Offentlige anskaffelser: Stort og smått 3. november

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 3. novemberRegjeringen foreslår å kutte Klimasats-ordningen i statsbudsjettet. Det er en knyttneve i ansiktet på tusenvis av lokale klimaprosjekter, skriver Jill Johannessen, bærekraftsjef i Samfunnsbedriftene, i bladet Valdres (foto: Nicolay Biørn-Lian/Samfunnsbedriftene).

Skriv ut artikkelen

14. november kommer nytt, gratis Anbud365-webinar, Statens vegvesen skjerper sine utslippskrav og Statnett vil gi sine leverandører større forutsigbarhet. En kommune droppet miljøkrav, en annen lagde anskaffelsesprotokoll da pressen spurte. Nye eksempler på at norske verft er sjanseløse og en turmatprodusent skal lage innovasjonspartnerskap med Blodbanken. I Sverige har Skatteverket 15 tips til god leverandørkontroll. Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.

Nytt gratis Anbud365-webinar på gang

Tirsdag 14. november inviterer Anbud365 igjen til gratis webinar – denne gangen med advokatene Silje Grimseth Ullebust og Marie Braadland fra Advokatfirmaet Grette. Temaet er avklaring, supplering og ettersending – hvor går grensene? Nyttig kunnskap å få med seg, for her er det lett å trå feil! Påmelding starter rett over helgen.

Vegvesenet med strengere utslippskrav

Statens vegvesen har vedtatt ny handlingsplan for reduksjon av direkte klimagassutslipp for byggeprosjekter. Den stiller strengere krav både til etaten og til bransjen. Etter vedtaket av handlingsplanen vil veiledningsmateriell og nye konkurransegrunnlagsmaler bli utviklet. Dialog med entreprenørene blir svært viktig, heter det.

Sluttoppgjør etter kontrakt-avbestilling

Nye Veier avbestilte resten av arbeidet med E6 Ranheim – Værnes-kontrakten med Acciona 1. juli i år. Partene har nå signert avtale om sluttoppgjør, som innebærer at kontraktsforholdet mellom Nye Veier og Acciona er avsluttet. I samsvar med kontrakten er det avtalt at har Acciona krav på 357 mill kroner ved avslutning av kontraktsforholdet.

Sjanseløse norske verft

Norske verft er sjanseløse i kampen om å vinne byggekontraktene for ferjene i Oppedal–Lavik-anbudet. Det ikke er mulig ifølge EØS-regler å pålegge Staten i sine anbud om å bruke norske aktører, ifølge styreleder i Maritime bransjeforening, Norsk Industri, Geir Bjørkeli, til Kystens Næringsliv.

Valgte finsk

Kystverket bygger båter i Finland for 45 millioner. – Vi har ingen mulighet til å forfordele norske båtprodusenter, sier seksjonssjef for fartøydrift i Kystverket, Alf Arne Borgund til Båtmagasinet. Vi har utlyst en åpen konkurranse i samsvar med EØS-reglene for offentlige anskaffelser.

Turmatprodusent + blodbank

Innovasjonspartnerskapet tilknyttet Helse Vest og Blodbanken i Bergen har nå inngått avtale med Norsk frysetørking AS som samarbeidspartner, melder innovativeanskaffelser.no. Sammen skal de nå bruke 18 måneder på å utvikle en innovativ løsning for lokal produksjon av det livsviktige produktet tørket blodplasma.

Mer forutsigbarhet til leverandørene

– Vi vil forenkle kravstillingen vår for å gi leverandørene våre større forutsigbarhet. Dette gjør det enklere for dem å rigge seg for å levere til oss. Vi sender også ut forespørsler, for eksempel om transformatorer, tidligere i prosjektløpet, for å redusere risiko for forsinkelser, skriver Statnett i Energiteknikk.

Aktiviteten i industrien dabbet av

DNB PMI (innkjøpssjefindeksen), justert for normale sesongsvingninger, ble 47,9 i oktober og indikerer dermed at industriaktiviteten avtok den måneden. Alle de fem underindeksene bidro til å trekke ned hovedindeksen. Indeksen for priser på innkjøpsvarer falt med 1,3 poeng til 56,1 i oktober.

Blåresept-anbud: Dagens ordning fungerer

Innføring av permanent anbudsordning for blåresept-legemidler vil bringe med seg flere utfordringer enn fordeler. Dagens ordning fungerer. Legemidlene som er på blåresept i dag er allerede vurdert å ha en pris som står i forhold til nytten, i henhold til myndighets-kriteriene, sa Line Storesund Rondan, legemiddel-representant under et frokostmøte.

