Rekordinteresse for Anbud365-webinar – gjensyn og presentasjon er tilgjengelig

Anbud365: Rekordinteresse for Anbud365-webinar - gjensyn og presentasjon er tilgjengeligPartner Wenche Sædal (t.v.) og advokat Nora Elisabet Lovén - begge Thommessen – sto for det faglige innholdet i Anbud365-webianret nylig om tilbudsevaluering.

Skriv ut artikkelen

Fikk du ikke med deg Anbud365-webinaret med Thommessens Wenche Sædal og Nora Elisabeth Lovén om tilbudsevaluering forleden (20.mars)? Eller vil du se det en gang til, eventuelt laste ned presentasjonen? Nå er muligheten der: Webinaret i opptak, klikk på lenken her og/eller last ned presentasjonen her. Det var rekordinteresse for webinaret, over 1300 meldte seg på. Og foredragsholderne hadde en rekke nyttige anbefalinger – både til oppdragsgiver og leverandører – å bidra med.


Blant anbefalingene fra foredragsholderne:

  • Det er viktig at både oppdragsgivere og leverandører har et bevisst forhold til hvordan tilbudene evalueres både når det gjelder valg av tildelingskriterier og evalueringsmodell. For oppdragsgiver handler det om å identifisere tilbudet som best ivaretar behovet og å gjennomføre en korrekt evaluering som reduserer risikoen for klager. For leverandørene handler det om muligheten til å nå helt opp i konkurransen.
  • Det finnes ikke en evalueringsmodell som vil fungere optimalt i alle anskaffelser – alle modeller og metodikker har sine fordeler og svakheter. Uvanlige modeller bør kunngjøres.

Omfattende og komplekst

Tilbudsevaluering er et omfattende og komplekst tema som ofte danner grunnlag for tvister i både KOFA og domstolene. Spesielt i økonomiske nedgangstider, når det blir større kamp om kontraktene og klageintensiteten øker.

DFØ (Direktoratet for forvalting og økonomistyring) har i sin veiledning anbefalt bruk av de absolutte modellene, ikke de relative. Her er det heller ikke anbefalt å normalisere. DFØ tar også til orde for å prissette kvalitet

I anbudsdokumentene?

Blant spørsmålene Sædal og Lovén tok opp, var om valg av evalueringsmodell bør beskrives i anskaffelsesdokumentene. En fordeler det at det gir forutberegnelighet for så vel tilbyder som oppdragsgiver, samtidig som tersklene for å sette til side en kunngjort modell som uegnet, dermed blir meget høy.

Men ulemper finnes også. Fleksibiliteten blir mindre og det kan oppstå tvister om hvordan bekrivelsen av modellen i konkurransegrunnlaget skal forstås. En risiko for former for tilpasning av tilbud kan også være til stede.

Endre evalueringsmodell

Kan man så endre modellen? Den kunngjorte modellen må benyttes, slo foredragsholderne fast. Dersom modellen er uhensiktsmessig, må konkurransen avlyses. Dersom modellen ikke er kunngjort, blir spørsmålet om endring av den, en helt konkret vurdering.

Det ble anbefalt å gjøre notater løpende underveis i evalueringen, slik at man i ettertid kan dokumentere hva som er foregått og hvordan. Likeledes å gjennomgå evalueringen grundig, dobbeltsjekke – og ved behov, la gjerne en ekstern foreta kvalitetssikringen av evalueringen.

Bli den første til å kommentere på "Rekordinteresse for Anbud365-webinar – gjensyn og presentasjon er tilgjengelig"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.