Offentlige anskaffelser: Stort og smått 13. november

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 13. novemberStaten må gå foran som godt eksempel på sine enorme offentlige innkjøp når det gjelder bruk av gjenvunnet plast, skriver Jaana Røine, adm.dir. i Plastretur og Grønt Punkt Norge (foto: Grønt Punkt Norge).

Skriv ut artikkelen

De varslede kjørereglene for offentlige anskaffelser er klare, beste masteroppgave i offentlige anskaffelser skal kåres til uken, og enda en ansatt hos Sykehusinnkjøp er blitt prisbelønt. BaneNOR holder dialog og sender konkurransegrunnlag på høring, og det er krav om at minst 15 % av offentlig innkjøp av matvarer skal være økologisk innen 2030. En tilbyder med veldig mye lavere pris vant en konkurranse – en med lav pris i en annen konkurranse gikk konkurs. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Kjørereglene er klare

På initiativ fra regjeringen har representanter fra oppdragsgivere og leverandører blitt enige om fem kjøreregler for hva partene kan gjøre for at anskaffelsene skal bli bedre, mer effektive og mindre konfliktfylte. Kjørereglene knytter seg til kompetanse, dialog, effektive prosesser, konkurranse og å senke konfliktnivået.

Beste masteroppgave kåres

Onsdag til uken arrangerer Anskaffelsesakademiet den nettbaserte F&U-dagen for offentlige anskaffelser. Professor Sonja Lundberg, en av Sveriges ledende eksperter på offentlige anskaffelser, er hovedattraksjon. I tillegg skal beste masteroppgave i offentlige anskaffelser kåres.

Går sammen om smittevern-kjøp

Anbudskonkurransen som Abakus AS har gjennomført på vegne av samtlige kommuner i Innlandet er nå ferdig. Vinnerne av konkurransen er DahleMedical AS, Maske AS og OneMed AS og prioriteres i denne rekkefølgen i avtalen med kommunene. På denne måten er kommunene sikret smittevernutstyr når den nasjonale leveransen tar slutt ved nyttår.

Gjenvunnet plast – krav til statlige innkjøp

Grønt Punkt Norge forventer at den nye strategien for sirkulær økonomi gir tydelige insentiver for bruk av gjenvunnet plast. Det må lønne seg å ta ansvar. Det gjør det ikke i dag. Her må staten gå foran som godt eksempel på sine enorme offentlige innkjøp, skriver Jaana Røine, adm.dir. i Plastretur og Grønt Punkt Norge.

Dynamisk innkjøpsordning for tjenestekjøp

Kolumbus AS, som er Rogaland fylke sitt mobilitets- og kollektivselskap, har til hensikt å anskaffe konsulenttjenester for IT-utviklingstjenester ved å opprette en dynamisk innkjøpsordning, heter det på doffin.no. Alle som er kvalifisert til innkjøpsordningen vil kunne levere tilbud på konsulenttjenester for IT-utviklingstjenester.

Dialog og konkurransegrunnlag på høring

Med en forhåndskunngjøring inviterer Bane NOR entreprenører til tidlig involvering om konkurransegrunnlag og kontrakt-inndeling i et kommende milliardprosjekt. Bane NOR inviterer m.a.o. til dialog allerede i høst. Entreprenørene får så konkurransegrunnlaget på høring. Først i juli neste år kommer den ordinære konkurransen.

Ny Sykehusinnkjøp-ansatt på pallen

Innkjøpsdirektør Bente Hayes i divisjon legemidler i Sykehusinnkjøp er blitt Årets farmasøyt 2020 under Verdens farmasøytdag i Oslo. Hun bygget en solid organisasjon som håndterte koronakrisen godt og sikret trygge legemiddelleveranser gjennom hele våren, heter det. En annen Sykehusinnkjøp-medarbeider, Pia Trulsen, vant pris tidligere i år.

… spesielt for BaneNOR

Offentlige innkjøpere har et særskilt ansvar for å motvirke arbeidslivskrim. Det forventes at offentlige virksomheter går foran. Jernbanedirektoratet skal ved tildeling av oppdrag og i oppfølging av inngåtte kontrakter sikre at deres leverandører følger lover og regler, ifølge tildelingsbrevet for i år. Føringen er spesielt relevant for utbyggeren Bane NOR.

