Norske FN-anskaffelser opp nær 27% i 2016, kontrakter til 122 norske leverandører

Anbud365: Norske FN-anskaffelser opp nær 27% i 2016, kontrakter til 122 norske leverandørerFN, her ved generalsekretær António Guterres, satser på bærekraftige anskaffelser og bruker sin innkjøpsmakt til å fremme menneskerettigheter og anti-korrupsjonsarbeidet (UN Photo/Mark Garten).

Skriv ut artikkelen

FNs ulike institusjoner og organisasjoner kjøpte i 2016 varer og tjenester for om lag 140 milliarder norske kroner. 122 norske leverandører fikk del av denne «kaken». Anskaffelsene fra Norge utgjorde 0,35% av de samlede FN-kjøpene – opp nesten 27% fra 2015. Det viser den årlige rapporten over FNs anskaffelser. I Norden er det Danmark som virkelig har draget på salg til FN – bare fire av de 221 land og territorier FN kjøpte fra i 2016, selger mer enn våre naboer i sør til FN-systemet. Norge inntar 50.plassen.

Den årlige, samlede statistikken over anskaffelser som ulike FN-organisasjoner gjør, utgis av FNs kontor for prosjektledelse (UNOPS). Rapporten omfatter anskaffelser som gjøres i forbindelse med operasjoner, prosjekter og programmer, og gjelder kjøp og leasing av eiendommer, varer, bygg og anlegg og tjenester. 2016-versjonen er den 33 i rekken.

For niende gang omfatter rapporten også indikatorer for bærekraftige anskaffelser, likeledes en sjekk av i hvilken grad leverandørene følger opp menneskerettigheter, konvensjoner knyttet til arbeidslivet, miljøhensyn og anti-korrupsjonsarbeid. FN understreker at de ikke gir fordeler til leverandører som har undertegnet United Nations Global Compact, men i sterk grad oppfordrer leverandørene til å legge til grunn de nevnte prinsippene.

140 mrd norske kroner

I 2016 kjøpte FN-systemet for 17,7 milliarder amerikanske dollar – opp fra 17,6 året før. Det er en økning på 0,8%. Etter dollarkursen i skrivende stund utgjør 17,7 milliarder drøyt 140 milliarder norske kroner.

Varekjøpene økte i 2016 med 88,9 millioner amerikanske dollar, tjenestekjøpene med 48,4 millioner. I de siste årene har andelen varekjøp stått for 51% og tjenestekjøpene for de øvrige prosentene.

I fjor kjøpte FN-systemet fra 221 ulike land og territorier, heter det i rapporten. 122 av disse representerte hver for seg et leveransevolum til FN på mer enn 10 millioner amerikanske dollar.

Økt FN-salg fra Norge

Norge var blant de landene FN kjøpte fra i fjor. Sammenliknet med 2015 økte anskaffelsene fra Norge med 26,81% til nærmere 490 millioner norske kroner. Andelen norske kjøp tilsvarer 0,35% av de totale anskaffelsene FN gjorde i fjor. 138 leverandører basert i Norge fikk kontrakt, og av disse hadde sju kontrakt på mer enn 8 millioner kroner. Norske leverandører selger mer tjenester enn varer til FN-systemet.

I FNs anskaffelsesdatabase fins i alt 185 norske leverandører, og det var 24 ulike FN-organisasjoner som kjøpte varer og tjenester fra Norge i 2016, viser rapporten. På tjenestesiden er det konsulenter innenfor bygg og anlegge i tillegg til engineering og forskning som topper listen, mens komponenter til elektriske systemer og sports- og rekreasjonsutstyr tilsvarende på varesiden. Flyktningekommisariatet, matvareprogrammet, og utviklingsprogrammet er de FN-enhetene som kjøpte mest fra Norge i 2016.

Danmark best i Norden

Mens Norge er nr. 50 på listen over land som FN-kjøper fra, målt i penger, ligger Danmark på en femteplass. Danmark selger nesten åtte ganger mer til FN-systemet enn Norge og Sverige til sammen, heter det i en kommentar til rapporten fra Dansk Industri. Danmark lå på niendeplass to år tidligere, rykket så opp til sjuendeplass i 2015. Foran seg på FNs topp 10-liste over land de kjøper fra, har Danmark bare Emiratene, Belgia, India og USA.

Bli den første til å kommentere på "Norske FN-anskaffelser opp nær 27% i 2016, kontrakter til 122 norske leverandører"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.