Må sikre kontraktsfestede leverandører fleksibilitet og handlekraft i kriser

Anbud365: Må sikre kontraktsfestede leverandører fleksibilitet og handlekraft i kriserBransjeorganisasjonen Melanor, her ved sin adm.dir. Atle Hunstad, mener norske myndigheter bør ha et bevisst forhold til den dominerende innkjøpsmakten helsetjenesten har og hvordan denne forvaltes.

Skriv ut artikkelen

Innkjøp må sikre helsetjenesten og kontraktsfestede leverandører nødvendig fleksibilitet og handlekraft i kriser, slår bransjeorganisasjonen Melanor fast i en høringsuttalelse. Det er særlig to forhold som trekkes frem: Behov for balanserte kontrakter som fremforhandles av helsetjenesten og leverdørene partene i fellesskap, ikke gjennom diktat fra en part alene. Og: Innkjøpspraksis må også rette fokus på behov utover lavest mulig priser.

Melanor er bransjeorganisasjon for bedrifter som utvikler og leverer medisinsk utstyr, laboratorieutstyr, måleutstyr og hjelpemidler i det norske markedet. Melanor representerer om lag 130 medlemsbedrifter og 3000 medarbeidere over hele landet, og er nå kommet med sin høringsuttalelse til NOU 2021:6 Myndighetenes håndtering av koronapandemien.

Bransjeorganisasjonen konstaterer at enorme hasteanskaffelser av smittevernutstyr innebærer økt risiko når det gjelder samfunnsansvar. Helsetjenestens enorme innkjøpskontrakter som er inngått på kort tid og utenfor rammen av ordinære innkjøpsprosesser, har gitt større rom for useriøse aktører. En del utstyr har vist seg å ikke tilfredsstille grunnleggende regulatoriske krav eller forskriftsmessig kvalitet. Det har også medført redusert kvalitetssikring i forhold til samfunnsansvar som etisk handel, miljø og bærekraft.

Må understøtte bærekraftig norsk marked

Norske helsemyndigheter må forvalte sin innkjøpsmakt for å understøtte et bærekraftig norsk marked, fremholder Melanor. I Norge er helsemarkedet relativt lite, og det domineres av den eneste store norske kunden for lab- og medisinsk utstyr; den offentlige helse- og omsorgstjenesten. Dette innebærer at helsetjenestens normale innkjøpspraksis har stor betydning for hvordan markedet må innrette seg. Melanor mener norske myndigheter bør ha et bevisst forhold til den dominerende innkjøpsmakten helsetjenesten har og hvordan denne forvaltes.

For å gi helsetjenesten og kontraktsfestede leverandører nødvendig fleksibilitet og handlingsrom i kriser, peker Melanor bl.a. på at fremtidig beredskap ikke kan baseres på dugnad. Organisasjonen understreker at:

Nyoppstartede, små og spesialiserte bedrifter

• Det er ikke bærekraftig å basere nasjonal produksjon på «dugnad»

• Enhetspris på varer produsert i Norge klarer sjelden å konkurrere med enhetspriser produsert i lavkostland

• Relativt nyoppstartede, små eller spesialiserte bedrifter er ofte sårbare og utsatt når det gjelder usikkerhet og lange beslutningsprosesser som er vanlig i offentlige anskaffelsesprosesser

• Produksjon er avhengig av produksjonskapasitet, spesialutstyr, råvarer og kompetanse

• Omstilling av produksjon er svært ressurskrevende

• Skalering av produksjon er billigere enn omstilling av produksjon

Bli den første til å kommentere på "Må sikre kontraktsfestede leverandører fleksibilitet og handlekraft i kriser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.