Revisjon advarer – entreprenør sitter på begge sider av anskaffelses-bordet

Anbud365: Revisjon advarer – entreprenør sitter på begge sider av anskaffelses-bordetStorfjord kommune, her ved ordfører ble Geir Varvik og varaordfører Inger Heiskel, ha fått en ugrei anskaffelses- og hablitetssak i fanget.

Skriv ut artikkelen

En entreprenør skulle på kontrakt være byggherreombud i Storfjord kommune. Men entreprenøren har også fått entreprenør-oppdrag av kommunen. Men, ingen fare, heter det fra kommunen, selskapet har i egenskap av byggherreombud intet med denne entreprenør-anskaffelsen å gjøre. Hold an, påpeker imidlertid revisjonen, gjennom sin rolle kan selskapet skaffe seg prisinformasjon om entreprenører selskapet senere kan komme til å konkurrere med. Her må det ryddes opp, mener revisjonen. Det er et spørsmål om habilitet.

KomRev NORD har på oppdrag fra kontrollutvalget i Troms-kommunen Storfjord med noe over 1800 innbyggere undersøkt forholdet knyttet til kommunens bruk av konsulenttjenester fra firmaet BAKS AS. Det dreier seg om to anskaffelser som kommunen har foretatt og der firmaet er tildelt kontrakt – en om konsulentoppdrag og en om entreprenøroppdrag.

Når det gjelder konsulentoppdrag-anskaffelsen, som også omfatter å være byggherreombud i kommunen, konstaterer revisjonen at den ikke fullt ut er gjennomført i tråd med gjeldende regelverk:

Beregning av kontraktsverdi

Kommunen har ikke foretatt en forsvarlig beregning av kontraktsverdien i tillegg til at grunnleggende krav til dokumentasjon og etterprøvbarhet er etterlevet. Ettersom prosjektene som kontrakten omfatter ikke er avsluttet, er den totale kontraktsverdien ikke klar. Det lar seg derfor ikke nå, heter det, å vurdere om kommunen har oppfylt krav til anskaffelsesprosedyre og konkurransegjennomføring.

Heller ikke den andre anskaffelsen holder mål for revisjonen: Konklusjonen er at den ikke er gjennomført i tråd med gjeldende regelverk. Begrunnelsen er at funn viser at grunnleggende prinsipper om konkurransegjennomføring, likebehandling, dokumentasjon og etterprøvbarhet ikke er overholdt.

Habilitet

Men det er også en habilitetsside. Kommunen har et uttalt standpunkt om at selskapet ikke skal ha entreprenøroppdrag i kommunen, men revisjonen har likevel funnet at dette har forekommet i flere tilfeller. Det er ikke bestemmelser i regelverket som gjør en slik sammenblanding ulovlig, heter det, men oppdragsgiver må treffe tiltak for å motvirke og avhjelpe habilitetsproblematikk som kan oppstå i slike situasjoner.

Kommunen har overfor revisor bemerket at selskapet BAKS AS ikke er involvert på både entreprenør- og byggeherreombudssiden i noen kommunale byggeprosjekter, og at det således ikke er noen risiko for at BAKS AS i det aktuelle tilfellet har hatt kunnskap om prisnivå. Her påpeker imidlertid revisor at BAKS AS gjennom sin rolle som byggherreombud i mange kommunale prosjekter har anledning til å skaffe seg informasjon om generelt prisnivå hos entreprenører som det senere er naturlig at BAKS AS vil konkurrere med om entreprenøroppdrag i kommunen dersom se skulle levere tilbud eller bli invitert til å delta i en slik konkurranse.

Mer om denne saken finner du i sak nr. 26 for kommunens kontrollutvalg – klikk her.

Bli den første til å kommentere på "Revisjon advarer – entreprenør sitter på begge sider av anskaffelses-bordet"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.