Offentlige anskaffelser: Stort og smått 26. april

Anbud365: Offentlige anskaffelser: Stort og smått 26. aprilDaglig leder Heidi Furustøl i Initiativ for etisk handel blir leder i Etisk handel Norge når det vedtatte navnebyttet for ressurssenteret fases inn i løpet av sommeren, fra og med 1. juni (foto: Ørn E. Borgen).

Skriv ut artikkelen

Forsvaret kopierer byggebransjen i sin anbudskonkurranse om skytjenester, tiden er inne for å melde seg på til Anbud365-dagen i juni, og rapport ber om mer innovativt fra helsenæringen gjennom offentlige anskaffelser. I Danmark er det laget et E-handelssenter spesielt for små og mellomstore bedrifter, og for NHO-foreningen Abelia er arbeidsdelingen mellom offentlig og privat sektor viktig. Adm. dir. Kjetil Istad i Sykehusinnkjøp retter i en bloggartikkel søkelyset mot offentlige anskaffelser og samhandling. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Har du husket …?

Nå kan du melde seg på Anbud365-dagen – kanskje tidenes største mulighet til kompetanseløft.

Helsenæringen og offentlige anskaffelser

Helsenæringen må gis større mulighet til å levere innovative løsninger gjennom bl.a. offentlige anskaffelser og tilgang på offentlige helsedata, heter det bl.a. i Menon-rapporten «Helsenæringens verdi 2019», som nylig er lansert.

Forsvarets skytjenester på anbud​

Nylig lyste Forsvarsmateriell ut en plan- og designkonkurranse for Forsvarets fremtidige skytjenester. Forsvarsmateriell anskaffer alt av materiell for Forsvaret. Med den nye konkurranseformen, som typisk brukes i byggebransjen, håper Forsvarsmateriell å få det beste næringslivet har å by på.

Ikke være både innkjøper og leverandør

For Abelia er avklaring av arbeidsdelingen mellom offentlig og privat sektor viktig. Derfor har Abelia foreslått at det offentlige i hvert fall ikke griper inn i et allerede velfungerende marked ved selv å være både innkjøper og leverandør. Det fremgår av en kommentar fra NHO-foreningen til stortingsmeldingen om offentlige anskaffelser.

Innovative anskaffelser krever samhandling

Innovative anskaffelser er en tilnærming med stort potensiale, men som krever samhandling. Både industriaktører, innkjøpere og behovshavere må finne nye og bedre måter å samhandle på, slik at en kan løfte seg fra gode enkeltprosjekter, til at innovative anskaffelser blir en naturlig måte å jobbe på, skriver adm. dir. Kjetil Istad i Sykehusinnkjøp i en bloggartikkel.

Forsvaret: Viktig dialog med SMB

Å delta på Info-Erfa er et viktig steg på veien for å lykkes i strategisk samarbeid med forsvarsindustrien. Det er viktig for IKT-kapasiteter å kunne gi leverandørene innsyn i de behovene vi som anskaffelsesorganisasjon har fremover i tid. Slik kan vi jobbe strategisk sammen både umiddelbart og i nær fremtid, heter det fra Forsvarsmateriell.

Statens rolle i leverandørutvikling

Offentlige oppdragsgivere, som Statens vegvesen og Bane Nor, har et viktig ansvar når det kommer til å sikre at skattepengene våre brukes effektivt. Spørsmålet er om misforståtte oppfatninger av effektivitet har gått på bekostning av statens rolle i leverandørutviklingen? Slik spør Julie Brodtkorb, adm. dir. i Maskinentreprenørenes Forbund i en avisartikkel.

 Suksess i ambulansebåtanskaffelse

Erfaringsdeling og bruk av riktig kompetanse bidro at anskaffelsen av Helse Fonnas nye ambulansebåt «Rosedoktoren» ble en suksess, melder Sykehusinnkjøp HF, som i år har hatt flere ambulansebåtanskaffelser i innkjøpsplanen. I tillegg til anskaffelsen som nå er gjennomført på Vestlandet, pågår flere anskaffelser i Nord-Norge.

Konkurrerer om Nationaltheatret

Statsbygg har valgt åtte grupper som inviteres til å gi tilbud om prosjekteringskontrakten på rehabilitering av Nationaltheatret. I sitt endelige valg av prosjekteringsgruppe vil Statsbygg legge vekt på både kvaliteten og pris i tilbudene. Gruppene har frist til å komme med tilbud 10. mai, og Statsbygg vil ta sitt endelige valg i løpet av juni.

Initiativ for etisk handel skifter navn

Etter nesten 20 år som Initiativ for etisk handel har årsmøtet vedtatt nytt navn: Etisk handel Norge, med underteksten «ressurssenter for bærekraftig forretningspraksis», blir det nye varemerket.

E-faktura i Europa for alvor

Fra 17. mars er e-faktura er offentlige virksomheter i Europa pliktige til å benytte e-faktura – både motta og sende – i elektronisk standardformat tilsvarende hva vi bruker i Norge. Det er på 224 aksesspunkter i 20 EU-land, tre EFTA-land og tre europeiske land utenfor EØS-området, melder peppol.eu.

E-handelssenter for SMB i Danmark

Som ledd i regjeringens digitaliseringspolitikk har Erhvervsstyrelsen opprettet et E-handelssenter, som gir SMB-er én inngang til rådgivning om e-handel med utgangspunkt i den enkelte virksomhetens egne, jordnære behov. Initiativet blir møtt med stor begeistring hos Dansk Erhverv, som dermed har fått oppfylt ett av sine ønsker.

Råd for bæredyktige innkjøp

Forum for Bæredygtige Indkøb har fremlagt 10 gode råd til å redusere miljøavtrykket ved å endre organisasjonens innkjøpsvaner.

Island med i legemiddel-forhandlinger

Island knytter seg nå til den politiske intensjonsavtalen mellom Norge og Danmark om felles forhandlinger om legemidler. Bakgrunnen for intensjonsavtalen helseminister Bent Høie og hans danske kollega Ellen Trane Nørby signerte i september 2018, er utviklingen på legemiddelområdet de siste årene.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 26. april"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.