Satser for fullt på å gjøre det enklest mulig å stille miljøkrav

Anbud365: Satser for fullt på å gjøre det enklest mulig å stille miljøkravKriterieveiviseren til DFØ er et viktig verktøy i arbeidet med å øke andelen grønne anskaffelser, sier Marit Holter-Sørensen, seksjonsleder i anskaffelsesdivisjonen i DFØ.

Skriv ut artikkelen

I løpet av få dager lanserte Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) nylig to sett med miljøkrav. Det ene for anlegg, det andre for grønne og sirkulære anskaffelser av møbler. Til sistnevnte fulgte det også med en veiledning. Satsingen fra DFØs side er et bidrag til å gjøre det så enkelt som mulig å stille miljøkrav. DFØ ønsker å være en medspiller for offentlige virksomheter for å få til en økning i bruken av grønne anskaffelser, heter det.

Anbud365 har i det siste rettet søkelyset mot det å stille miljøkrav, og har i den anledning hatt en rekke artikler om miljøanskaffelser, bl.a.: Miljøkrav: Utbredt usikkerhet – etterlyser nasjonale grep og Miljøkrav er vanskelig – bruk av eget nettverk er beste læringshjelpen.

DFØ) arbeider på sin side kontinuerlig å gjøre det så enkelt som mulig å stille miljøkrav. Nylig er to nye kriterier sluppet.

Krav og kriterier for anlegg …

Den ene, som kom for få dager siden, gjelder nye krav og kriterier for anlegg. Kriteriesettet inneholder miljøkrav til anskaffelser av for eksempel veier, bane, vann og avløp og havnearbeid. Her er forslag til krav til materialer, avfallshåndtering, miljøledelse, kompetanse og bevaring av natur og terreng som kan brukes i konkurransegrunnlag. Kravene kommer i ulike ambisjonsnivå for å kunne tilpasses til lokalmarkedet og bidra til å fremme miljø og innovasjon hos leverandører, og de er å finne i Kriterieveiviseren.

… og for grønne og sirkulære anskaffelser av møbler

Rett i kjølvannet av krav og kriterier for anlegg lanserte DFØ også nye krav og kriterier, i tillegg til en veiledning, for grønne og sirkulære anskaffelser av møbler. Kravene er utarbeidet for å vise hvordan offentlige virksomheter kan gjøre anskaffelser som forlenger levetiden til eksisterende møbelmasse og som sikrer nye møbler med god miljøprestasjon. I Kriterieveiviseren finnes kravene, mens veiledningen kan man lese på anskaffelser.no.

Kriteriesettet vil for øvrig bli presentert på et webinar 3. desember.

Viktig verktøy

Kriterieveiviseren til DFØ inneholder krav og kriterier for miljø og sosialt ansvar, og dokumentasjon av kravene, som kan stilles i en anskaffelsesprosess.

– For oss er det gledelig å se at stadig flere arbeider med å øke andelen grønne anskaffelser! Vi ønsker å være en medspiller for offentlige virksomheter for å få til dette, og Kriterieveiviseren er et viktig verktøy i dette arbeidet, poengterer Marit Holter-Sørensen, seksjonsleder i anskaffelsesdivisjonen i DFØ.

Digital fagdag

Hun opplyser for øvrig at DFØ på starten av året vil invitere til digital fagdag med fokus på bærekraftige anskaffelser. – Her vil vi gi et dypdykk i hva bærekraftige anskaffelser er, og noen ideer om hvordan det kan gjennomføres, sier Holter-Sørensen, og forteller at innholdet til fagdagen er under arbeid, men om man ønsker å delta kan man lese mer og melde seg på, på DFØ sine sider.

Bli den første til å kommentere på "Satser for fullt på å gjøre det enklest mulig å stille miljøkrav"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.