Vil ha 15% økologiske matvarekjøp

Landsstyret i Økologisk Norge innstiller vil ha inn i sin politiske plattform at det skal være et politisk vedtatt nasjonalt mål om 15% økologisk landbruk og forbruk innen 2030. Det skal også være et mål, heter det, om at minst 15 % av offentlig innkjøp av matvarer skal være økologisk innen 2030.

Viktig å dele beste praksis

Det er stor variasjon mellom kommunene når de utlyser sine anskaffelseskontrakter, fastslo adm.dir. i Rådgivende Ingeniørers Forening, Liv Kari Skudal Hansteen, på foreningens høstkonferanse. Det er viktig å dele beste praksis, sa hun, og håpet myndighetene også kunne bli tydeligere på hvor viktig det er med informasjonsdeling.

Statlig IT-egenregi er en utfordring

– Vi har i dag en stor utfordring i at offentlige virksomheter i stadig større grad utvikler egne digitale tjenester, i stedet for å gjøre gode anskaffelser og kjøpe løsninger som allerede eksisterer i markedet, ifølge Liv Freihow, direktør for politikk i IKT-Norge.

Tilbyder med lavete pris konkurs

Statens vegvesen åpnet for nytt E6-anbud og sju entreprenører kom med tilbud. Nå er tilbyderen med det laveste tilbudet konkurs, men Statens vegvesen greide å styre unna dette, skriver Fremover. – Tidligere var det vanlig at det eneste anbudskriteriet var laveste pris. Vi har heldigvis kommet videre fra det, heter det fra vegvesenet.

Måtte sjekke opp laveste pris

Den lokale entreprenøren hadde en så mye lavere pris enn neste på listen at kommunen bad om et avklaringsmøte for å sjekke at firmaet står inne for prisen. Prisforskjellen var nær to mill – nest laveste tilbud var på litt over fem mill. Nå er tilbudet sjekket, og Flekkefjord kommune har valgt tilbyderen med den lavete prisen som leverandør.

Lokale skal inviteres

Herøy kommune skal legge til rette for at lokale aktører skal kunne være med i konkurransen om lokale innkjøp. Kommunen skal aktivt benytte handlingsrommet i regelverket, og ved innkjøp under terskelverdien på 1,3 mill. kroner skal lokale virksomheter inviteres til å gi tilbud, heter det i Vestlandsnytt.

Anskaffelser er kraftfullt miljøverktøy

– Å gå sammen for å anskaffe er et kraftfullt verktøy så vel for god kvalitet, bra pris og ikke minst for å oppnå et giftfritt miljø, redusere miljøpåvirkningen og sørge for en produksjon med rettferdige arbeidsvilkår. Det sier Gunilla Glasare i Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Hun kommenterer erfaringer fra de svenske regionenes miljøarbeid.

Innkjøper-kritikk mot anskaffelseslov

Danmarks anskaffelseslov – udbudsloven – arbeider på tre områder direkte mot målet om klarhet, fleksibilitet og forenkling. Det heter det fra danske, offentlige innkjøpernes forening (IKA) i et debattinnlegg. Det gjelder bl.a. mulighet for endringer i anbudsdokumenter og innkjøp under EU-tersklene med grenseoverskridende verdi.

SMB-ere står sterkt i offentlige innkjøp

Der reises ofte kritikk av at SMB-ere utelukkes fra å handle med det offentlige. Sannheten er at de står sterkt i konkurransen om offentlige kontrakter. Men innkjøpsreglene kan gjøre det enda lettere for dem, ifølge visedirektør i Statens og Kommunernes Indkøbsservice, Anders Stribolt.

Verktøy for sirkulære anskaffelser

Et verktøy for dem som vil satse mer på sirkulære anskaffelser, har sett dagens lys. Det kan være til hjelp når man skal prioriterer blant alle mål og velge strategi. Vlaanderen-Circulair har laget verktøyet, «Mål och Strategier för Cirkulär Upphandling – nå oversatt til svensk, melder Hållbar upphandling (samarbeid mellom Sveriges regioner).

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 13. november"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.