Offentlige anskaffelser: Stort og smått 22. mars

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 22. marsStatsforvalteren for Troms og Finnmark lyste ut anbud for renholdstjenester i Karasjok, men ingen tilbud kom. På bildet statsforvalter Elisabeth Vik Aspaker (foto: Marius Fiskum).

Skriv ut artikkelen

Reagerer du raskt kan du kanskje få hospitere hos Statens innkjøpssenter, Statsbygg hold er på med å forbedre sin anskaffelsesfunksjon og en gründer mener det er umulig å følge med på Doffin. Lofoten-kommuner skal samarbeide for å øke andelen lokale kjøp, og Svanemerket mener det bør stilles krav til at der det er praktisk mulig så skal bygg rehabiliteres. I Stockholm ble det prisrally da direkteanskaffelse var eneste mulighet. Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.

God påske og: Anbud365-dagen 5. juni!

Sjette utgave av Anbud365-dagen går av stabelen 5. juni – fysisk på Oslo kongressenter, digitalt der du ønsker å være. Rett over påske, trolig mandag 8.april starter påmeldingen. Da er også programmet klappet og klart – og allerede nå kan vi si: Du har virkelig noe å glede deg til, så følg med! God påske så lenge!

Hospitere hos Statens innkjøpssenter?

Vi ønsker å tilby statlige ansatte muligheten til å hospitere som avtaleforvalter i Statens innkjøpssenter i en periode på 12 måneder med oppstart mai/juni 2024. Send en e-post til statens.innkjopssenter@dfo.no med litt informasjon om deg selv innen 22. mars 2024.

Statsbygg forbedrer anskaffelsesfunksjonen

Forbedring av anskaffelsesfunksjonen har vært et strategisk satsningsområde for Statsbygg i 2023. Som del av prosjektet har Statsbygg besluttet en ny anskaffelsesstrategi for perioden 2023-2026. Arbeidet videreføres i 2024, og skal lede frem til en vurdering og anbefaling av organiseringen av anskaffelsesvirksomheten.

Krav om at bygg skal rehabiliteres

Det offentlige kan bruke innkjøpsmakten sin til å stimulere til mer sirkulære verdikjeder og øke kompetansen på mer klima- og miljøvennlig rehabilitering av bygg. F.eks. kan det stilles krav til at der det er praktisk mulig så skal bygg rehabiliteres, sier Cathrine Pia Lund, administrerende direktør i Svanemerket.

Om elektriske anleggsmaskiner (I)

NVE har kunngjort et anbud der 30% skal vektes i bruk av klimavennlige maskiner på elektrisitet, hydrogen eller biogass. De resterende 70%. 8.000 tonn masse skal flyttes. – Slik situasjonen er i dag er det ikke praktisk mulig å bruke elektriske anleggsmaskiner her i distriktet. Det er ikke ladekapasitet som er stor nok, heter det i Trønder-Avisa.

Om elektriske anleggsmaskiner (II)

Forsvarsmateriell har overlevert den aller første elektriske anleggsmaskinen til forsvarssektoren. Norge er nå et av de første Nato-landene som skaffer elektriske hjullastere til forsvarssektoren.

Gründer: Umulig å følge med på Doffin

Næringsministeren har fått innspill til gründermeldingen fra bl.a. Vestlandet og Bergen. Ett kom fra Erlend Waaler, leder Startuplab Bergen, melder shifter.no: – Du må være med å bidra til en kulturendring – der man vil investere tid og innkjøp med gründerbedrifter i offentlig anskaffelse. Doffin er umulig å følge med på. Det må fikses.

Vinner, pris teller 70%

70% av oppdragene kommer fra det offentlige. Konkurransen er tøff. I snitt åtte-ti tilbydere på hvert anbud. Men vi vant mange offentlige anbud i høst. – Hvorfor vinner dere anbudene, spør Åsane Tidende. Pris teller kanskje 70%, svarer Åsane Byggmesterforretning.

Felles europeiske forsvarsanskaffelser – Norge med

Europa satser på forsvarsindustrien og lanserer en rekke tiltak for å gjennomføre strategien i form av et nytt europeisk forsvarsindustriprogram. Forslaget innebærer bl.a. at kommisjonen vil tilføre 1,5 bn EUR frem til 2028, som skal bidra til å legge til rette for felles anskaffelser og etablering av flernasjonale samarbeidsprosjekter i Europa.

