Innkjøpsmakten skulle brukes frivillig, lekker som en sil

Anbud365: Innkjøpsmakten skulle brukes frivillig, lekker som en silVictoria Atkins er for tiden statsråd i det britiske helse – og omsorgsdepartementet, som har det politiske ansvaret for National Health Service (NHS) - det statlige helsevesenet. Den britiske riksrevisjonen, National Audit Office, har kikket NHS i kortene for å se om en ny organisering har ført til forventet besparelse og markedsandel.

Skriv ut artikkelen

Innkjøpsfunksjonen til det sentrale, britiske helsevesenet skulle hentes inn igjen og bli et ledd i denne gigant-organisasjonen. Formålet var å bruke sin samlede innkjøpsmakt til å spare milliarder av pund hvert år, og sikre solid markedsandel for medisinske produkter. Men en fersk revisjonsrapport avslører at viser at innkjøpsmakten lekker som en sil – om lag to tredeler av det man bruker ti innkjøp, gjøres utenfor den interne innkjøpsfunksjonen. Et resultat av å legge opp til frivillig bruk av denne funksjonen.

National Health Service (NHS) er paraplyorganisasjonen for det offentlig finansierte helsesystemet i Storbritannia. Til sammen kjøper systemet årlig medisinsk utstyr og forbruksvarer, fra hansker og papir til stenter og hofteproteser i størrelsesorden 8 mrd pund, eller om lag 105 mrd norske kroner etter dagens kurs. Historisk sett har ansvaret for å kjøpe slike varer i stor grad falt til lokale NHS-organisasjoner eller nasjonale organer, med varierende balanse mellom det lokale og det nasjonale.

Markedsandel og besparelse

For noen år siden endret det britiske helse- og omsorgsdepartementet driftsmodellen for NHS-innkjøp. Den erstatte den forrige, fullt outsourcede modellen ble erstattet med et internt organ med ansvar for å anskaffe produkter, lagre og levere varer på vegne av NHS. Hovedmålene var innen 2023-24 å levere 2,4 mrd pund i besparelser og oppnå 80 % markedsandel for relevante NHS-utgifter til medisinsk utstyr og forbruksvarer gjennom den nye enheten. Det dreier seg om en katalog med mer enn 600 000 produkter og et årlig driftsbudsjett på 240 mill pund for 2023-24.)

Den britiske riksrevisjonen, National Audit Office (NAO) har sjekket status. I rapporten pekes det bl.a. på at det ikke ble gjort obligatorisk for NHS-organer å bruke den nye enheten for NHS-anskaffelser. Enheten heter det, ble opprettet som et nasjonalt organ der NHS-organisasjoner frivillig kunne bruke sin kollektive kjøpekraft. Dermed er det stort sett fritt til å kjøpe direkte fra leverandører eller gjennom andre innkjøpsorganisasjoner.

To tredeler kjøp utenfor (?)

Et anslag går ut på at det brukes omtrent 3,4 mrd pund til kjøp utenfor innkjøpsenheten utenfor funksjonen. I september 2023 var innkjøpsutgiftene til organisasjonsleddene under «paraplyen» årlig 4,5 mrd pund totalt.

Og hvordan besparelsene beregnes, er omstridt, viser revisjonsrapporten. Noen ganger er et også brukt ulike metoder for å rapportere besparelser til ulike målgrupper, noe som kan skape forvirring, heter det. Noen av organisasjonene under NHS-paraplyen sier de ikke kjenner igjen sparetalene fra år til annet. Ny metode skal være klar til bruk fra april 2024.

 Det er heller ingen pålitelig grunnlag for å anslå om den nye enheten har nådd målet på 80 % markedsandel, bemerker revisjonen.

Stort potensial

Selv om den nye enheten har potensial til å sikre ytterligere besparelser for NHS, oppfyller den ennå ikke dette potensialet, konstaterer revisjonen. Å levere de riktige produktene til NHS til den billigste, bærekraftige prisen er avgjørende for å kunne benytte mest mulig av tilgjengelige midler til pasientenes beste i stedet. Innkjøpsenheten bør være i en veldig sterk forhandlingsposisjon.

NAO oppfordrer enheten til å jobbe mot større effektivitet i innkjøp, og gi en oppskrift på hvordan den vil stimulere og styre de ulike organisasjonsledd til å utnytte innkjøp best mulig.

Likeledes anbefales det samarbeide med organisasjonsleddene som ikke sender inn data om sine utgifter, for å bistå dem med å overvinne barrierene de har for å sende inn. Siktemålet er å få datafangsten gjennom og utenfor enheten så komplett som mulig.

Bli den første til å kommentere på "Innkjøpsmakten skulle brukes frivillig, lekker som en sil"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.