Stilte referansekrav ingen kunne levere på

Anbud 365: Stilte referansekrav ingen kunne levere på Over 20 firmaer møtte opp på befaring i forkant av første kunngjøring av prosjektet dypvannskai i Mo i Rana, men ingen av de som leverte tilbud, greide å leve opp til kravene om teknisk og faglig kompetanse. På bildet Jostein Moe (t.v.), leder for Kystverkets utbyggingsavdeling, og rådmann Robert Pettersen i Rana kommune under signering av samarbeidsavtalen for Innseiling Mo i Rana-prosjektet, der dypvannskaia inngår (foto: Tore Bratt/Rana kommune).

Skriv ut artikkelen

Samtlige tilbud i konkurransen om å bygge ny dypvannskai i Mo i Rana ble avvist. Årsaken var at ingen av tilbyderne kunne levere på kravet om referanseprosjekter gjennomført de siste fem årene. Forklaringen var at det har vært få byggeprosjekter av denne typen i Norge og Norden de siste fem årene. Så nå må Kystverket gå en anbudsrunde til – med tilhørende forsinket oppstart av prosjektet.

Planen til Kystverket var å signere en avtale med en entreprenør om å bygge den nye dypvannskaia i Mo i Rana før utgangen av 2023. Slik gikk det ikke selv om det kom inn flere anbud innen tilbudsfristen i november.

Ingen kunne levere

Kystverket fikk rett og slett ikke vurdert anbudene, skriver Rana Blad. Det viste seg at ingen av tilbyderne kunne levere på det de hadde satt opp som spesifikasjoner når det gjaldt teknisk og annen faglig kompetanse. – Vi hadde for strenge kvalifikasjonskrav, sier prosjektleder Martin Fransson i Kystverket til avisen.

Prosjektet er nå på nytt kunngjort på Doffin med tilbudsfrist 29. januar. De har denne gangen lagt seg på en mindre streng linje. Men, heter det, det betyr slett ikke at de har kuttet i kravene til teknisk og faglig utføring av prosjektet.  Det skal bli ei kai med god kvalitet!

20 firmaer på befaring

Etter at Kystverket erkjente at de nok hadde vært vel strenge, måtte de bare utlyse anbudet med kun en endring. Inntrykket er at entreprenørene synes det er bra de gjør denne endringen. Interessen for prosjektet er det ikke noe å si på: Over 20 firmaer møtte opp på befaring i forkant av den første kunngjøringen.

I denne ble det krevet at tilbyderne skulle vise til referanseprosjekter gjennomført de siste fem årene. Dette greide ingen av de som leverte inn tilbud å levere på. Grunnen til det er at det har vært få byggeprosjekter av denne typen i Norge og Norden de siste fem årene. Det er på punktet om å gjennomføre en kalk- og sementstabilisering av muddermassene, det var lite med referanser, rapporterer Kystverket.

Avtale i februar

De ser for seg å kunne signere en avtale med en entreprenør innen utgangen av februar, om alt går som forventet i den nye anbudskonkurransen. Kystverket regner med konkurranse om jobben. Denne ekstra anbudsrunden innebærer en forsinket anleggsstart, men regner likevel med å bli ferdige sommeren 2026. Starten av kaijobben handler om å legge til rette for deponiet av de forurensede massene, som skal mudres opp. Regelverket åpner ikke for mudring før etter 1. september – så akkurat den timeplanen i prosjektet blir fulgt, konstaterer Kystverket overfor Rana Blad.

Bli den første til å kommentere på "Stilte referansekrav ingen kunne levere på"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.