Utslippsfrie Oslo-byggeplasser: Miljø som tildelingskriterium sentralt

Anbud365: Utslippsfrie Oslo-byggeplasser Miljø som tildelingskriterium sentraltBruken av tildelingskriteriet miljø ser ut til å ha fungert bra på anleggsmaskiner og transport, og det sees ingen grunn til at dette også skal fungere på materialer, fremgår det av en bacheloroppgave ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Bildet: På denne utslippsfrie anleggsplassen på Vålerenga brukes elektrisk lastebil, ladekonteiner og elektriske gravemaskiner (foto: Klimaetaten i Oslo).

Skriv ut artikkelen

Valg av miljø som en del av tildelingskriterium har vært sentralt for å sikre en rask omstilling mot nullutslipp på Oslo kommunes bygge- og anleggsplasser. Med videre bruk av tildelingskriteriet vil man være langt på vei mot å nå målet på disse områdene – utslippsfrie bygge- og anleggsplasser innen 2025. Dette skriver landskapsingeniør Jørgen Jovall Dahl i sin bacheloroppgave ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

I oppgaven «Miljø som tildelingskriterium i en anbudskonkurranse» diskuterer han bl.a. bruken av miljø som tildelingskriterium og hvordan dette fungerer for å senke utslippene ytterligere. I oppgaven har han sett på strategien Oslo kommune har valgt for å nå sitt ambisiøse mål om nullutslipp på kommunens bygge- og anleggsplasser innen 2025.

Nå ambisiøse mål

Og han mener at kommunen med de virkemidlene Oslo benytter seg av i konkurranseprosessen, synes å ville nå sine mål på alle kommunens prosjekter. God markedsdialog viser seg å være en viktig faktor i slike anskaffelser, og innovative anskaffelser virker å være et godt virkemiddel.

Valg av miljø som en del av tildelingskriterium har vært sentralt for å sikre en rask omstilling mot nullutslipp, fremgår det av bacheloroppgaven. Erfaringene fra bruken av miljø som tildelingskriterium viser at dette fungerer godt, og man ser at markedet utvikler seg i ønsket retning.

Lage gode kriterier

Ved å tidlig levere på dette tildelingskriteriet vil man kunne opparbeide seg gode erfaringer og drive innovasjon innad i bransjen. Det som er viktig er å lage gode kriterier, konstaterer Jovall Dahl.

Bruken av tildelingskriteriet ser ut til å ha fungert bra på anleggsmaskiner og transport, og det sees ingen grunn til at dette også skal fungere på materialer. En utfordring knyttet til dette kan være kunnskapsmangel hos entreprenører, og mangel på varedeklarasjoner fra produsenter, poengterer han. Det er viktig å ikke gjøre bygging så komplisert, at entreprenører ikke ønsker å levere tilbud. Å skaffe varedeklarasjoner er blitt noe lettere enn tidligere, og bl.a. er EPD-Norge behjelpelige med å skaffe denne type dokumentasjon. Slik dokumentasjon er essensielt for at kommunens LCA-verktøy skal kunne tas i bruk, slås det fast i bacheloroppgaven.

Bli den første til å kommentere på "Utslippsfrie Oslo-byggeplasser: Miljø som tildelingskriterium sentralt"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.