Bedre vern mot cybertrusler – hundrevis vil med på planlagt DFØ-avtale

Anbud365: Bedre vern mot cybertrusler – hundrevis vil med på planlagt DFØ-avtaleMarkedsplassen for skytjenester i Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ), her ved programdirektør, Sverre Christian Stoltz, forbereder avtale om et viktig verktøy for å bygge en robust og sikker digital infrastruktur i dagens trussellandskap.

Skriv ut artikkelen

Hundrevis av offentlige virksomheter ønsker å styrke sin evne til å identifisere, vurdere og håndtere cybertrusler. Derfor slutter de opp om avtalen for Cyber Risk Score som Markedsplassen for skytjenester (MPS) i Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) nå planlegger. Ved å ta i bruk Cyber Risk Score kan virksomheter bedre beskytte seg mot cybertrusler, styrke sitt omdømme og opprettholde tillit hos brukere og interessenter, sier prosjektleder Stine Kvellestad.

Prosjektleder Stine Kvellestad

Avtalen vil være ikke-eksklusiv og frivillig frivillig å benytte for virksomhetene. Hvis man ikke ønsker å være med på avtalen, må virksomheter i statlig sektor melde seg av. Fristen for dette gikk ut 6. november, og innen fristen utløp, hadde ingen meldt seg av. For kommunal sektor må man foreta tilvalg. Til sammen har hele 320 virksomheter, statlige, fylkeskommunale og kommunale, nå meldt sin interesse for å tilslutte seg avtalen. Dette er så langt den mest omfattende avtalen for MPS, der MPS kommende avtale for skybaserte infrastruktur- og plattformtjenester (CIPS) har 318 tilsluttede virksomheter i statlig og kommunal sektor.

Uklart med kommune-mva

MPS gjør oppmerksom på at det er uklart hvorvidt fylkeskommune og kommunesektorens deltakelse på MPS avtaler vil utløse merverdiavgift. I håp om at slik deltakelse ikke utløser merverdiavgift, varsler MPS at de vil legge inn en opsjon i avtalene knyttet til tiltredelse til avtalene, men kan ikke garantere deltakelse før dette er endelig avklart.

MPS har valgt konkurranse med forhandling som anskaffelsesprosess. Det innebærer at de juridiske vilkårene, tjenestespesifikasjoner osv. vil være gjenstand for forhandling. Avtalen vil trolig være klar til bruk februar/mars 2024.

Cybertrusler

Cyber Risk Score er et verdifullt verktøy for virksomheter som ønsker å styrke sin evne til å identifisere, vurdere og håndtere cybertrusler. Ifølge fagansvarlig for MPS cybersikkerhet, Per Jakobsen, vil verktøyet gi en kvantitativ måling av organisasjonens risikoeksponering sett fra internett, gi ledelsen en helhetlig forståelse av sikkerhetsnivået og bidra til informerte beslutninger i samarbeid med IT og sikkerhetsansvarlig. Ved å ta i bruk Cyber Risk Score kan virksomheter bedre beskytte seg mot cybertrusler, styrke sitt omdømme og opprettholde tillit hos brukere og interessenter. Det er derfor et viktig verktøy for å bygge en robust og sikker digital infrastruktur i dagens trussellandskap.

Den fremforhandlede avtalen vil ifølge Markedsplassen for skytjenster gi:

  • Lavere transaksjonskostnader
  • Reduserte priser
  • Bedret informasjonssikkerhet og personvern
  • Bedre balanse og lavere risiko i kontraktene

MPS neste utlysning vil ifølge Stoltz være trusseletteretningsverktøy. Utlysningen ventes tidlig i 2024. En utlysning vedrørende verktøy for håndtering av personvernrisiko i leverandørkjeden er under vurdering med et pågående utprøvingsprosjekt der flere statlige og kommunale virksomheter deltar.

Bli den første til å kommentere på "Bedre vern mot cybertrusler – hundrevis vil med på planlagt DFØ-avtale"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.