Knyttneve i ansiktet på klimaprosjekter

Regjeringen foreslår å kutte Klimasats-ordningen i statsbudsjettet. Det er en knyttneve i ansiktet på tusenvis av lokale klimaprosjekter. Vi har av Klimasats bl.a. fått systematisk arbeid med grønne krav i anbudsprosesser, skriver Jill Johannessen, bærekraftsjef i Samfunnsbedriftene, i bladet Valdres.

Ny kommune-avtale for Storebrand

Storebrand har landet en avtale med Ulstein kommune, som gjør selskapet til kommunens nye pensjonsleverandør. Det opplyser Storebrand i en pressemelding. Selskapet skal forvalte over 600 millioner kroner for 2500 mennesker som har pensjonsrettigheter i kommunen.

Unnlot å stille miljøkrav

Miljø- og klimabelastning er ikke blitt vektet i anbudskonkurransen som gjelder brøyting, snørydding og strøing i Kvinesdal kommune de neste fem årene.  Det ble ikke stilt miljøkrav i det hele tatt. I gjeldende forskrift er det nemlig ikke pålagt å stille krav i hver enkelt anskaffelse, heter det fra kommunens side til bladet Agder.

Pressen meldte seg, lagde da protokoll

Stor-Elvdal kommune signerte avtale om bo- og helsetilbud. Bare én tilbyder ble forespurt og ingen anskaffelsesprotokoll ble ført i forbindelse med avtalen til en verdi av over 30 mill. Da Østlendingen etterspurte protokollen, fant kommune ut at noen slik protokoll ikke hadde blitt ført. Kommunedirektøren lagde da protokoll og underskrev den.

Helseplattformen: Ny anskaffelse, stor risiko

Det å få på plass et alternativt system vil ta mange år og koste milliarder av kroner. Det er milliarder av kroner som ikke er tilgjengelig, og som det ikke er vilje til å ta fra pasientene. Risiko knyttet til pasientsikkerhet ville også vært høy dersom det ble satt i gang nye anskaffelsesprosesser nå, fremgår det av Arbeidets Rett.

Slo ut store selskaper i anbudsrunde

– Det er fullt mulig å drive bedrift med hele Norge som kunder, slår Honningsvåg-bedriften Vitikka AS fast. De vant nylig en anbudskonkurranse hvor store firmaer fra hele Norge deltok, men det var altså de som fikk kontrakten, melder Finnmark Dagblad.

Samarbeid – klar for nye miljøkrav

Vaar Advokat og Vaar Consulting har nylig inngått samarbeidsavtale med rådgivningsselskapet Asplan Viak. Formålet med samarbeidet er å kunne tilby tverrfaglige kompetanseteam som skal bistå kunder ved regulatoriske krav til bærekraft og ivareta ulike miljøaspekter ved offentlige anskaffelser, heter det i en pressemelding.

Sikrer langsiktighet for SMB-ene

En ny lov i Storbritannia legger opp til å sikre små og mellomstore leverandører en større andel av de drøyt 4000 mrd norske kronene som de nasjonale myndighetene årlig kjøper for. Loven trer i kraft i oktober neste år og skal gi SMB-ene mulighetene til langsiktig planlegging. Loven vi også innebære vern mot sikkerhetsrisiko i offentlige kontrakter.

Kaffe som omstillingsmotor

Over 700 000 kopper kaffe drikkes daglig på svenske kommunale arbeidsplasser. Ansvarsfulle innkjøp er en enkel måte å bidra til bærekraftig utvikling på, skriver seks svenske kommunepolitikere, og peker på at kaffe er den største risikovaren innenfor offentlige matvarekjøp. Så, grip fatt i kaffekjøp som motor i omstillingsarbeidet.

15 tips for god leverandørkontroll

Skatteverket lister opp 15 suksessfaktorer for en bra leverandørkontroll i et oppdatert støttemateriell. Å stille relevante krav som er greie å følge opp, et forebyggende arbeid som gjennomsyrer hele organisasjonen, støtte fra et nettverk og erfaringsdeling er noen av tipsene.

Manglende grønne krav koster

– Manglende grønne krav i offentlige innkjøp koster for byggeriets klimaomstilling – og for Danmarks klimamål. Den offentlige sektor er i dag fristilt fra å skulle levere på klimamålene. Det har negative konsekvenser for Danmarks klimaavtrykk, og for omstillingen av vår bygge- og anleggsektor, ifølge Rådet for Grøn Omstilling.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 3. november"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.