Offentlige anskaffelser: Stort og smått 7. april

Anbud365: Offentlige anskaffelser: Stort og smått 7. april–Vi som er offentlige innkjøpere må sørge for at det seriøse vinner konkurransene våre, sier fylkesrådsleder Tonje Brenna i Viken fylkeskommune. Hun håper nå at alle Vikens kommuner vil ta i bruk Viken-modellen for et seriøst arbeidsliv.

Skriv ut artikkelen

Anskaffelseskonferansen til Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) kommer 23. november, Miljødirektoratet oppfordrer til ombruk, og lærlingklausulen har bidratt til 650 læreplasser. Bygg- og anleggsbransjen krever at anbudskonkurransene må formes slik at norske aktører har reelle muligheter, lite legemiddelkonkurranse rammer distriktene og andelen offentlig kjøp av økomat i Sverige går ned. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor, og: Gjør som over 300 andre så langt: Meld deg på «kompetanseløftet» Anbud365-dagen 3. juni.

Kompetanseløft 3. juni – Anbud365-dagen

Minner om: Nå er det early bird-tid med 50% avslag på ordinær påmeldingspris til Anbud365-dagen 3. juni. Sjekk program og gjør som over 300 andre – meld deg på her.

Høstens store anskaffelseskonferanse

Anskaffelseskonferansen i regi av Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) gjør comeback 23. november. Det opplyste divisjonsdirektør Dag Strømsnes på DFØ-konferansen «Digitale anskaffelser – mer enn EHF» nylig. Hvis covid-situasjonen tillater det, blir det en fysisk konferanse.

Norske aktører må få reelle muligheter

Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA) er redd nær 1/3 av bygg -og anleggsmarkedet kan bli borte de neste tre årene pga koronakrisen. Overfor regjeringen har EBA foreslått tiltak til hjelp for bransjen, bl.a. at offentlige anbudskonkurranser må utformes slik at norske aktører har en reell mulighet til å konkurrere.

Oppfordring til ombruk i anskaffelser

Miljødirektoratet har analysert en rekke tiltak som kan øke ombruk og materialgjenvinning i Norge. Offentlige og private virksomheter oppfordres til å fremme slike løsninger i sine anskaffelser. I tillegg anbefales utredning av plikt for kommunene om å legge til rette for henting eller mottak av artikler det kan være mulig å ombruke.

Anskaffelsesklausul bidratt til 640 læreplasser

Lærlingklausulen stiller krav til bruk av lærlinger i offentlige anbud, og har bidratt til 640 flere læreplasser siden den ble innført i 2017, skriver Anja Johansen, som er statssekretær i Kunnskapsdepartementet i Våganavisa.

Viken-kommuner i kamp for de seriøse

– Arbeidslivskriminalitet er et alvorlig problem og må bekjempes. Vi som er offentlige innkjøpere må sørge for at det seriøse vinner konkurransene våre, sier fylkesrådsleder Tonje Brenna. Hun håper nå at alle Vikens kommuner vil ta i bruk Viken-modellen for et seriøst arbeidsliv.

Innkjøpssjefindeks litt ned i april

DNB PMI (innkjøpssjefindeks) for april i år, justert for normale sesongsvingninger, avtok med 1,4 poeng til 59,1. Det er likevel et høyt nivå, heter det. Et veid gjennomsnitt av delindeksene for produksjon, ordre og sysselsetting avtok med 2,9% til 57,6. Det tyder på at den brede oppgangen i mars fortsatte i april, men noe mer avdempet.

Klima- og miljøkrav virker

På under ti år har Oslo kommunes etater, foretak og bydeler klart å redusere sine direkte klimagassutslipp med over 80%. Rapportering viser at Oslo kommunes klima- og miljøkrav til leverandørene virker. Gjennom anskaffelser stimulerer kommunen næringslivet til å utvikle ny, utslippsfri teknologi og å satse på grønne løsninger.

Unntak fra forebygging av korrupsjon

Unntakstilstanden (pandemien) har betydd unntak fra korrupsjonsforebyggende rutiner ved offentlige innkjøp av medisiner og utstyr, rekruttering av nøkkelpersonell, innsyn og kontroll med beslutninger og demokratisk medvirkning i viktige beslutningsprosesser, skriver Tor Dølvik, spesialrådgiver i Transparency International Norge.

