Offentlige anskaffelser: Stort og smått 27. mars

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 27. marsDigitaliseringsdirektoratet, her ved avdelingsdirektør Dag Strømsnes, tilbyr på sine sider informasjon til nytte ved håndtering av offentlige anskaffelser og koronaviruset.

Skriv ut artikkelen

I dag en spalte spekket med meldinger som alle, så nær som noen få, har sammenheng med koronavirus-krisen. Men av de meldingene som ikke er direkte knyttet til krisen, er det en optimistisk: KS Innkjøpsforum (KSI) satser på at de kan avholde sin årssamling til høsten – ny dato foreligger. Ellers handler 22 Klimasats-søknader om offentlige anskaffelser og Region Stockholm vil straffe leverandører som ikke lever opp til bærekraftsmålene. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

BRØDTEKST

Ny tid for KSIs årssamling 2020

KSI er optimistiske og flytter KS Innkjøpsforum Årssamling i Ålesund til 23.-24. september 2020.

Info om anskaffelser og viruset

Digitaliseringsdirektoratet tilbyr på sine sider informasjon til nytte ved håndtering av offentlige anskaffelser og koronaviruset.

Korona-situasjonen inn i veikontrakter

Statens vegvesen tilpasser nå sine utbyggingskontrakter slik at korona-situasjonen kan ivaretas. Vegvesenet ser på hvordan store prissvingninger på varekjøp kan reguleres i kontraktene. I tillegg ser Vegvesenet på hvordan tidsfrister kan reguleres når de opplever store utfordringer med å sikre tilstrekkelig bemanning på veganleggene.

Kofa i vanlig drift

De fleste ansatte i Kofa er nå på hjemmekontor, men nemndsmøter og andre møter blir gjennomført via telefonkonferanse. Foreløpig kan man legge til grunn at saksbehandlingstiden ikke blir lenger, men dette kan endre seg dersom denne krise-situasjonen blir langvarig, heter det på nettsiden til Klagenemndssekretariatet.

Fremskynder utbetalinger til leverandører

For å bidra til styrket likviditet hos entreprenører og andre leverandører har Statsbygg besluttet å fremskynde betaling av fakturaer. Dette innebærer at fakturaer betales straks de er kontrollert og godkjent, uavhengig av avtalt kredittid.

Holder aktiviteten oppe

Forsvarsbygg har i dag aktivitet på 90% av sine prosjekter og lover nye konkurranser ut i markedet – lyser ut kontrakter for en halv milliard frem mot sommeren, melder bygg.no. Det understrekes at det gjøres tiltak for å hindre smittespredning.

Advarer mot å sette kontrakter til side

Det offentlige må ha is magen når de vurderer om kontrakten kan vrakes på grunn av koronasituasjonen, advarer advokat Henrik Bjørge i NHO Service og Handel. Mange offentlige kontraktsforvaltere trekker nærmest automatisk den konklusjon at vilkårene for å suspendere eller heve kjøp og driftsavtaler er oppfylt, ifølge Bjørge.

Hold oppdragsgiver oppdatert

“Det er svært viktig at leverandørene holder NAV løpende oppdatert om forhold som er av betydning for utførelsen av de kontraktsrettslige forpliktelsene” sier kontorsjef Christian Lupke i NAV Kontor for brukeranskaffelser. På bakgrunn av den ekstraordinære situasjonen med koronaviruset har NAV sendt ut informasjon til sine avtaleleverandører.

Hjelp på 700 mill til entreprenører

Trøndelag fylke framskynder veiarbeid for 700 millioner for å hjelpe entreprenørene under korona-utbruddet, melder veier24.no. Blant tiltakene som flyttes fram er et investeringsprosjekt på fylkesvei 17 verd drøyt 250 millioner kroner, som i utgangspunktet var planlagt igangsatt høsten 2021. Lyses trolig ut før påske

Q&A om anskaffelser og koronavirus

I sin Q&A for næringslivet har Advokatfirmaet Thommessen samlet godt over hundre ofte stilte spørsmål og svar knyttet til spredningen av koronavirus.

22 Klimasats-søknader om innkjøpstiltak

Klimasats, som er en støtteordning for kommuner og fylkeskommuner som vil kutte utslipp og bidra til omstilling til lavutslippssamfunnet, har i år fått 22 søknader som handler om tiltak knyttet til offentlige anskaffelser, ifølge et notat fra Digitaliseringsdirektoratet til Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

København forlenger tilbudsfrister

Københavns Kommune er klar med en lang rekke tiltak som skal hjelpe trengende virksomheter gjennom krisen. Kommunens sentrale innkjøpsorganisasjon har bl.a. forlenget tilbudsfristene. Det skal gi virksomhetene mulighet for å komme med tilbud uansett nedlukking, heter det i en pressemelding.

Kommunal innkjøpsdugnad

Danske kommuner har sammen etablert en innkjøpsordning som skal sikre at det blir kjøpt beskyttelsesutstyr. Fem kommuner – en i hver region – med Aarhus i spissen skal sikre at kommunene har nok beskyttelsesmidler som munnbind, ansiktsmasker, håndsprit og engangsbekledning.

Så mye svensk utslipp fra anskaffelser

Upphandlingsmyndigheten i Sverige har analysert den statlige miljøpåvirkningen som følger av anskaffelser. Tidligere er tilsvarende i kommunal sektor undersøkt. Resultatet viser at det er fem statlige virksomheter som står for ca. en tidel og kommunene for drøyt halvparten av utslippene av CO2 som følge av offentlige anskaffelser.

Pris-straff ved bærekraftssvikt

Region Stockholm vil være best i Europa på bærekraftskrav i offentlige anskaffelser. Miljøoppfølging er et viktig verktøy. Den leverandører som ikke oppfyller kravene, risikerer et prispåslag på 15%, skriver inkopsradet.se.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 27. mars"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.