Åpning for tilgang til data ved offentlige tjeneste-kontrakter forsinket

Anbud365: Åpning for tilgang til data ved offentlige tjeneste-kontrakter forsinketStortingsrepresentant Anne Kristine Linnestad spurte og digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Oldernes Tung svarte - om når tilgjengeliggjøring av data ved inngåelse av offentlige kontrakter (fotos: Tung/Trond A. Isaksen og Linnestad/Stortinget).

Skriv ut artikkelen

Det vil ta tid før man kan forvente at det åpnes for å stille krav til tilgjengeliggjøring av data ved inngåelse av offentlige kontrakter. Det fremgår av et svar fra digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Oldernes Tung i et skriftlig svar til Stortinget. I en utredning fra Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) er det foreslått endringer i kontraktsmaler i Statens standardavtaler (SSA). – Problemstillingene knyttet til gjennomføring av de faktiske endringene det er behov for er komplekse, og arbeidet tar lenger tid enn opprinnelig vurdert, konstaterte statsråden.

I statsbudsjettet for 2024 skriver regjeringen bl.a. at Statens standardavtaler (SSA) er de kontraktene som er mest brukt når det offentlige inngår avtaler om kjøp av IT og konsulenttjenester. Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) har vurdert om det var bruk for endringer i SSA for å legge bedre til rette for deling og gjenbruk av data. Rapport kom med forslag til tiltak, som bl.a. foreslår endringer i noen av kontraktsmalene, kombinert med bedre veiledning i bruken av disse.

Tilleggsutredning

Så ble det etterspurt en tilleggsutredning fra DFØ til denne rapporten, med forventet oppstart tidlig i 2024. Nylig spurte så stortingsrepresentant Anne Kristine Linnestad om DFØ hadde tatt fatt på jobben, og når kan forventes at det vil kunne stilles krav til tilgjengeliggjøring av data ved inngåelse av offentlige kontrakter?

– Utvikling av bedre verktøy, slik som felles kontraktsmaler og veiledningsmateriell om hvordan regulere tilgangs- og bruksrettigheter til data i anskaffelser, vil kunne bidra til å heve kompetansen og øke bevisstheten hos offentlige virksomheter, og gi næringslivet større forutsigbarhet, konstaterte digitaliserings- og forvaltningsminister Oldernes Tung i sitt skriftlige svar.

Kartlegging og veiledning

I supplerende oppdragsbrev nr. 2 for 2022 fikk Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) i oppdrag å utrede behovet for, og gi anbefalinger til, endringer i standardavtalene og avtalemalene. Eventuelle endringer skal bidra til å gjøre det enklere å regulere tilgangs- og bruksrettigheter til data i anskaffelser, samt gi en oppfordring til partene om å tilrettelegge for deling av data der det er mulig. Oppdraget bestod også av en kartlegging av offentlige virksomheters behov for veiledning på området. Det gjelder veiledning om hvordan dagens eller anbefalte avtalemaler skal brukes og hvilke vurderinger som skal ligge til grunn for ulike valg av kontraktbestemmelser.

I rapporten som kom, gir direktoratet anbefalinger til tiltak, opplyste statsråden. Blant annet foreslår direktoratet endringer i noen av kontraktsmalene, kombinert med bedre veiledning i bruken av disse.

Tar lenger tid

– Problemstillingene knyttet til gjennomføring av de faktiske endringene det er behov for i kontraktsmalene er komplekse, og arbeidet tar lenger tid enn opprinnelig vurdert. Departementet mitt vil følge opp overfor DFØ i samarbeid med Finansdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet.

Bli den første til å kommentere på "Åpning for tilgang til data ved offentlige tjeneste-kontrakter forsinket"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.