Bruk av miljømerker forenkler og gir forutsigbarhet for leverandørene

Anbud365: Bruk av miljømerker forenkler og gir forutsigbarhet for leverandøreneCathrine Pia Lund, adm.dir. i Svanemerket minnet på en samling i deres innkjøpsnettverk om at det å produsere klær er en lang og komplisert prosess som ofte foregår i verdensdeler langt unna. Det er krevende å produsere mindre miljøskadelige klær. EUs nye tekstilstrategi stiller strenge krav og omstillingsbehovet er akutt (foto: Werner Anderson).

Skriv ut artikkelen

Miljømerking forenkler. Det gir forutsigbarhet for leverandørene, og at alle – både store og små kommuner – kan stille krav.  Dette slo Tommy Hestem, rådgiver for anskaffelser i Asker Kommune, fast på en samling i Svanemerkets innkjøpsnettverk nylig. Det gir forutsigbarhet for leverandørene, og at alle – både store og små kommuner- kan stille krav.  Innkjøpere har hatt stor suksess med å etterspørre miljømerker i anbud for en rekke produktgrupper, heter det fra Savemerket – nå er målet å gjenskape suksessen for arbeidsklær.

Svanemerket har et innkjøpsnettverk, og for en tid siden ble det arrangert en samling i nettverket med temaet «Miljømerket arbeidstøy – innkjøperne er klare, hva med leverandørene?». I en omtale av samlingen på nettstedet til Svanemerket heter det at tekstilproduksjon står for 8% av klimagassutslippene i verden, ifølge FN. Det er derfor en nøkkelbransje for å bidra til lavere utslipp, å demme opp for tap av natur og spredning av skadelige kjemikalier.

Mer miljøvennlig produksjon

Det finnes imidlertid klær og tekstiler som er produsert på en mer miljøvennlig måte, og de er sertifisert med offisielle miljømerker som Svanemerket og EU Ecolabel. Dette er tekstiler som oppfyller strenge krav til hele produksjonsprosessen og alle miljøproblemer som kan oppstå underveis i plaggets livssyklus.

Likevel er det et relativt snevert utvalg av miljømerkede tekstiler å få kjøpt. Også på det profesjonelle markedet. Dette til tross for at offentlige og private innkjøpere etterspør miljømerket tekstil i anbud. – Det er viktig at vi går sammen og gir et tydelig signal om at vi ønsker miljømerker, slo Sondre Båtstrand, rådgiver for miljø og samfunnsansvar i Bergen Kommune fast.  Kristin Ulstein i Posten Bring var enig i dette: 

Stort nok markedsgrunnlag

– Jeg tør påstå at vi i Posten Bring, sammen med Statens vegvesen, olje- og offshoreindustrien, alle kommunene og fylkeskommunene i Norge, – alle vi utgjør et stort nok markedsgrunnlag for at leverandørene har mulighet til å starte på en ny reise.

Svanemerkede stiller strenge krav til hele produksjonsprosessen av klær og andre tekstiler, i samsvar med EUs tekstilstrategi. Blant annet skal miljømerkede klær: 

  • Bare bruke fibre som enten er økologiske, resirkulerte eller baserte på fornybare råvarer 
  • Må overholde FNs konvensjoner for arbeidsrettigheter (ILO) 
  • Skal teste tekstilets kvalitet, blant annet krymping/strekking, fargeekthet og slitestyrke 
  • Må oppfylle omfattende krav til alle kjemikalier som brukes i tekstilproduksjonen 
  • Må kunne dokumentere effektiv bruk av vann og energi i tekstilproduksjonen

Trenger ikke være ekspert

Når innkjøpere stiller krav om at det som kjøpes inn skal være miljømerket, er de sikret en leveranse som oppfyller strenge klima- og miljøkrav – uten at alle trenger å være eksperter på krav til tekstiler. Dette bidrar til å effektivisere anskaffelsesprosessen og gir næringslivet større forutsigbarhet for hva som kommer til å gi uttelling i anbud framover. Det er viktig spesielt for små og mellomstore bedrifter.

Bli den første til å kommentere på "Bruk av miljømerker forenkler og gir forutsigbarhet for leverandørene"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.