Må påse at brudd på lønns– og arbeidsvilkår rettes opp

Anbud365: Må påse at brudd på lønns– og arbeidsvilkår rettes oppKommunerevisjonen har bl.a. undersøkt om Helseetaten i Oslo kommune har kontrollert og fulgt opp arbeidsforhold hos private leverandører av hjemmetjenester.

Skriv ut artikkelen

Helseetaten i Oslo kommune bør sikre at leverandørene retter opp brudd som avdekkes i kontrollene av den enkelte private leverandørs lønns- og arbeidsvilkår. Det konkluderer Kommunerevisjonen i Oslo med i en fersk undersøkelse. Etaten anbefales likeledes å vurdere og dokumentere risikoen og behovet for kontroller.

Kommunerevisjonen har bl.a. undersøkt om Helseetaten i Oslo kommune har kontrollert og fulgt opp arbeidsforhold hos private leverandører av hjemmetjenester. Resultatene finnes i rapporten «Kontroll og oppfølging av arbeidsforhold og ytelser – private leverandører av hjemmetjenester».

Undersøkelsesperioden har for problemstillingen om oppfølging av lønns- og arbeidsvilkår vært 2012–oktober 2015. Undersøkelsen viser at det ble gjennomført kontroll og oppfølging, og at det var god praksis på en del punkter, men også at det var mangler og svakheter.

Risikovurderinger

Helseetaten hadde ikke foretatt jevnlige vurderinger av risikoen og kontrollbehovet knyttet til lønns- og arbeidsvilkår, konkluderer revisjonen. Leverandørene skulle følges opp gjennom uanmeldte stikkprøver og planlagt varslet kontroll hvert andre år, men dette var ikke gjort så hyppig. I nesten halvparten av kontrollene manglet det dokumentasjon på at etaten hadde fulgt opp at avvik hos leverandørene var rettet.

Etaten hadde utarbeidet skriftlige prosedyrer for å kontrollere lønns- og arbeidsvilkår som inneholdt kontrollpunkter og et punkt om oppfølging av brudd. Prosedyrene inneholdt imidlertid ikke rutiner for å vurdere risikoen og behovet for kontroller. Prosedyrene inneholdt heller ikke retningslinjer for å følge opp at avvik ble rettet. Etaten hadde ikke foretatt jevnlige vurderinger av risikoen og kontrollbehovet, og ikke systematisk fått del i resultatet av bydelenes kontroll og oppfølging av leverandørene.

Uanmeldte stikkprøver

Ifølge etatens rutine skulle lønns- og arbeidsvilkårene hos de ulike leverandørene følges opp gjennom uanmeldte stikkprøver og planlagt varslet kontroll hvert andre år, men dette var ikke gjort. Mange av leverandørene ble kontrollert i mars–mai 2012, men nye kontroller ble først igangsatt høsten 2015, dvs. om lag tre og et halvt år senere. Utover kontroll av Attendo i 2015 hadde ikke etaten gjennomført uanmeldte stikkprøver for kontroll av lønns- og arbeidsvilkår.

De siste gjennomførte kontrollene (ti kontroller i 2012–2013 og én kontroll våren 2015) syntes å dekke de vesentligste punktene når det gjaldt kravene til lønns- og arbeidsvilkår, og kontrollene var dokumentert gjennom rapporter. For halvparten av kontrollene som ble gjennomført i 2012–2013, hadde imidlertid ikke etaten dokumentasjon for at den hadde fulgt opp at avvikene var rettet.

Bli den første til å kommentere på "Må påse at brudd på lønns– og arbeidsvilkår rettes opp"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.