Nær 50% av svenske kommunepolitikere vil reservere kontrakter for ideelle

Anbud365: Nær 50% av svenske kommunepolitikere vil reservere kontrakter for ideelleInteresseorganisasjonen Fremia i Sverige har undersøkt status i kommunene når det gjelder bl.a. å reservere offentlige kontrakter for ideelle. På bildet Patrik Schröder, sivilsamfunnskoordinator, og Karin Liljeblad, senior bransjeekspert for ideell velferd – begge Fremia.

Skriv ut artikkelen

På spørsmål svarer nær halvparten av kommunepolitikerne i Sverige at de godt kan tenke seg å reservere offentlige velferdskontrakter for ideelle. Dette fremgår av en undersøkelse i regi av interesseorganisasjonen Fremia.

Undersøkelsen er en del av Demoskops Politikerpanel 2023, der Fremia har stilt fire spørsmål. Ett av disse gjelder hva kommunepolitikerne mener om å reservere kontrakter for ideelle. Fremia representerer en rekke interesser innenfor den ideelle samfunnssektoren.

46% positive

Ideelle virksomheter i Sverige står i dag for ca. 3% av velferden, de kommersielle ca. 20%, mens resten – 77% – ivaretas av det offentlige, fremgår det av undersøkelsesrapporten. Siden sist årsskifte har svenske offentlige oppdragsgivere kunnet reservere retten til å delta i anskaffelser for ideelle organisasjoner i velferden. Det samme gjelder deres valgfrihetssystem.

Knapt halvparten (46%) av de kommunepolitikerne som svarte, har i undersøkelsen sagt at de kan tenke seg å foreta en slik reservering. 31% er i tvil eller fastslår at de absolutt ikke vil være med på noe slikt.

Partier og storbyer

Omfanget av positiv innstilling til å reservere varierer mellom 38 og 62%, viser undersøkelsen, og blant de politiske partiene er begeistringen minst blant Socialdemokratene, Vänsterpartiet og Sverigedemokratene. Størst er interessen hos Miljöpartiet de gröna og Kristdemokraterna. Moderaterena, norske Høyres søsterparti, er det partiet der usikkerheten er størst – 52% ja, 48% nei og vet ikke.

I Örebro svarer 86% at kommunepolitikerne kunne tenke seg å reservere, viser en oversikt over status i Sveriges største kommuner. Sju av de ti på listen ligger over 50%, mens en varter opp med på 48%. Malmø derimot oppviser bare 17 % positivt innstilt til slike reserveringer. Fra Stockholm kom det så få svar at undersøkelsen ikke viser noe resultat.

Bli den første til å kommentere på "Nær 50% av svenske kommunepolitikere vil reservere kontrakter for ideelle"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.