Sykehusinnkjøp reviderer sin miljøpolicy for anskaffelser etter et drøyt år

Anbud365: Sykehusinnkjøp reviderer sin miljøpolicy for anskaffelser etter et drøyt årKjetil Istad, adm. dir i Sykehusinnkjøp, har sendt på høring en revidert miljøpolicy for anskaffelser.

Skriv ut artikkelen

Sykehusinnkjøp skal revidere sin miljøpolicy for anskaffelser og forankre den hos helseforetakene. Det oppdraget er kommet fra de fire regionale helseforetakene som eier Sykehusinnkjøp.  Det var for drøyt et år siden at Sykehusinnkjøp rullet ut sin eksisterende miljøpolicy. Det er særlig to områder som er nytt i den reviderte miljøpolicyen – vektlegging av innovasjon og sirkulær økonomi.

Med bakgrunn i oppdraget fra sine eiere har Sykehusinnkjøp sendt ut en revidert miljøpolicy på høring til de fire regionale helseforetakene med høringsfrist 24. november 2020. Sykehusinnkjøp HF har siden 2018 jobbet etter en miljøpolicy som bare delvis er forankret i helseforetakene. Hensikten med revidert policy er å gi overordnede føringer for Sykehusinnkjøps miljø- og klimaarbeid.

Sykehusinnkjøp skal jobbe kontinuerlig med å forbedre foretakets miljøarbeid for å tilfredsstille eiernes krav om å være «en pådriver for miljøvennlig innkjøp», heter det. Sykehusinnkjøp ønsker å være en verdifull partner for helseforetakene ved å fremme miljøvennlige produkter og tjenester. Sykehusinnkjøp skal bidra til følgende:

  • Fase ut eller redusere helse- og miljøskadelige stoffer i produkter eller tjenester til sykehusene.
  • Redusere miljø- og klimapåvirkningen til et minimum gjennom hele livssyklusen til avtaleprodukter og tjenester.
  • Stille tydelige og forutsigbare miljøkrav for å fremme miljøarbeid i produkter og produksjonskjede.

Effektiv oppfølging

Sykehusinnkjøp HF skal sørge for effektiv oppfølging av kravene knyttet til samfunnsansvar på en slik måte at det bidrar til forutsigbarhet i fremtidige krav til samfunnsansvar overfor leverandører, kan man lese i høringsbrevet. Det er her vist til at Regjeringens forventninger til statlige selskaper, nedfelt i Meld.St. 8 (2019-2022) «Statens eierskapsmelding», skal legges til grunn. Her står det at statlige selskaper skal ligge i front i arbeidet med bærekraft.

– Sykehusinnkjøp HF skal være forutsigbar på aktuelle og kommende miljøkrav og -kriterier. Stabile og langsiktige forutsigbare krav i miljøpolicy gir leverandørene insentiv til leverandører til å jobbe kontinuerlig med å fremme miljø og drive innovasjon, og til å gjøre nødvendige investeringer som slike krav vil kunne utløse. For at leverandører skal kunne vite hvilke spilleregler som gjelder i offentlige anskaffelser, skal Sykehusinnkjøp benytte offentlige kriteriesett og anerkjente miljømerker så langt som mulig, skriver Sykehusinnkjøp til sine eiere.

Innspill fra leverandørene

Leverandører eller andre interessenter som ønsker å sende inn høringsinnspill til miljøpolicyen, er også velkommen til å gjøre dette innen samme frist. Interesseorganisasjonen Melanor har varslet at de ikke skal ikke levere innspill. Melanor er bransjeorganisasjon for kompetansebedrifter som utvikler og leverer medisinsk utstyr, laboratorieutstyr, måleutstyr, og hjelpemidler i det norske markedet.

Bli den første til å kommentere på "Sykehusinnkjøp reviderer sin miljøpolicy for anskaffelser etter et drøyt år"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.