Forsker: Tankesett rundt innkjøp må endres, bærekraft må bli styrende

Anbud365:Forsker: Tankesett rundt innkjøp må endres, bærekraft må bli styrendeForsker ved Arbeidsforskningsinstituttet AFI (Oslo Met) Kristin Reichborn-Kjennerud etterlyser mer matfaglig kompetanse ved innkjøp av mat (foto: Eivind Røhne/OsloMet).

Skriv ut artikkelen

Bærekraft må inn som et som et styrende prinsipp i innkjøpskontrakter. Selve tankesettet rundt innkjøp må endres. Måten vi tenker på, får ikke frem fordelene med et bærekraftig system. Dette sier forsker ved Arbeidsforskningsinstituttet AFI (Oslo Met) Kristin Reichborn-Kjennerud. Hun leder prosjektet «Kjøp bærekraftig», der et vesentlig poeng er å kjøpe mat og cateringtjenester på en mer bærekraftig måte.

I prosjektet har forskere og Direktoratet for Økonomistyring (DFØ) gått sammen for å hjelpe offentlige organisasjoner med slike kjøp. Prosjektet skal hjelpe offentlige organisasjoner til å tenke annerledes – hjelpe der innkjøp ofte handler om hva som er billigst, til å bli bærekraftige.

Prosjektets viktigste funn

I en artikkel i forskning.no deler forskeren de viktigste funnene i prosjektet så langt. Hovedfunnet fra prosjektet er at bærekraft må inn som et som et styrende prinsipp i innkjøpskontrakter. Innkjøpskontrakter i dag styres av følgende prinsipper:

•        Flere leverandører og flere avtaler betyr økt ressursbruk og dermed høyere kostnader knyttet til innkjøp.
•        Kontraktene som lyses ut, er det bare store leverandører som har kapasitet til å innfri. Mindre og bærekraftige leverandører kan i praksis ikke tilby dette.
•        Mange leverandører skaper distribusjonsproblemer.
•        Det er veldig vanskelig å stille kvalitetskrav i kontrakter.
•        Det er strenge krav til mattrygghet og hygiene fra Mattilsynet. Det kan gjøre det utfordrende å kjøpe lokalt.
•        Sikkerhet i produksjon og levering er vanskeligere å garantere for små leverandører.
•        Lokale leverandører er dyrere.

Tankesett må endres

Reichborn-Kjennerud mener at Kjøp bærekraft-prosjektet har avdekket at det er selve tankesettet rundt innkjøp som må endres. Problemet er at innkjøp av mat ses på som en utgiftspost. Istedenfor kan mat være som noe som har en verdi langt utover dette.

Innkjøpsprosessene i dag er rigget slik at det å tenke «økonomisk» blir belønnet. Alt det andre – det som kan gjøre en kommune eller organisasjon bærekraftig, oversees, ifølge Reichborn-Kjennerud i forskning.no. Hun sier måten vi tenker på, ikke får frem fordelene med et bærekraftig system. Og da mener hun at man må endre systemet.

Matinnkjøp er ikke bare matinnkjøp

Å tenke helhetlig er å forstå at matinnkjøp ikke bare er matinnkjøp. Det er investering i så mye, påpeker Reichborn-Kjennerud i forskning.no-intervjuet. Det kan være en investering i lokalt næringsliv, i god helse, i bedre samhold og glede eller bedre miljø.

Og hun etterlyser mer matfaglig kompetanse ved innkjøp av mat. Det må etableres en forståelse av at det fires på kravene til maten og produksjonen av maten, ødelegges det også for helse og den miljømessige bærekraften.

Bli den første til å kommentere på "Forsker: Tankesett rundt innkjøp må endres, bærekraft må bli styrende"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.