Lettere for pengelense, korona-rammede bedrifter i anbudskonkurranser

Anbud365: Lettere for pengelense, korona-rammede bedrifter i anbudskonkurranserNæringsminister Iselin Nybø flagger tiltak for å gjøre det enklere for korona-rammede bedrifter å konkurrere om offentlige kontrakter (foto: Marte Garmann).

Skriv ut artikkelen

– Det er uheldig at bedrifter, som på grunn av korona har utsatt å betale offentlige avgifter, blir diskvalifisert fra å delta i anbudskonkurranser. Praktiseringen av anskaffelsesregelverket må ikke begrense effekten av regjeringens koronatiltak, sier næringsminister Iselin Nybø. Regjeringen har derfor laget en veiledning med presiseringer når det gjelder forståelsen av avvisningsreglene i regelverket.

Regjeringen har vedtatt nye regler som åpner for en mer forenklet og fleksibel ordning for betalingsutsettelse for innbetaling av skatter og avgifter. Dette er for å hjelpe aktører i næringslivet som har likviditetsproblemer som følge av koronasituasjonen.

Samtidig har departementet publisert en ny veiledningstekst om forhold knyttet til praktiseringen av avvisningsreglene i anbudskonkurranser og de utvidede mulighetene for betalingsutsettelse.

Betalingsutsettelse

Et av koronatiltakene fra Regjeringen er at virksomhetene har kunnet be om betalingsutsettelse på offentlige avgifter. Dette er en mulighet en del har benyttet seg av. Anskaffelsesregelverket inneholder imidlertid bestemmelser om avvisning av leverandører som følge av manglende innbetaling av skatter og avgifter. Det kan bety at leverandører som har fått innvilget betalingsutsettelse kan risikere å bli avvist fra konkurranser om kontrakter med det offentlige.

For å unngå dette, har altså NFD nå laget en egen veiledning til avvisningsreglene i anskaffelsesregelverket om manglende betaling av skatter- og avgifter.

Vurdering av forholdsmessighet

 – Det viktigste budskapet er at oppdragsgiverne må gjøre en konkret vurdering av om en eventuell avvisning er forholdsmessig. Det følger av dagens regelverk, sier næringsminister Nybø.

Anskaffelsesregelverket inneholder en fleksibilitet til å vurdere om en eventuell avvisning er forholdsmessig. I denne sammenhengen kan det legges vekt på om leverandørens likviditetsproblemer er midlertidige og oppstått som følge av koronasituasjonen.

Bli den første til å kommentere på "Lettere for pengelense, korona-rammede bedrifter i anbudskonkurranser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.