Høstens tre store DFØ-satsinger: To «beste praksis»-veiledninger og Doffin

Anbud365: DFØ og Bodø med topp-plasseringer i «EM i offentlige anskaffelser»Anbud365 traff en svært stolt Dag Strømsnes på Anskaffelsesdagen i Bergen forleden. Strømsnes er divisjonsdirektør i anskaffelsesdivisjonen i Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ), og gledet seg over at DFØ var tildelt ombrukspris av Procura+. Strømsnes hospiterer for tiden i OECDs anskaffelsesmiljø i Paris. (Bildet tatt ved en annen anledning).

Skriv ut artikkelen

Hovedsatsinger har i det siste preget Anskaffelsesdivisjonen i Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ), ikke minst takket være en ambisiøs regjering. En av satsingene er levert – en «beste praksis»-veiledning for oppfølging av Norgesmodell-krav. Om et-par tre uker leveres den andre – nye Doffin, som avløser en 27 år gammel digital løsning. Resten av høsten arbeides det intenst med å få ferdig en «beste praksis»-veiledning for oppfølging av de nye miljøkravene. Dette forteller divisjonsdirektør Dag Strømsnes i Anskaffelsesdivisjonen i DFØ i en samtale med Anbud365 – et par dager før han tar av sted for noen måneders hospitering på høyt anskaffelsesnivå i OECD.

Regjeringen har to hovedprioriteringer når det gjelder offentlige anskaffelser. Den ene er Norgesmodellen som verktøy i kampen mot useriøse aktører på dette markedet, det andre er å benytte anskaffelser som et sentralt virkemiddel for å nå klimamålene. En slik satsing, som også har et betydelig preg av at det haster, bestemmer for en stor del arbeidsdagen i anskaffelsesdivisjonen i DFØ.

To «beste praksis»-veiledninger

For at Regjeringen skal lykkes i sine ambisjoner, er ikke minst oppfølging av kontraktene viktig. En veiledning for håndtering av Norgesmodell-krav er allerede levert. Den er dels en generell veiledning for oppfølging, dels en spesifikk til bruk for krav som stilles for å hindre de useriøse. Og veiledningen er i tillegg inndelt i to nivåer – basis og avansert, i erkjennelse av at det er et betydelig «strekk i laget» i det offentlige innkjøps-Norge.

Nå står en veiledning til bruk for oppfølging av miljøkrav, «30 prosenten», for tur. Regjeringen er offensiv, og har tydelig signalisert at de ikke ønsker å vente til innstillingen fra Anskaffelseslovutvalget foreligger:

Hovedsatsing

– Dette er vår hovedsatsing i høst, forteller Strømsnes. Alt hva vi kan avse av ressurser settes nå inn for å få ferdig veiledningen innen de oppdaterte forskriftene for klima og miljø trer i kraft ved kommende årsskifte. Oppfølging er også her svært nødvendig og viktig, vi må vite at de krav som stilles, blir fulgt opp.

Det blir m.a.o. to gode veiledninger fra DFØs hånd i høst – en for Norgesmodellen og en for miljø og klima. I begge tilfeller dreier det seg om «beste praksis»-kontraktsoppfølging. Strømsnes antyder at mye av arbeidet med miljø- og klimaveiledningen vil være gjort midtveis i høstsemesteret.

Sparretelefonen

Også sparretelefonen er satt i gang for å håndtere spørsmål som kommer inn i forbindelse med de to veiledningene. Det er betydelig trafikk, m.a.o. interesse for å få kunnskap og avklaringer, konstaterer han, og legger til at DFØ skal gjøre alt hva som står i deres makt til å gi god veiledning på disse viktige områdene.

– Vi jobber også med planer for hvordan vi skal få digitalisert støtten til prosesser knyttet til bruk av Norgesmodellen og dermed til effektivt å hindre useriøse i å få oppdrag på dette markedet, fremhever Strømsnes.

Nye Doffin

I år runder Doffin, den norske plattformen for kunngjøringer, 27 år. Den kom til i Internettets barndom, og var på det tidspunktet en teknologisk avansert løsning. Nå er tiden inne for «nye Doffin»:

 –  Den nye utgaven av Doffin har vi utviklet selv, vi valgte ikke å konkurranseutsette arbeidet, påpeker Strømsnes. Årsaken er at de nye EU-kunngjøringsskjemaene, eForms, skal innføres samtidig, og det er en komplisert oppgave å løse. Vi har stått på fra morgen til sene kveld over lang tid for å forsøke å få til løsningen, ikke minst slik at den fungerer slik brukerne vil ha den. Doffin kommer 9.oktober, og vil videreutvikles kontinuerlig basert på bruk og erfaringer. 

Nye kunngjøringsskjemaer

Strømsnes peker på at den nye Doffin, i tillegg til å være en nasjonal kunngjørings-plattform, også blir en verdifull og viktig kilde til mye statistikk. På nettsiden anskaffelser.no leser vi at alle kunngjøringer må være i eForms-formatet innen 25.oktober og KGV-leverandører vil gradvis ta i bruk eForms mellom 9. – 24. oktober. Kunngjør endringskunngjøringer og kontraktsinngåelser før 9. oktober, lyder oppfordringen der.

Til Paris og OECD

Men når nye Doffin ser dagens lys, er ikke Strømsnes på plass for å bivåne begivenheten med mindre han kikker inn fra sitt kontor i OECD i Paris. Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (Organisation for Economic Co-operation and Development = OECD) er ikke ny for Strømsnes, i åtte- ni år har han pleiet kontakten. Og de siste fem årene har han ledet organisasjonens komite for anskaffelser. Fra 15. september til 1. juni neste år skal ta seg av to store prosjekter. Han skal sitte i ledergruppen i komiteen for anskaffelser og infrastruktur og får fra det utkikkspunktet innsikt i og informasjon om OECDs og medlemslandenes arbeid med å kutte utslipp i infrastruktur-områdene. Og påvirkningsmulighet!

Hans andre prosjekt dreier seg om å komme frem til et svar på hvordan man kan samle og samordne virkemidler for å få en klimanøytral offentlig sektor – kanskje får han også mulighet til pilotering. I dette arbeidet skal han rapportere til lederen av Director for Public Governance. Prosjektet omfatter også de leverandørene som er på kontrakt med det offentlige. – Klimabudsjett og klimaregnskap er nøklene her, mener han. Det blir et krevende arbeid, i OECD er det for tiden 38 medlemsland fra Europa, Nord-Amerika, Mellom-Amerika, Asia, Midtøsten og Oseania – og for å lykkes med arbeidet må det søkes forankring hos dem alle. Det dreier seg om å etablere egnede former for statlig styring slik at Paris-målene for utslippskutt nås i tide.

Bli den første til å kommentere på "Høstens tre store DFØ-satsinger: To «beste praksis»-veiledninger og Doffin"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.