Virke: Handlingsrom for reservasjon for ideelle er stadfestet

Anbud365: Virke Handlingsrom for reservasjon for ideelle er stadfestetEU-direktivet som ligger til grunn for vårt nåværende anskaffelsesregelverk, tar ikke sikte på å snevre inn det nasjonale handlingsrommet for reservasjonsadgangen innenfor gitte rammer. Det var Virkes budskap ovenfor Stortinget og regjeringen i denne saken. På bildet Inger Helene Venås, direktør for Virke Ideell.

Skriv ut artikkelen

Virke Ideell har fått rett i at det er et ytterligere handlingsrom for å sikre ideelle i offentlige anskaffelser. − Vi er meget tilfreds med at utredningen konkluderer slik den gjør. Der de fleste andre var usikre på EU-retten, fant vi handlingsrom og viste vei, sier Inger Helene Venås, direktør for Virke Ideell, i en kommentar til utredningen om handlingsrommet for de ideelle.

Det var Stortinget som bad regjeringen om å innhente en ekstern juridisk utredning av handlingsrommet for å ivareta de ideelle aktørene etter de nye reglene. Utredningen foreligger nå – i rapporten “Utredning av handlingsrommet for bruk av ideelle leverandører av helse- og sosialtjenester”. Det er advokat Karin Fløistad fra Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig AS som har skrevet utredningen.

Utredningen viser at det nasjonale handlingsrommet i dette spørsmålet påvirkes av overordnede EU-rettslige prinsipper, og at disse ikke har falt bort ved det nye direktivet. At direktivet ikke tar sikte på å snevre inn det nasjonale handlingsrommet for reservasjonsadgangen innenfor gitte rammer, var Virkes budskap ovenfor Stortinget og regjeringen i denne saken.

Virke Ideell fikk rett

Slik Virke Ideell ser det, har organisasjonen med utredningen dermed fått rett i at det er et ytterligere handlingsrom for å sikre ideelle i offentlige anskaffelser:

− Vi er meget tilfreds med at utredningen konkluderer slik den gjør. Dette viser at innsatsen Virke la ned da Stortinget behandlet den nye loven om offentlige anskaffelser gjør en forskjell. Der de fleste andre var usikre på EU-retten, fant vi handlingsrom og viste vei, sier Inger Helene Venås, direktør for Virke Ideell.

Gir rettslig trygghet

Utredningen skal tjene som basis for regjeringens videre arbeid med forskrift og veileder. – Virke er klar til å bidra i regjeringens videre arbeid, sier Venås, som får følge av advokat i Virke, Anita Sundal:

– Behandlingen av denne saken er et eksempel på at det er utvist lojalitet ovenfor internasjonale forpliktelser etter EØS-avtalen, og bør gi rettslig trygghet for at Norge kan ha og utvikle innkjøpsregler- og praksis som varetar ideell sektor. Utredningen peker nettopp på at gjennom fire traktatsrevisjoner er anerkjennelsen beskyttelsen av helse- og sosialhensyn har i EU-retten gjort stadig klarere.

I Stortinget

Stortingsrepresentant Line Holten Hjemdal (krF) gir på virke.no en kommentar til utredningen: − Reglene rundt offentlig anskaffelser er viktig for å sikre ideelle virksomheter. Loven vi fikk i fjor, hadde mange viktige verktøy for å sikre ideell sektor, og nå ser vi ytterligere handlingsrom.

− Arbeiderpartiet er opptatt av at ideell sektor ikke skal tape mot kommersielle aktører innen helse- og omsorgssektoren. Jeg ser fram til at regjeringen griper konkret tak i utformingen av reglene knyttet til reservasjon utover de forhold som allerede er ivaretatt, sier Odd Omland (Ap) til virke.no som var saksordfører da Stortinget i fjor behandlet forslaget til nytt anskaffelsesregelverk.

Bli den første til å kommentere på "Virke: Handlingsrom for reservasjon for ideelle er stadfestet"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.