Norske bidrag til internasjonale anbefalinger om etiske IKT-anskaffelser

Anbud365: Norske bidrag til internasjonale anbefalinger om etiske IKT-anskaffelserMara Inzania i ICLEI har vært kontaktpunkt i ICELI-gruppens arbeid med etiske IKT-anskaffelser. ICLEI er et internasjonalt nettverk for bærekraftige kommuner og andre lokale og regionale myndigheter.

Skriv ut artikkelen

Internasjonalt harmoniserte, konkrete kriterier og klausuler i tillegg til en egen plattform der kunnskap kan utveksles og skapes. Det er grunnplanken i anbefalinger fra en internasjonalt sammensatt gruppe innkjøpsfolk som har tatt for seg etiske og sosiale problemstillinger ved offentlige IKT-anskaffelser. Slike fremstøt vil være til nytte, mener gruppen, der Norge er godt representert.

Den internasjonale arbeidsgruppen for etiske IKT-anskaffelser i det offentlige, har nettopp levert sin rapport. Det er nettverket ICLEI som står bak gruppen som ble etablert i 2021. ICLEI er et internasjonalt nettverk for bærekraftige kommuner og andre lokale og regionale myndigheter.

I gruppen har 27 dedikerte personer fra 11 nasjoner, blant disse fra Norge, deltatt. Det er DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring), Sykehusinnkjøp, Ruter og kommunene Oslo og Stavanger.

Mer harmoniserte kriterier

Blant anbefalingene fra arbeidet er at felles anskaffelser på området internasjonalt ikke er gjennomførbart, spesielt fordi de nasjonale anskaffelsesreglene oppleves som noe forskjellige. Men det er en klar oppfatning i gruppen at medlemmene må fortsette å utvikle anskaffelseskriterier og kontraktklausuler som er mer harmonisert og til nytte i ulike nasjonale og internasjonale sammenhenger.

De frivillige «grønne innkjøp»-kriteriene som Europakommisjonen er kommet med, gir ikke løsninger på de sosiale implikasjonene på IKT-området. Forslag fra gruppen er å oppdatere kriteriene slik at også sosiale kriterier kommer med i tillegg til miljøkriterier.

Konkrete verktøy

En anbefaling fra gruppen er å utstyre offentlige innkjøpere med mer konkrete og harmoniserte verktøy som de kan benytte i deres daglige virke, eksempelvis spesifiserte kriterier, spesifikasjoner og klausuler.

Det heter også i rapporten at etablering av en felles plattform for utveksling og nettverk-aktivitet vil være nyttig for innkjøpere og eksperter på IKT-feltet. Her kan man også ta med råd om konkrete muligheter i aktuelle anskaffelser. Det vil være en hjelp i det videre arbeidet med etiske og sosiale tema i offentlige anskaffelser.

Bli den første til å kommentere på "Norske bidrag til internasjonale anbefalinger om etiske IKT-anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.