Åpen arkitektkonkurranse

Tilpasning til landskap og kulturlandskap er viktig når arkitekter nå skal få tegne forslag til nytt bygg ved Astruptunet, i en åpen konkurranse i to trinn, heter det i arkitektur.no. Sunnfjord kommune inviterer til åpen plan- og designkonkurranse i to trinn om nytt visningssenter ved Astruptunet i Jølster.

Andelen lokale kjøp skal opp

Kommunene i Lofoten jobber nå for å danne en felles innkjøpsorganisasjon som skal øke andelen lokale innkjøp. En slik organisasjon er viktig for å sette det lokale næringslivet i stand til å tilby varer og tjenester til kommunene, heter det i Lofotposten.

Lyktes ikke med lokale

Pasientreiser OUS (Oslo universitetssykehus) lyser ikke ut en ny anbudskonkurranse for transport av lokale pasienter som trenger konsultasjon på sykehus, men planlegger i stedet å overta mer av ansvaret for gjennomføringen av transporten selv. De har ikke fått til transportavtaler om pasienttransport i glåmdalsdistriktet, ifølge glomdalen.no.

Veto mot fisk som ikke var kortreist

Brønnøy kommunes kjøkkensjef la ned «veto» mot «ferskfisk» fraktet via Kristiansund, forteller banett.no. Når kommunen gjør avtaler om matinnkjøp kreves norsk mat, og åpning for å bruke lokale leverandører for ferske produkter. Og det stilles sågar krav til bilen som skal kjøre matvarene ut til de forskjellige enhetene, om klimafotavtrykk.

Fem ble spurt, ingen leverte tilbud

Statsforvalteren for Troms og Finnmark lyste ut anbud for renholdstjenester av kontorer i Karasjok. Anskaffelsen som har en ramme på 600.000 kroner, var ute som en offentlig kunngjøring i Doffin og det ble sendt direktehenvendelse til fem leverandører. Da fristen var ute, viste det seg at det ikke var kommet noen tilbud, skriver ifinnmark.no.

Fikk åpnet for lokale kjøp

Etter at Lyngdal kommune inngikk dagens avtale for offentlig kjøp i regi av interkommunalt innkjøpssamarbeid i Agder, har lokale, offentlige institusjoner ikke hatt mulighet til å handle ved den lokale landhandelen. De får de nå. Dagens avtale ble inngått i 2021 og varer ut inneværende år, forteller bladet Lister.

Innkjøpskontoret i KGV-samarbeid med Artifik

Innkjøpskontoret AS har valgt Artifik AS som leverandør av konkurransegjennomføringsverktøy (KGV). Avtalen går ut på at Innkjøpskontoret i løpet av 2024 vil fase ut bruken av Mercell Tendsign og implementere Artifik i sin produksjonslinje, heter det i en pressemelding.

Nye vilkår for bærekraftige leverandørkjeder

Nye svenske vilkår for bærekraftige leverandørkjeder er lansert. Vilkårene er i tråd med FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter samt OECDs retningslinjer om due diligence for ansvarlig næringsliv. Den kommunale tjenesteorganisasjonen Adda og Regionenes kontor for bærekraftige innkjøp står bak.

Prisrally etter null tilbud

Stockholm by har blitt tvunget til å direkteanskaffe voksenopplæring fordi det ikke kom inn bud, ifølge upphandling24.se. Og det gav en pris som var 25% høyere enn planlagt. Anskaffelsen gjelder studenter som allerede har startet på utdanningen og de som skal begynne nå i mars.

Nytt kunnskapssenter for grønnere innkjøp

Nettverk for miljømerkekjøp og miljømerking Danmark vil inspirere flere bedrifter til å kjøpe grønnere. Derfor lanserer de nå Kunnskapssenteret for miljømerkede anskaffelser, hvor bedrifter med interesse for mer bærekraftige og miljømerkede anskaffelser kan få gratis kunnskap og bidra til å styrke sin innsats, skriver udbudsmedia.dk.

Vil ikke føre til høyere priser

Miljøstyrelsen i Danmark har i rapporten ‘Prisen for sirkulære kjøp’ undersøkt potensialet for det offentliges grønne og sirkulære. Blant konklusjonene: Å tenke sirkulær økonomi inn i tilbud og velge produkter med lavest klimapåvirkning vil ikke føre til høyere priser, men tvert imot lavere priser, når totaløkonomien selvsagt tas i betraktning.

Veiledning i innsyn

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har publisert en veiledning om innsyn i dokumenter i anbudssaker. Formålet med veiledningen er å støtte offentlige oppdragsgivere i deres behandling av forespørsler.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 22. mars"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.