Imøtegår kritikk – Statens innkjøpssenter har ikke svekket konkurransen

Anbud365: Det som virkelig gjør en forskjellNår vi må reise, bør vi velge transportmiddel bevisst, basert på kriteriene miljø, kostnad og reisetid. Ny avtale om reisebyråtjenester og realisering av kategoristrategien foreslår konkrete tiltak på alle disse områdene, skriver Kjetil Østgård, leder for i Statens Innkjøpssenter.

Skriv ut artikkelen

– For de gjennomførte anskaffelsene viser analysene at kontraktene med Statens innkjøpssenter vanligvis vil være de største i markedet. Likevel gir ikke analysene grunn til å tro at volumet vil kunne svekke konkurransen i markedet. Til tross for dette er det ved flere anskaffelser valgt å splitte opp i flere kontrakter, blant annet av hensyn til å redusere risikoen for uheldige virkninger i markedet. Med dette sitatet fra en fersk evalueringsrapport tilbakeviser direktør Kjetil Østgård kritikk fra Virke.

Anbud365 meldte for kort tid siden at Hovedorganisasjonen Virke var kommet med et innspill til Nærings- og fiskeridepartementet i forbindelse med den planlagt stortingsmeldingen om offentlige anskaffelser. Virke mente bl.a. at Statens Innkjøpssenter ved anskaffelser hadde valgt en strategi som kan være uheldig for mindre leverandører. Det ble spesielt pekt på anskaffelser knyttet til Forbruksmateriell-avtalen. Profilartikler var for eksempel kun lagt inn som en opsjon uten mulighet for deltilbud. Aktører som kun tilbyr profilartikler, som typisk er små og mellomstore virksomheter, hadde derfor i praksis ikke mulighet til å delta på selvstendig grunnlag, ifølge brevet til NFD fra Virke.

Organisasjonen ber om at betydningen Statens Innkjøpssenter har hatt på markedet, blir omtalt i den kommende stortingsmeldingen om offentlige anskaffelser.

Statens innkjøpssenter kommenterer

I en kommentar til Virkes innspill til NFD sier direktør i Statens innkjøpssenter, Kjetil Østgård, at dette er en tilbakemelding de tar på stort alvor:

– Det er veldig viktig for oss å tilrettelegge for god konkurranse både nå og for fremtiden. Forut for konkurransene har vi dialog med markedet og gjør konkurransestrategiske vurderinger. Hensikten med dette er nettopp å unngå uheldige virkninger, samt å tilrettelegge for at markedet kan gi sitt beste tilbud.  Vi inviterer gjerne Virke til et møte for å diskutere deres bekymringer.

Fersk evalueringsrapport 

– Når det er sagt, fremholder Østgård, er vi veldig glade for at Oslo Economics i sin evaluering av oss, som akkurat er levert, mener at vi ikke har svekket konkurransen i markedet, nettopp fordi vi har et bevisst forhold til dette. Oslo Economics skriver i sin rapport (Kapittel 7.7) blant annet at «Store innkjøpere kan potensielt sett påvirke konkurransen i markedet gjennom en anskaffelse. Statens innkjøpssenter synes å ha et bevisst forhold til at dette gir behov for å kartlegge egenskapene ved markedet og hvor stor del av volumet dets anskaffelser kan omfatte. For de gjennomførte anskaffelsene viser analysene at kontraktene med Statens innkjøpssenter vanligvis vil være de største i markedet. Likevel gir ikke analysene grunn til å tro at volumet vil kunne svekke konkurransen i markedet. Til tross for dette er det ved flere anskaffelser valgt å splitte opp i flere kontrakter, blant annet av hensyn til å redusere risikoen for uheldige virkninger i markedet.»

Bli den første til å kommentere på "Imøtegår kritikk – Statens innkjøpssenter har ikke svekket konkurransen"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.