Kommunalt habilitetsdilemma kan ha skapt juridisk nøtt

Anbud365: Et forbehold gav kommunalt rehab-senter alvorlig skudd for baugenSømna kommune med ca. 2000 innbyggere tok Helse Nords avvisning av tilbudet fra Helgeland Rehabilitering til retten. Noe medhold kom ikke derfra, men det kostet kommune n drøyt 600 000 kroner i saksomkostninger. På bildet ordfører i Sømna kommune, Hans Gunnar Holand.

Skriv ut artikkelen

Er en kontrakt inngått når vinneren av anbudskonkurransen har fått grønt lys til å sette i gang med kontraktsarbeidet før det formelle er i orden? Spørsmålet dukker opp i kommunal drakt som følge av et habilitetsdilemma på Helgelandskysten. Bakgrunnen er eierinteressene som en konstituert kommunedirektør har i anbudsvinneren. For å finne en løsning på flokene har kommunen spurt nabokommunen om hjelp – og der har de lovet «å se på saken».

Det er Brønnøysund Avis som skrev om denne saken først.

Sømna er en Helgelands-kommune med om lag 2 000 innbyggere og skulle for en tid tilbake gjøre avtale om snekkertjeneste. Verdien på kontrakten var under den nasjonale terskelverdien, og tre firmaer ble invitert til å komme med tilbud. Ett av disse var Sømna Bygg AS, som vant konkurransen. Eneste tildelingskriterium var laveste pris og dette hadde Sømna Bygg.

Tok affære

Imidlertid satt konstituert kommunaldirektør både i vinner-selskapets styre og hadde samtidig 25% av aksjene. Dette engasjementet ble virkelighet før han ble konstituert kommunedirektør – han skulle hjelpe en venn var bakgrunnen. Da han oppdaget at bedriften «hans» hadde deltatt i og vunnet nevnte konkurranse, meldte han seg for ordføreren. Der signaliserte han at han mente at han nok var inhabil – og ordføreren tok affære.

Kontraktstildelingsprosess med påfølgende signert ble da stoppet av ordføreren. Men eiendomssjefen, en av de underordnede til den konstituerte kommunedirektøren, hadde da allerede satt Sømna Bygg i arbeid. Han regnet med, ifølge Brønnøysund Avis, at da det var laveste pris som gjaldt og Sømna Bygg hadde den laveste prisen, var det ok å sette i gang. Byggefirmaet hadde nettopp avsluttet et annet oppdrag i kommunen og ble «i farten» engasjert til å ta fatt på et nytt snekkeroppdrag.

Inhabile på rekke og rad

Ordføreren hadde på sin side konsultert KS Advokatene som mente at også eiendomssjefen var inhabil, i likhet med alle andre underordnede til kommunedirektøren. Til Brønnøysund Avis har dessuten eiendomssjefen fortalt at han ble klar over sin overordnedes engasjement i Sømna Bygg i etterkant av at tilbudsinnbydelsen ble sendt ut.

Konstituert kommunedirektør er dessuten blant søkere til jobben som kommunedirektør, har vært på jobbintervju og lovet at hvis han får jobben, skal ha si fra seg engasjementet i Sømna Bygg. Før han ble konstituert var han økonomisjef og så ikke da engasjementet i byggeselskapet som problematisk.

Naboen skal se på saken

Nå skal altså nabokommunen se på saken. Hvis kontrakten er å anse som inngått, vil dette bety at vedtak i saken er fattet av en person som var inhabil, fremgår det av uttalelsen fra KS Advokatene. Da er det i tilfelle en saksbehandlingsfeil som kan medføre at valget av tilbyder er ugyldig – hvis det kan dokumenteres at feilen var «bestemmende» for hvilken bedrift som ble valgt. Hvis kontrakten ikke er å anse som inngått, vil kommunen kunne løse saken ved å be en habil tredjepart gjennomføre de delene av anskaffelsen som er rammet av inhabilitet på nytt.

Det at kontraktsarbeidet allerede var satt i gang uten at det formelle var i orden, kan, antyder KS Advokatene, anses for å være inngåelse av kontrakt.

Bli den første til å kommentere på "Kommunalt habilitetsdilemma kan ha skapt juridisk nøtt"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.