Elektro: Tragisk med bare pris i en bransje med økte miljø-forventninger

Anbud365: Elektro Tragisk med bare pris i en bransje med økte miljø-forventningerRegionsjef André Bakeng i elektrobedriftenes landsforening Nelfo Trøndelag reagerer på en rammeavtale på St. Olavs Hospital, som Sykehusinnkjøp har lyst ut. Der vektes bedrifter som er kvalifisert til å levere tilbud, bare på pris, heter det i Midtnorsk Næringsliv.

Skriv ut artikkelen

At det nå gjennomføres en konkurranse med en avtale som går over to år, med mulighet for forlengelse, med regjeringens skjerpede krav til offentlige anskaffelser som bakteppe, er i mangel på et bedre ord, tragisk for en bransje som stadig har økte krav og forventninger til miljø og bærekraft. Slik reagerer NHO-landsforeningen Nelfo på en rammeavtale-konkurranse er det bare vektes på pris.

Det er Midtnorsk Næringsliv som skriver dette (bak betalingsmur).

Både staten og næringslivet snakker høyt om klima og miljø. Leverandører opplever likevel manglende vilje til å betale for grønne løsninger. Bedrifter tilbyr i økende grad bærekraftige produkter, men opplever liten etterspørsel. Bare 29% av midtnorske bedrifter stiller krav om bærekraft til sine leverandører, bare 23 % mottar slike krav fra sine kunder. Det fremgår av en fersk rapport fra Sparebank1 SMN.

Oppgitte

Elektrobedriftenes landsforening Nelfo er meget oppgitt over en rammeavtale på St. Olavs Hospital, som Sykehusinnkjøp har lyst ut. Bedrifter som er kvalifisert til å levere tilbud, vektes bare på pris, heter det, og Nelfo Trøndelag reagerer: I en tid hvor fokuset på miljø og bærekraft er avgjørende for alle virksomheter, er det synd at oppdragsgiver går i motsatt retning og bare fokuserer på pris i denne anskaffelsen.

Sykehusinnkjøp viser til at bedrifter som leverer tilbud på elektrojobben, må møte visse miljøkrav: Mest mulig miljøvennlige produkter der det er mulig, påstartet prosess for å bli miljøsertifisert, etc. Miljøkrav er obligatoriske minstekrav, og ikke noe som vektes opp imot pris.

Trondheim kommune

Trondheim kommune har egne regler. Når de lyser ut anbud, vektes miljø minst 30%. En slik vekting åpner for at leverandører som er dårlige på miljø, kan oppveie dette ved å selge tjenestene sine veldig billig. Sykehusinnkjøp sier de vurderer om miljø gjør seg best som objektive, ufravikelige krav, eller kriterier som kan vektes mot pris. I andre anbud de lyser ut, vektes miljø.

Bli den første til å kommentere på "Elektro: Tragisk med bare pris i en bransje med økte miljø-forventninger"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.