Etisk handel vektet 50%, det skremte ikke markedet – fikk ni tilbud

Anbud365: Etisk handel vektet 50%, det skremte ikke markedet – fikk ni tilbudInnkjøpsrådgiver i Bymiljøetaten, Carolina Høvik, kjente markedet godt og visste at det var god tilgang på varer innenfor rettferdig handel og bærekraftige materialer. I en samkjøpsavtale for vaskeritjeneste av tekstiler hun tidligere var ansvarlig for var etisk handel vektet med 25%. Med erfaring fra denne ønsket hun denne gang å utfordre handlingsrommet enda mer og for første gang vektet etisk handel 50%.

Skriv ut artikkelen

I en rammeavtale for profileringsartikler slo Bymiljøetaten i Oslo kommune for første gang til med 50%-vekting av etisk handel.  Interessen i markedet var åpenbar, hele ni tilbud kom inn. Pris var vektet 40%, kvalitet 10%. Etisk handel-kriteriet var delt i to – Rettferdig handel (Fairtrade; Fair For life eller tilsvarende) og bærekraftige materialer. Valgt leverandør ble IDÉ House of Brands.

Den første delen av tildelingskriteriet for etisk handel omhandlet rettferdig handel-sertifisering. Krav til produktmerking og dokumentasjon på dette punkt var utformet slik: Produkter som tilbys som rettferdig handel-sertifiserte skal ha sertifisering på råvarenivå (bomull) og være merket «rettferdig handel» (Fairtrade, Fair for Life eller tilsvarende). Med rettferdig handel menes i dette tilfellet handelsbetingelser som sikrer at arbeidstakere i leverandørkjeder for varene har anstendige arbeidsforhold, samt at følgende minimumskrav er i ivaretatt:

  • Minimumspris til produsentene i råvareleddet
  • Pris-Premium til produsenter
  • Fysisk sporbarhet fra råvare til ferdig produkt

Med anstendige arbeidsforhold menes etterlevelse av grunnleggende menneskerettigheter og arbeidstakerrettigheter. Blant slike rettigheter er: frihet fra tvangsarbeid, fravær av verste former for barnearbeid og respekt for minstealder for arbeidstakere, ikke-diskriminering, organisasjonsfrihet og retten til kollektive forhandlinger, lovlige lønns- og arbeidstidsbestemmelser, helse, miljø og sikkerhet, lovfestede forsikringer og sosiale ordninger, samt regulære ansettelsesforhold, inklusive arbeidskontrakter, mv.

Produkter av bærekraftige materialer

Den andre delen av tildelingskriteriet for etisk handel omhandlet bærekraftige materialer i produkter som tilbys Krav til produktmerking og dokumentasjon på dette punkt var utformet slik:

Produkter som tilbys med Tencel® eller tilsvarende skal være merket. Tilbyder som ønsker å dokumentere kravet gjennom et annet bærekraftig materiale eller fremlegge alternativ dokumentasjon, har det juridiske ansvaret for å vise at dokumentasjonen er likeverdig/tilsvarende og omfatter som minimum følgende krav:

  • Tredjeparts sertifisering av fremstillingsprosess i lukket krets der over 95 % av alle kjemikalier brukes om igjen.
  • Fiber fra skogsplantasjer som er FSC® sertifisert.
  • Produkter som tilbys med GOTS eller tilsvarende skal være merket.

For å være sikker på at de fikk inn produkter med gyldig dokumentasjon ble det utformet tydelige dokumentasjonskrav som leverandøren måtte vedlegge tilbudet.

Oslomodellen

Sosiale kontrakts- og kvalifikasjonskrav som ble stilt i anskaffelsen, er en del av Oslomodellen. Siste versjon av denne trådte i krav 1. september i år, og her er det enda strengere krav til aktsomhetsvurderinger for ansvarlig næringsliv. Sosiale kvalifikasjonskrav sikrer at leverandører som får delta i konkurransen har systemer for samfunnsansvarlig styring av leverandørkjeden og sporbarhetssystemer for varene de tilbyr på kontraktene.

Bli den første til å kommentere på "Etisk handel vektet 50%, det skremte ikke markedet – fikk ni tilbud"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.