Flere fallgruver når kommuner igjen skal kjøpe smittevernutstyr selv

Anbud365: Flere fallgruver når kommuner igjen skal kjøpe smittevernutstyr selvHelsedirektoratet har sendt brev til alle landets kommuner om innkjøp av personlig smittevernutstyr (PVU) i forbindelse med at man skal tilbake til ordinære ansvarsforhold fra nyttår. På bildet divisjonsdirektør kvalitet og forløp i Helsedirektoratet Johan Georg Røstad Torgersen. (foto: Finn Oluf Nyquist/Helsedirektoratet).

Skriv ut artikkelen

Fra årsskiftet må sykehusene og kommunene selv kjøpe inn smittevernutstyr. Helsedirektoratet varsler nå kommunene om flere fallgruver i den forbindelse, særlig når nye anbudsrunder står for døren: Små bestillinger prioriteres ikke – gå sammen om å kjøpe, og legg opp til lange ledetider – grossistene kan få ha problemer med å skaffe varene raskt nok. Det er f.eks. heller ikke alltid mulig for ny, seirende ny grossist å få kjøpt beholdningen taperne sitter inne med.

I mars ble det opprettet en felles innkjøpsordning for smittevernutstyr for å sikre kommuner og sykehus utstyr i en krevende situasjon. Fra 2021 legger regjeringen opp til at sykehusene og kommunene skal tilbake til normale rutiner, og selv stå for innkjøpet av smittevernutstyr. Samtidig forsterkes det nasjonale reservelageret til å bli et beredskapslager for at Norge skal være bedre rustet hvis det blir store smittebølger eller svikt i leveransene.

Helsedirektoratet skriver i et brev til alle landets kommuner at de er kjent med at flere kommunale avtaler går ut i 2021 og at kommunene skal ut på nye anbudsrunder:

Klarer ikke å skaffe varene?

– Grossister som taper anbud selger ofte varene de sitter inne med til grossisten som vinner anbudet – seirende grossist. Men grossistene fører også egne merkevarer og disse kan ikke selges til seirende grossist. Det innebærer at der hvor det blir endring av leverandør, så kan man komme i en situasjon der den nye grossisten ikke har tilstrekkelige volumer for avtalene med de nye kommunene. Slik markedet er internasjonalt har ikke seirende grossist sikkerhet for at de klarer å skaffe varer i nødvendige volum til å forsyne kjøperen før lagrene går tomme.

Helsedirektoratet ber kommunene være spesielt oppmerksomme på denne problemstillingen når nye avtaler skal fremforhandles og inngås.

Små bestillinger

Kommuner som har lagt inn små bestillinger hos grossist, er ikke alltid blitt prioritert for leveranser. Direktoratet anbefaler kommuner som av ulike grunner har små bestillinger, om å gå sammen med nabokommuner om bestillinger for å øke volumet. Nabokommuner oppfordres til å avtale seg imellom hvordan de kan samarbeide om ev. innkjøp, lagring av de store partiene varer som skal leveres og hvordan de kan bistå hverandre i en eventuell mangelsituasjon, hvor det kan være aktuelt å låne/kjøpe utstyr av hverandre.

Grossistene er tilbakeholdne med å kjøpe inn store volum av smittevernutstyr som tar tilstrekkelig høyde for fremtidige leveranseproblemer. Årsaken til dette er at de risikerer ikke å få solgt varene, noe som kan få store negative økonomiske konsekvenser. Om kommunene legger inn store bestillinger hos grossistene for leveranser frem i tid vil det sikre omsetning og trygge grossistene på å legge inn store ordre hos produsentene, heter det i brevet til kommunene fra Helsedirektoratet.

Regn med lange ledetider

Grossistene angir at typiske ledetider for smittevernutstyr nå er 2-4 måneder. Ved en stor internasjonal smittebølge vil etterspørselen øke og ledetiden kan bli forlenget. – Det er derfor viktig at kommunene tar høyde for lang leveringstid slik at de reduserer risiko for å komme ned på et kritisk nivå av smittevernutstyr før neste leveranse kommer, skriver Helsedirektoratet, som imøteser at kommuner og helseforetak snarlig legger inn bestillinger slik at de totalt, inklusive eksisterende lagerbeholdning, har smittevernutstyr som minst dekker 8 måneders estimert behov fra januar 2021 til og med august 2021. Kommunene må regne med at disse bestillingene mest sannsynlig må utleveres i flere leveranser.

Bli den første til å kommentere på "Flere fallgruver når kommuner igjen skal kjøpe smittevernutstyr selv"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.