Norge glipper pallen i EM i offentlige anskaffelser – for svake på SMB

Anbud365: Norge glipper pallen i EM i offentlige anskaffelser – for svake på SMBEt stykke arbeid igjen for næringsminister Iselin Nybø i å legge til rette for SMBs deltakelse i offentlige anskaffelser, hvis man skal EUs nylig publiserte «karakterbok» (Foto: Eirin Larsen, SMK).

Skriv ut artikkelen

Finland er europamester i offentlige anskaffelser dersom man skal legge vekt på en «karakterbok» som EU-kommisjonen har laget med utgangspunkt i prestasjoner i 2019 på 12 kriterier. Norge er ikke langt unna pallen, men gir altfor få muligheter for SMB-ene, viser oversikten. Det gjelder andelen som er med i konkurransen, andelen som får kontrakter og i hvilket omfang vi benytter mulighetene til å dele opp kontrakter.

EUs «Single Market Scoreboard» er en form for karakterbok, der vurderingene gjøres ut fra 12 kriterier. Også EFTA-landene Island, Liechtenstein og Norge er med. Bildet av Europa er delt. De landene som greier seg best (grønn farge), er alle i Nord-Europa, så nær som Kroatia, mens alle de med dårligst totalkarakter fins i Sør-Europa (rød farge). Mellom-Europa ligger midt imellom (gul farge) også når det gjelder karakterer for sine offentlige anskaffelser.

Norge har fire svake punkter, der EU gir oss trekk – tre av dem gjelder små og mellomstore bedrifter. Det ene kriteriet her er omfanget av kontrakter til SMB-er. 2019-tallene i «karakterboken» for Norges vedkommende viser en andel på litt over 40%, laveste andel i Norden. Danmark oppviser 55%, Sverige 65%, Finland 62% og Island 95%. Litauen ligger hakket bedre an og er best i Europa på dette kriteriet: 98%.

Tilbud fra SMB

Det er også et kriterium som gjelder andelen tilbud fra SMB. Også her er Norge jumbo i Norden med sine 39%. Islands 2019-tall er 91%, Sverige 76%, Finland 74% og Danmark 55%. Litauen topper listen med sine 100%.

Så er det bruken av muligheten til å dele opp kontrakter. Norges 11% er høyere enn Islands 6% og Sveriges 5%, men de to øvrige nordiske landene gjør det bedre: Danmark 25% og Finland 26%. Romania var flinkest i 2019 – 49%.

«Rødt kort» nr. 4

Det fjerde enkeltkriteriet Norge får «rødt kort» på, er hvor (mindre) flinke det enkelt land er til å sikre at tilbydere har med sine organisasjonsnumre (e.l.) i forbindelse med en anskaffelse. Sverige og Finland får godkjent. 1 hhv 0% av konkurransene var uten slikt registreringsnummer. I Danmark manglet slik identifikasjon i 53% av konkurransene, i Norge 43 %.

Derimot viser EU-oversikten at norske offentlige myndigheter er blant de beste i Europa til å ta med seg nødvendig identifikasjon i sine papirer når de gjennomfører anskaffelser.

Bli den første til å kommentere på "Norge glipper pallen i EM i offentlige anskaffelser – for svake på SMB"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.