Bransjeforening tok affære, fikk utsatt «ferie–tilbudsfrist»

Anbud 365: Bransjeforening tok affære, fikk utsatt «ferie–tilbudsfrist»– Den offentlige som anskaffer kan risikere at leverandører avstår fra å gi anbud, hvilket kan resultere i svekket konkurranse og at kunden ikke får det beste tilbudet, sier prosjektdirektør Hartvig Munthe-Kaas i Medtek Norge.

Skriv ut artikkelen

Et sykehusanbud hadde tilbudsfrist 21.juli, men det ble utsatt i to uker etter at bransjeorganisasjonen Medtek Norge tok affære. Det er uakseptabelt at det ved utlysninger av nye anbudskonkurranser gis frister som ligger innenfor det som er de fleste aktørers ferieperiode, mener Medtek Norge.

I en artikkel 23. juni i år tok Anbud365.no opp problemstillingen med anbudskonkurranser som kunngjøres i eller nær sommerferien – med frist i eller rett etter ferieavslutning.

Medtek Norge er bransjeorganisasjon for helse– og velferdsteknologi. De forteller på sin nettside at de i sommer ble informert av medlemmer om at et anbud for arthroskopirack til Ringerike sykehus hadde tilbudsfrist 21. juli. Foreningen anmodet derfor Vestre Viken HF om å utsette tilbudsfristen. Frist ble, som følge av deres klage, utsatt med 14 dager.

Medtek Norge: Uakseptabelt

Medtek Norge har ved flere anledninger tatt opp problemstillingen knyttet til at helseforetak lyser ut eller tildeler anbud i ferier. Det er, heter det, uakseptabelt at det ved utlysninger av nye anbudskonkurranser gis frister som ligger innenfor det som er de fleste aktørers ferieperiode. Prosjektdirektør Hartvig Munthe-Kaas i Medtek Norge kommenterer:

– Den offentlige som anskaffer kan risikere at leverandører avstår fra å gi anbud, hvilket kan resultere i svekket konkurranse og at kunden ikke får det beste tilbudet. -Vi finner det svært uheldig at ansatte i helseforetakene ikke er tilgjengelig for å besvare spørsmål fra leverandører midt i en anbudsprosess. Dessuten er det lite hensiktsmessig at leverandørene må holde personell tilbake fra ferie eller kalle dem inn på grunn av anbudsutarbeidelse eller klageprosesser.

-Problemstillingen er tidligere tatt opp i samarbeidsmøte med Nasjonalt Nettverk for Innkjøp (NNI) hvor vi fikk forsikringer fra alle de regionale helseforetakene og HINAS om at anbud som utlyses eller tildeles i ferieperioder skal få utvidede frister, sier Munthe-Kaas til medteknorge.no.

Aktuelt i Danmark også

Også i Danmark er problemstillingen aktuell. Ifølge næringslivsorganisasjonen Dansk Erhverv ble det i år kunngjort 195 anbudskonkurranser i de to første ukene av skolenes sommerferie. Av dem hadde 101 – tilsvarende 52% – frist i sommerferien eller uken etter. Resten hadde frist en uke etter sommerferien eller senere.

Dansk Erhverv nevner et eksempel: En statlig virksomhet kunngjorde en kontrakt verd fire mill. 2. juli 2016 med prekvalifiseringsfrist 29. juli. Oppdragsgiveren skulle ha to datawarehouse– konsulenter og en SharePoint–konsulent.

Det offentlige må se grundig på sin planlegging av konkurranser og lage langsiktige anskaffelsesplaner, mener Dansk Erhverv. Oftest dreier det seg ikke om hasteinnkjøp, men om innkjøp man kan planlegge.

Bli den første til å kommentere på "Bransjeforening tok affære, fikk utsatt «ferie–tilbudsfrist»"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.