De skal sikre og flytte vikingskip

Statsbygg har tildelt Imenco kontrakten om å sikre og flytte vikingskipene og andre store utstillingsgjenstander fra det gamle til det nye Vikingtidsmuseet på Bygdøy. Det er første gang i verdenshistorien at vikingskip av denne størrelsen skal flyttes på denne måten,

Modell for felles bibliotekanskaffelse

Vårt mål er å lage en modell for felles anskaffelse og drift av digitale innholdstjenester for landets biblioteker, som skal sikre at innbyggerne får et bedre og likere tilbud – og en mer sømløs brukeropplevelse, opplyser prosjektleder Trygve Kikut ved Vestfold og Telemark fylkesbibliotek.

Lite legemiddelkonkurranse rammer distriktene

Konkurransen innen legemiddelsalg er for dårlig, og det går utover små distriktskommuner, mener Øst-Finnmarkrådet. Regjeringen mener småkommuner i nord må jobbe bedre med anbud for å få avtaler med leverandørene og unngå dyre legemidler. Rådet mener å ha gjort det de kan i anbudene – problemet ligger i systemet.

Lik poengsum – den lokale burde vunnet

En lokal bedrift tapte anbudskonkurransen om å legge ny vannledning. Ørland kommune valgte i stedet en ikke-lokal aktør for jobben. I konkurransen om oppdraget fikk valgte entreprenør og den lokale nøyaktig lik poengsum. Bjugn næringsforum mener at lik poengsum burde kommet den lokale bedriften til gode.

Lokale fikk ikke være med

Rart at ikke lokale ble spurt om å være med i anbudsprosessen når kommunen skal gjennomføre et så stort prosjekt. Ikke sikkert vi hadde levert det beste anbudet, men det får vi ikke vite fordi vi ikke ble spurt om å være med, ifølge en lokal entreprenør. Ifølge Skiptvet kommune var prosjektet større enn hva lokale entreprenørene kunne påta seg.

Viktig med dialog og info til lokale

Det er svært viktig å ha dialoger med næringslivet i forkant av innkjøpsrunder og å sørge for at lokale bedrifter har kunnskap om offentlige anskaffelser, sier Mons Otnes, kommunedirektør i Rindal kommune. En ting er hvilke regler kommunen må forholde seg til når de skal kjøpe, men det er også viktig at bedriftene vet hva som kreves av dem.

Svenske innkjøpere 50-50 til hjemmekontor

Omtrent like mange av Sveriges offentlige innkjøpere er overveiende positive respektive overveiende negative til å jobbe hjemmefra under pandemien, ifølge upphandling24.se, som sammen med Inköpsrådet har gjennomført en undersøkelse om temaet.

Økomat-kjøp ned i kommune-Sverige

Ekomatcentrum har fulgt utviklingen av økologiske matvarekjøp i offentlig sektor i over 20 år. Statistikken for 2020 viser at økomat-innkjøpene er redusert. Andelen er gått ned me ett prosentpoeng fra 39% i 2019 til 38% i fjor. Årets sammenstilling inkluderer 89 % av Sveriges kommuner og regioner.

Veilednings-plattform for grønne kjøp

Den danske regjeringen skal sammen med kommunene forhandle fram et mål for kommunenes grønne innkjøp og lande en avtale om kompetanseløft i den forbindelse. I et innspill tar Dansk Industri til orde for at veiledningsinnsatsen opprioriteres, og at det lages en felles plattform med redskaper og veiledninger til de offentlige innkjøperne.

EU-regler ofte uegnet

EUs anskaffelsesregler er ofte uegnet til komplekse IT-løsninger, sier IT-Branchens direktør, Natasha Friis Saxberg. Der EU-anskaffelser av IT-løsninger ikke er mulig å endre, er det desto viktigere å benytte noen av de nyere anskaffelsesverktøy, f.eks. markedsdialog, markedsavklaring og konkurranse med forhandlinger.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 7. april"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.