Anbud på tannlege-tjeneste skapte bølger på Vestlandet

Anbud365: Anbud på tannlege-tjeneste skapte bølger på VestlandetDet ble sterke reaksjoner da Vestland fylkeskommune, her ved fylkesdirektør Rune Haugsdal, la en tannlegetjeneste ut på anbud (foto: Vestland fylkeskommune).

Skriv ut artikkelen

Fylkeskommunen hadde lagt en tannlege-tjeneste på anbud uten at det var blitt drøftet med tillitsvalgte eller blitt politisk behandlet. Da ble det bråk. Tannlege-hovedtillitsvalgte reagerte kraftig, særlig når fylkesdirektøren antydet at saken ikke hadde relevans for arbeidsvilkårene til ansatte i tannhelsetjenesten. Det angår oss i aller høyeste grad, kom det fra den hovedtillitsvalgte. Anbudet ble så stilt i bero – politisk behandling venter.

Bergensavisen hadde denne saken først.

Tilbudet det er strid om, er billigere tannlege til unge mellom 21 og 24 år. I 2022 ble det bestemt at 21- og 22-åringer skulle få 75% rabatt på tannlegetjenester. Over 6000 benyttet seg av tilbudet det samme året, og det ble videre utvidet til å gjelde 23- og 24- åringer.

Lagt i bero

Tilbudet som fylkeskommunen har hatt ansvar for, ble lagt ut på anbud, slik at private tannlegesentre kunne konkurrere om å få tilbudet. Men etter et møte med fylkesutvalget

ble anbudet lagt i bero og skal legges frem til politisk behandling. Årsaken er at administrasjonen ikke har fullmakt til å lyse tjenesten ut på anbud, heter det.

Stefan Lindner, tannlege og hovedtillitsvalgt for tannleger i Vestland fylkeskommune, reagerte kraftig da han ved en tilfeldighet ble gjort bevisst på at fylkesdirektøren hadde lagt tjenesten ut på anbud uten å ha gått veien om de tillitsvalgte.

Reagerte sterkt

Lindner er tannlege i det offentlige og tillitsvalgt. Fylkestannlegen har uten politisk behandling eller drøfting med tillitsvalgte lagt tannlegetilbud til unge ut på anbud. Det reagerer han sterkt på. Han mener offentlige tannleger har en tung pasientgruppe og derfor et høyt sykefravær. De sliter også med rekruttering og å flagge ut tjenesten til private tror han vil gjøre rekrutteringen enda vanskeligere.

Fylkesdirektør Rune Haugsdal svarer på forespørsel fra Bergensavisen at det er utfordringer med å rekruttere nødvendig personell. Den økte pasientmengden har gjort det umulig for noen få klinikker i Bergen sentrum å behandle alle pasienter til tross for full bemanning og drift, står det videre i svaret.

I høyeste grad

I svaret står det også at anbudet ikke har blitt diskutert med tillitsvalgte fordi det ikke har relevans for arbeidsvilkårene til ansatte i tannhelsetjenesten. Det handler om å kunne gi det pasienttilbudet som vi er pliktet til, står det i svaret.

– Det angår oss i høyeste grad, sier hovedtillitsvalgt Lindner, ifølge avisen.

Bli den første til å kommentere på "Anbud på tannlege-tjeneste skapte bølger på Vestlandet"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.