserveres etter § 8-8, er begrenset, understreker innkjøpssjef Gullestad. Ved å stille krav til ordinære leverandører innen varer, tjenester, bygg og anlegg om å benytte arbeidskraft som har utfordringer i arbeidslivet ved gjennomføring av kontrakt, vil kommunen bidra til flere arbeidsplasser for denne gruppen innenfor langt flere fagområder.

Anskaffelsesforskriftens § 8-8 lyder slik:

«Oppdragsgiveren kan begrense konkurransen til virksomheter eller programmer som har som hovedformål å integrere funksjonshemmede eller vanskeligstilte personer i arbeidslivet. Dette gjelder bare når minst 30 prosent av de ansatte i virksomheten eller programmet har en funksjonshemming eller er vanskeligstilte. Dersom oppdragsgiveren bruker denne muligheten, skal han angi dette i kunngjøringen.»

Bli den første til å kommentere på "Bergen med inkluderende kontrakter, et tillegg til reserverte kontrakter"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.