195 mill ubrukelig smittevernutstyr, feilkjøp for 2 mrd – men revisjonsros til innkjøpere

Anbud365: 195 mill ubrukelig smittevernutstyr, feilkjøp for 2 mrd – men revisjonsros til innkjøpereGareth Davies er Comptroller & Auditor General (C&AG) i National Audit Office, som har tatt for seg ulike aspekter ved Covid19-pandemien. En ny revisjonsrapport i serien foreligger nå.

Skriv ut artikkelen

I de kaotiske dagene ved innledningen av Covid29-pandemien gjorde frontlinje-innkjøperne i det offentlige en imponerende jobb, langt ut over hva man vanligvis kan forvente. Rosen kommer fra den britiske riksrevisjonen og gjelder målet om å skaffe nok smittevernutstyr i konkurranse med desperate kunder. Risikoen for feilkjøp var avgjort til stede, heter det i revisjonsrapporten: Masker for over to milliarder kan ikke brukes til sitt opprinnelige formål og 195 millioner smittevernutstyr er etter all sannsynlighet er ubrukbart.

Det er den britiske riksrevisjonen som har lagt fram rapporten «The supply of personal protective equipment (PPE) during the covid19-pandemic». Markedet da pandemien slo til for alvor beskrives som ekstremt overopphetet – selgers marked – med desperate kunder i konkurranse med hverandre, priser som ble pumpet opp og innkjøp av smittevernutstyr (masker, respiratorer) fra leverandører som nye i dette markedet.

Utfordrende var det også at retningslinjene for bruk av utstyret sammen med sertifisering og spesifikasjonskrav – som måtte etterleves – var komplekse og ble oppdaterte gjennom hele pandemien eter hvert som kunnskapen om viruset ble bedre.

Etablerte parallell organisasjon

Under normale forhold kjøper sykehusene i England utstyr gjennom sin egen leveransekjede, mens sosialvesenet og lokale helsemyndigheter kjøper direkte fra private leverandører. Da pandemien satte inn var ikke dette nok. Sentralmyndighetene etablerte da en egen, parallell organisasjon for å håndtere den raskt sviktende situasjonen.

I den nye organisasjonen fikk om lag 450 ansatte jobben med å skaffe til veie og kjøpe smittvernutstyr, samt få det ut til brukerstedene via et alternativt distribusjonssystem.

Den kaotiske situasjonen i smittvernutstyrsmarkedet økte risikofaren i innkjøpene, i tillegg til at ulike leverandører ikke maktet å levere produkter i pakt med ønskede standarder.

Eksempler

Revisjonen trekker frem et par eksempler. I det ene tilfellet kjøpte den nyetablerte organisasjonen inn 75 millioner respiratormasker til en samlet kostnad på 2,5 milliarder norske kroner i dagens kurs. Disse vil ikke Helsemyndighetene benytte til sitt opprinnelige formål, selv om en av leverandørene har sagt seg villig til å endre kontrakten. I tillegg har et titalls millioner av respiratormasker fra andre leverandører og noe annet smittevernutstyr trolig ingen mulighet for å bli benyttet til sitt egentlige formål. Opplysninger som revisjonen har fått, tyder på at 195 millioner smittevernutstyr etter all sannsynlighet er ubrukbart.

Blant lærdommene som listers opp i revisjonsrapporten, er at nødplaner for å håndtere en pandemi må omfatte egnede lagre av høykvalitets smittevernutstyr med omfattende og fleksible arrangementer for hasteanskaffelser og distribusjon av utstyr, basert på troverdig informasjon. Også sosialtjenesten og alle deler av helsetjenesten, ikke bare sykehusene, må omfattes av disse planene og ansvarlige myndigheter som skal vedlikeholde og teste planene, må, skriver revisjonen, aktivt overvåke mulige, nye trusler som kan komme til å utfordre deres planer.

Bli den første til å kommentere på "195 mill ubrukelig smittevernutstyr, feilkjøp for 2 mrd – men revisjonsros til innkjøpere"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.