Seks grep for å sikre tillit og innovasjon når nasjonal terskelverdi beholdes

Anbud365 Seks grep for å sikre tillit og innovasjon når nasjonal terskelverdi beholdesFor å øke andelen frivillig kunngjøringer, kan man utarbeide veiledninger til innkjøpere for hvilke tilfeller det vil være hensiktsmessig å kunngjøre frivillig, slik som man har gjort i Nederland. Forslaget er å finne i evalueringsrapporten som gjelder virkningene av terskelverdi-hevingen for noen år siden. På bildet Iselin Nybø, ansvarlig statsråd som tok beslutningen å sette i gang en evaluering av virkningene av hevingen av den nasjonale terskelverdien.

Skriv ut artikkelen

Seks grep som skal fremme tillit til offentlig sektor og økt innovasjon og utvikling av leverandørmarkedet når dagens nasjonale terskelverdi beholdes – og den nasjonale terskelverdien eller innføring av forenklet kunngjøringsplikt droppes. Det lanserer de som har evaluert virkningene av hevingen av den nasjonale terskelverdien. Kompetanseheving, standardisering, spredning av informasjon om kunngjøringer, forenklede skjemaer og anti-korrupsjonsarbeid er blant tiltakene.

Etter noen år fant den forrige regjeringen ut at tiden var inne til å evaluere virkninger av hevingen av den nasjonale terskelverdien. For kort tiden siden forelå evalueringsrapporten, ført i pennen av Oslo Economics i samarbeid med Inventura, Advokatfirmaet Mageli (advokat Kristian Jåtog Trygstad) og NTNU (prof. Luitzen de Boer og Xinlu Qiu).

De har også sett på om det er tiltak som kan fremme tillit til offentlig sektor og økt innovasjon og utvikling av leverandørmarkedet uten å senke den nasjonale terskelverdien eller å innføre en forenklet kunngjøringsplikt:

  • Det er behov for å øke kompetansen på offentlige anskaffelser hos flere oppdragsgivere om hvordan del I-anskaffelser kan gjennomføres så enkelt og effektivt som mulig for både oppdragsgiver og leverandører.
  • Oppfordring om frivillig kunngjøring blir tatt til følge av oppdragsgivere. For å øke andelen frivillig kunngjøringer, kan man også utarbeide veiledninger til innkjøpere for hvilke tilfeller det vil være hensiktsmessig å kunngjøre frivillig, slik som man har gjort i Nederland.
  • Oppdragsgivere anbefales i større grad å dele informasjon med markedet om hvilke anskaffelser de planlegger å gjennomføre slik at mulige leverandører kan melde sin interesse. Dette kan for eksempel gjøres gjennom leverandørkonferanser, veiledende kunngjøringer eller andre kanaler.
  • Skjemaet for forenklet kunngjøring bør forenkles, og brukergrensesnittet på Doffin bør gjøres mer brukervennlig. En mulig inspirasjon for fremtidige skjemaer for frivillig kunngjøring kan være private anbudsplattformer, for eksempel Mittanbud eller Anbudstorget, som krever svært mye mindre informasjon enn det Doffins frivillige kunngjøringsskjema gjør i dag.
  • Flere leverandører oppgir at en av hovedutfordringene ved å levere til offentlig sektor er at det er liten grad av standardisering av krav på tvers av oppdragsgivere. Standardisering av krav på tvers av oppdragsgivere ville bidratt til å redusere ressursbruken for leverandører. Leverandørsiden sier at det ikke nødvendigvis er kravene i seg selv som gjør at SMB-er ikke kan delta, men den omfattende ressursbruken knyttet til å dokumentere at de ulike kravene oppfylles.
  • Anskaffelser under den nasjonale terskelverdien er ikke underlagt kunngjøringsplikt. Dette fører til økt sannsynlighet for korrupsjon og misligheter i anskaffelser som gjennomføres under terskelverdien. For å redusere denne risikoen er det viktig med fokus på antikorrupsjonsarbeid hos oppdragsgiver og at forvaltningsrevisjonen i stat og kommune (eks. kommunerevisjonen) undersøker at anskaffelsesregelverket følges under den nasjonale terskelverdien. Transparency International har utarbeidet håndbøker og veiledere for hvordan kommuner og statlige virksomheter kan arbeide med å redusere risikoen for korrupsjon i sine virksomheter.

Bli den første til å kommentere på "Seks grep for å sikre tillit og innovasjon når nasjonal terskelverdi beholdes"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.