Forsvarsministeren vurderer grep etter milliardbom på innkjøpsavtale i Forsvaret

Anbud365: Forsvarsministeren vurderer grep etter milliardbom på innkjøpsavtale i ForsvaretForsvarsminister Odd Roger Enoksen har svart stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde på to spørsmål knyttet til overforbruk på innkjøp i Forsvaret.

Skriv ut artikkelen

Overforbruk i milliardklassen på en IKT-rammeavtale i Forsvaret har gjort at forsvarsminister Odd Roger Enoksen vurderer å gripe inn. Han vil vurdere eventuelle anbefalinger som bidrar til økt kvalitet, effektivitet og kontroll i innkjøpsprosessene i sektoren, fremgår det av et skriftlig svar han har gitt til Stortinget. Forsvaret antyder at feilregistrering av innkjøp kan ha sammenheng med det oppståtte overforbruket.

Det var stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde som bad forsvarsministeren gjøre rede overskridelsene knyttet til Forsvarets innkjøpet av datautstyr fra Atea. Det gjorde han ved å stille to spørsmål samtidig om samme sak.

Ifølge svaret fra forsvarsminister Odd Roger Enoksen har han opplysninger fra Forsvaret om at den opprinnelige avtalen med Atea ble kunngjort og fremforhandlet med start 1. januar 2015 med en varighet er frem til 31. mars 2022. Forsvaret opplyser, etter en fornyet gjennomgang, at øvre ramme for avtalen per 31. oktober 2021 utgjorde 2,8 milliarder kroner. På samme tid var det et akkumulert forbruk på avtalen på mellom 3,5 og 4 milliarder kroner, heter det fra Forsvaret, som undersøker videre for å finne ut når tidspunktet for passering av øvre ramme skjedde. Sent i november i fjor ble det oppdaget at innkjøp som var gjort i begynnelsen av avtaleperioden ikke var registrert på riktig avtale i økonomisystemet.

Svakheter i innkjøpsfunksjonen?

Det overordnede ansvaret for aktiviteten i Forsvaret har forsvarsministeren, men forvaltningen av Forsvarets avtaler, inklusiv Atea-avtalen, er lagt til Forsvaret. Forsvarsdepartementet stiller strenge krav til internkontroll og styring i Forsvaret, og dette er et prioritert område i styringsdialogen i 2022, understreket forsvarsministeren i sitt svar, og:

– Saken er alvorlig og kan indikere svakheter i Forsvarets innkjøpsfunksjon og i internkontrollen av denne. Forsvaret har opplyst at det er iverksatt tiltak som vil bedre kontrollen med eksisterende avtaleportefølje og kontrakter med leverandører, herunder en gjennomgang av eksisterende avtaler og internkontrollfunksjonen. Forsvaret har videre orientert om at det foregår en vurdering om strukturelle endringer i forsvarssektorens funksjoner innen driftsanskaffelser. Jeg vil vurdere ev. anbefalinger som bidrar til økt kvalitet, effektivitet og kontroll i innkjøpsprosessene i sektoren.

Bli den første til å kommentere på "Forsvarsministeren vurderer grep etter milliardbom på innkjøpsavtale i Forsvaret"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.