Topplederkonferanse: 25 toppledere skal løfte innovative anskaffelser

nbud365: Topplederkonferanse 25 toppledere skal løfte innovative anskaffelserDaglig leder i Leverandørutviklingsprogrammet (LUP), Ingebjørg Harto, peker i dette Anbud365-intervjuet på at offentlige virksomheter har et innkjøpsansvar; anskaffelser må benyttes strategisk slik at de bidrar til å løse samfunnsbehovene med nye og innovative løsninger. Og på den måten skape også næringsvekst lokalt, regionalt og nasjonalt.

Skriv ut artikkelen

27. september skal 25 blant de fremste topplederne i kommunal og statlig sektor ta et tak for å fremme bruk av anskaffelser til å skaffe innovative, fremtidsrettede løsninger på samfunnets mange behov. I salen på konferansen de skal delta på, sitter en rekke spesielt inviterte mennesker med interesse for å gjøre strategiske, innovative innkjøpsvalg. Det dreier seg om topplederkonferansen til Leverandørutviklingsprogrammet (LUP). Daglig leder i LUP, Ingebjørg Harto, utdyper i dette intervjuet med Anbud365 konferansens formål – i tillegg til de forventninger som knytter seg hva resultatene av den blir.

Målet med topplederkonferansen er å øke kjennskap til mulighetsrommet for innovasjon på tvers av offentlige og private aktører. Arrangøren LUP vil også, heter det, bevisstgjøre beslutningstakere og ledere om betydningen av et strategisk fokus på anskaffelser som verktøy for innovasjon og næringsvekst. Og det er bare ikke snakk om innovative anskaffelser, men også om andre anskaffelser med høy innovativ verdi. Slik daglig leder i LUP, Harto ser det. Hun har også erstattet at offentlige virksomheter må «bruke innkjøpsmakt» med «å ta sitt innkjøpsansvar»; et ansvar og en mulighet alle offentlige virksomheter har som kan benyttes for å påvirke utviklingen.

25 ledere på rekke og rad

Konferansens program, som du kan se her, inneholder en rad toppledere – 25 i tallet – i statlig og kommunal sektor – med næringsminister Jan Christian Vestre i spissen. Også innovasjonspådrivere fra flere nordiske land stiller opp. For Harto er det et spørsmål om å løfte opp og frem potensialet i innovative anskaffelser – og for øvrige anskaffelser med innovasjonsverdi – for og ved hjelp av sentrale beslutningstakere. – Innovative anskaffelser dreier seg mye om ledelsesfokus. Derfor har vi denne gruppen som målgruppe for denne konferansen, fremhever hun.

LUP har holdt på i 12 år, bidratt i om lag 500 prosesser som har resultert i nær 250 innovative løsninger. 35 offentlige virksomheter, kommuner, fylkeskommunene og statlige virksomheter, har sluttet seg til LUP som partnere. Innovasjonspartnerskap er et av de viktige verktøyene i verktøykassen for innovative anskaffelser.. Dessverre er lysten på slikt avtatt fordi ordningen med statlig støtte til risikoavlastning ikke lenger er tilgjengelig:

Risikoavlastning

– Det er forbundet med risiko å satse på innovasjon, og selvfølgelig kan det være at et prosjekt ikke faller helt ut som forventet, poengterer hun. Derfor er risikoavlastning sentralt. Tilgang til slike midler er dessverre falt ut de siste årene, noe som har hatt stor betydning for antall innovasjonspartnerskap. Med en slik ordning ville ganske sikkert flere offentlige virksomheter som ser mulighetene til nye og bedre løsninger gjennom ha benyttet dette virkemidlet.

– På konferansen bringer vi også våre partnere sammen, gir dem mulighet til å lytte til hverandre, hente inspirasjon og ta denne med seg når de jobber videre med å finne nye og bedre løsninger. De store utfordringene er der; klima og miljø endringer – mer ekstremvær – økende demografiske utfordringer og endringer i verden rundt oss, endres utfordringsbildet kontinuerlig. Hvilke muligheter finnes, og hvordan kan vi utnytte offentlige behov til å drive frem nye og nedre løsninger?

Bygge ned barrierer

Hun vil også at konferansen skal bidra til at omfanget av og antallet barrierer som stenger for bruk av innovasjon i offentlige anskaffelser, reduseres. På konferansen skal det også fremvises gode eksempler på konkrete innovative anskaffelser som er gjort, og   hvilke verktøy offentlige innkjøpere kan benytte for å få dette til, opplyser LUPs daglige leder.

– Blant offentlige virksomheter pekes det gjerne på mangel på tid og ressurser når innovasjon og anskaffelser bringes opp …

– Vi har et oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet om særlig å få små og mellomstore kommuner i gang med innovative anskaffelser, fremholder hun. Ettersom det fortsatt er slik at kommunene skal ha de samme oppgavene, betyr det at mange av oppgavene vil være de samme fra kommune til kommune. Da er det hensiktsmessig for kommunene å gå sammen om å løse en felles utfordring gjennom en anskaffelse som leder frem til både innovative og fremtidsrettede løsninger.  På den måten blir kostnaden for den enkelte kommune i å investere i en slik prosess mindre samtidig som det potensielle markedet for leverandørene er større. Og for mange andre kommuner også i etterkant, når løsningen foreligger og kan tilbys og benyttes av flere.

– Blir det årvisse topplederkonferanser i LUP-regi?

– Nå får vi se hvordan årets arrangement løper av, og hva det fører til. Deretter tar vistandpunkt til om dette blir en engangs-tildragelse eller om virkemidlet bør gjentas. Om ikke årlig, så kanskje med noen års mellomrom. Eventuelt, svarer Harto.

Bli den første til å kommentere på "Topplederkonferanse: 25 toppledere skal løfte innovative anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.