På god vei til heldigitaliserte anskaffelser i 2024

Anbud365: På god vei til heldigitaliserte anskaffelser i 2024Hilde Kjølset (t.h.) og Cathrine Lund, begge Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ), leverte på ukens DFØ-konferanse flere gode nyheter knyttet til eBevis (veiledning) og egenerklæringen (forenkling) (foto: Skjermdump).

Skriv ut artikkelen

(En Anbud365-kommentar) Slik det ser ut akkurat nå, vil det ikke stå på Norge i bestrebelsene for å nå EUs krav om heldigitaliserte anskaffelser i det offentlige innen utgangen av 2024. Fersk statistikk viser det. Og vi har noe å forsvare: Doffin på nett var i sin tid en løsning i front i Europa, og et norskledet EU-prosjekt la grunnlaget for EHF-fakturering. Fra i fjor til i år er det først og fremst kommunenes digitale fremgang på en rekke områder som man legger merke til. Men på noen områder er det et stykke igjen: Ordre, evaluering, kontraktstildeling og – oppfølging er stikkord.

Ikke før har Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) avholdt sin digitale konferanse «Digitale anskaffelser – mer enn EHF!» presenterer Statistikk Sentralbyrå (SSB) sin statistikk over bruk av IKT i offentlig sektor. Her finner vi også statistikk for innkjøpsprosesser som gjennomføres digitalt i statlige, fylkeskommunale og kommunale virksomheter.

Bruk av tekstfiler og regnearkfiler, og mottak og leveranse på e-post anses ikke som digital aktivitet i denne statistikken. Med innkjøpsprosesser som gjennomføres digitalt mener SSB bruk av elektroniske verktøy til digitale innkjøp. Bruk av tekstfiler og regnearkfiler, og mottak og leveranse på e-post anses ikke som elektroniske verktøy.

Sammenlikning mellom 2020 og 2021

En sammenlikning mellom 2020 og 2021 kan gi en indikasjon på digitaliseringseffekten av corona-pandemien. Noen statistiske «underligheter» forekommer i form av at noen av virksomhetene på noen punkter er mindre digitale i år enn i fjor. Men la ikke det forstyre helhetsbilde: Ikke på noen av de ti parameterne var prosentandelen digital bruk under 70%. I fjor var laveste andel 65%. Tar vi også med statistikk for henholdsvis 2017 og 2018 var bunnpunktet nede på straks under 50% (stat og kommuner på oppfølging av inngåtte avtaler og staten på oversendelse av ordre til leverandør i strukturert format).

Fra i fjor til i år er andelen kommuner som driver med digital planlegging av innkjøp økt fra 71,1% til 77,8%. Mottak av tilbud digitalt hos kommunen er opp fra 80,9% til 89,9%. Opp hos kommunene er også andelen digital evaluering og tildeling av kontrakt – fra 77,2% i 202 til 83,2% i år, ordrehåndtering i digitalt bestillingssystem fra 64,9% i fjor til 70% i år, og oppfølging av inngåtte avtaler fra 67,1% til 74,4%.

Staten og fylkeskommunene

Når det gjelder staten er det mye «status quo» eller liknende i nivå 80-90%, men kan notere framgang på oppfølging av inngåtte avtaler (fra 71,7% i 2020 til 78,3% i år) og mottak av elektronisk faktura (fra 90,4% i 2020, 99,1% i år).

For fylkeskommunenes del noteres 100% digitalisering på en rekke parameter. Andelen med digitalt mottak av faktura er opp fra 87,5% til 90%, mens derimot parametret «kontroll og validering av innhold i mottatt faktura» er ned fra 100% i fjor til 80% i år. Også på «oversendelse av ordre til leverandør i strukturert format» er ned – fra 100% i 2020 til 90% i år. Statistiske utslag eller spesielle forklaringer?

Innen utgangen av 2024 skal offentlige anskaffelser være heldigitaliserte. DFØ føler et særskilt ansvar for dette ved å være pådriver, noen nevnte konferanse i uken gav tydelig preg av. Statistikken fra SSB og den omfattende bruken av KGV bærer bud om at Norge kommer i mål på forutsatt tid. Når det gjelder kunngjøring, innsyn og tilgjengelige konkurransegrunnlag i tillegg til mottak av tilbud og faktura er det ikke langt igjen for noen av forvaltningsnivåene. Det er et stykke igjen for stat og kommuner når det er snakk om evaluering og kontraktstildeling, likeledes kontraktoppfølging. Det gjelder også digital ordrehåndtering og ordrebekreftelse til leverandør i et strukturert format.

Digitaliseringstoget er i god fart

DFØ-konferansen tok – i pakt med den statistiske status – fatt i f.eks. systematisering av alle data man får fra heldigitaliserte prosesser – hvordan disse kan gi viktige styringsdata i systematisert form. Undersøkelser viser at faktura kombinert med ordre og tilrettelegging for automatch gir enda større gevinster, antydet et annet av temaene. Markedsplass for skytjenester bl.a. for å bidra til personvern og ved anskaffelse, heldigitalisering av dynamisk innkjøpsordning, forenkling og veiledning knyttet til eBevis og ESPD – og en modernisert Doffin, mer i pakt med en fullservice, digital plattform enn dagens.

Jo, digitaliseringstoget er i full fart. Pandemien har bidratt med introduksjon til nye, digitale vaner og kommunikasjonsmåter – og kanskje gitt støtet til økt satsing på digitale løsninger. Vi har dessuten noe historisk å ta vare på: Kunngjøringsløsningen Doffin var blant Europas første i sitt slag – en form for digitalisering den gang. Og grunnlaget for EHF – Peppol- nettverket, ble etablert av et EU-prosjekt under ledelse av en nordmann, André Hoddevik i DFØ. Han leder fortsatt forvaltningen og oppfølgingen av dette nettverket på internasjonalt nivå.

Bli den første til å kommentere på "På god vei til heldigitaliserte anskaffelser i 2024"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.