Et forbehold gav kommunalt rehab-senter alvorlig skudd for baugen

Anbud365: Et forbehold gav kommunalt rehab-senter alvorlig skudd for baugenSømna kommune med ca. 2000 innbyggere tok Helse Nords avvisning av tilbudet fra Helgeland Rehabilitering til retten. Noe medhold kom ikke derfra, men det kostet kommune n drøyt 600 000 kroner i saksomkostninger. På bildet ordfører i Sømna kommune, Hans Gunnar Holand.

Skriv ut artikkelen

En krangel om forbehold gav et interkommunale Helgeland Rehabilitering IKS – under etablering – et alvorlig skudd for baugen. Det tidligere Sømna-eide foretaket fikk ikke fornyet kontrakt med det regionale helseforetaket Helse Nord. Dette satte bokstavelig talt fyr på lokalsamfunnet, en folkeaksjon ble etablert og 10 opprørte ordførere på Helgeland ville ha møte med Stortinget. Sømna kommune tok dessuten saken til retten og tapte på alle punkter. Drøyt 600 000 i saksomkostninger ble resultatet.

Brønnøysund Avis har dekker denne saken(bak betalingsmur).

Helse Nord tildelte sent på høsten i fjor avtaler med en totalramme på 290 mill til syv leverandører av habilitering og rehabilitering i Nord-Norge. Helgeland Rehabilitering fikk da tilbud om en kontrakt verdt ca. 12,6 mill. Helgelandskommunen Sømna (ca. 2000 innbyggere) klaget på tildelingen, og Helse Nord annullerte konkurransen kort tid etterpå. Ny konkurranse fulgte, men da ble tilbudet fra Helgeland Rehabilitering avvist. Helse Nord mente at rehabiliteringens måte å prise tilbudet ikke var akseptabel, fordi det ble tatt forbehold om 6.000 liggedøgn for å kunne tilby prisen i anbudet.

Midlertidig forføyning

Kommunen begjærte så midlertidig forføyning, men kjennelsen fra Salten og Lofoten tingrett ( 23-147903TVI-TSOL) endte med at begjæringen ble forkastet og kommunen ilagt 638 866 kroner i saksomkostninger. En knusende rehabiliterings-kjennelse, skriver Brønnøysund Avis.

Sømna kommune hevdet at Helse Nord hadde foretatt en ulovlig endring av konkurransegrunnlaget i strid med likebehandlingsprinsippet og prinsippet om forutberegnelighet. I tillegg mente kommunen det var gjort fire feil i evalueringen av tilbudene. Helse Nord avviste at de fem forholdene utgjorde noen feil. Dersom det skulle være begått feil, har ingen av feilene påvirket utfallet av anskaffelsen for Sømna kommune, ifølge det regionale helseforetaket.

Var ikke begått feil

Retten kom til at det ikke var begått feil av Helse Nord ved anskaffelsen da de avviste tilbudet fra Helgeland Rehabilitering. Kommunens endelige tilbud oppfylte ikke krav om tilstedeværelse av legespesialister. Tingretten mener kvalitetskravet var så sentralt at Helse Nord på grunnlag av likebehandling med de andre tilbyderne hadde plikt til å avvise Sømnas tilbud. Retten så seg heller ikke enig i Sømnas klager på tildelingsprosessen. Det var, ifølge domstolen, ikke feil ved endringen av konkurransegrunnlaget eller evalueringene sett opp mot lov eller forskrifter.

Bli den første til å kommentere på "Et forbehold gav kommunalt rehab-senter alvorlig skudd for baugen"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.