Sykehusinnkjøp: Haster, ingen grunn til å vente med skjerpede miljø- og klimakrav

Anbud365: Sykehusinnkjøp Haster, ingen grunn til å vente med skjerpede miljø- og klimakravAdm. dir. i Sykehusinnkjøp, Bente Hayes, kommenterer regjeringens nye regler for miljø- og klimakrav i offentlige anskaffelser. - Vi skal fortsette vårt gode arbeid og intensivere systematikken i arbeidet, sier hun.

Skriv ut artikkelen

– Selv om regelendringene ikke trer i kraft før 1. januar 2024, så er det ingen grunn til å vente. Ekstremværet som vi har sett i sommer, både i Norge og mange andre steder i verden, viser at det haster. Dette er en måte vi i Sykehusinnkjøp HF kan bidra på. Vi skal fortsette vårt gode arbeid og intensivere systematikken i arbeidet, sier adm. dir. i Sykehusinnkjøp, Bente Hayes, i en kommentar til regjeringens nye regler for miljø- og klimakrav i offentlige anskaffelser.

Regjeringen lanserte nylig de endrede reglene. Hovedregelen er vekting med minimum 30%. Alternativt kan det stilles klima- og miljøkrav i kravspesifikasjon, dersom det er klart at dette gir en bedre klima- og miljøeffekt. Forskriftsendringene skal tre i kraft 1. januar 2024.

Standardiserte krav

Sykehusinnkjøp utvikler nye standardiserte miljø- og klimakrav i samarbeid helseforetakene og andre offentlige innkjøpere. Flere leverandører bidrar også i prosessen, heter det på nettsiden til Sykehusinnkjøp

Ca. 80% av klimagassutslippene fra sykehusene kommer fra varer og tjenester som Sykehusinnkjøp HF har ansvaret for å anskaffe. Dersom helsevesenet hadde vært et land, hadde det vært den femte største forurenseren i verden. De fremtidige løsningene må først og fremst bidra til å redusere det enorme forbruket, skriver Sykehusinnkjøp.

Ingen grunn til å vente

Adm.dir. Hayes synes ikke at det er noen grunn til å vente med å iverksette strengere miljøkrav og sier at Sykehusinnkjøp HF allerede gjør mye: 

– I kategoriprogrammet gjøres det analyser av samfunnsansvar i hver kategori, der leverandørene også er viktige bidragsytere. I tillegg har vi medlemskapet og rapporteringen til Etisk Handel Norge, og rapportering om samfunnsansvar i Spesialisthelsetjenestens årlige rapport, som begge bidrar til å holde oss på tå hev.

Bli den første til å kommentere på "Sykehusinnkjøp: Haster, ingen grunn til å vente med skjerpede miljø- og klimakrav"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.