Regjeringen med full tyngde bak krav om mer bruk av innovative anskaffelser

Anbud365: Regjeringen med full tyngde bak krav om mer bruk av innovative anskaffelser– En god dialog mellom det offentlige og private aktører er avgjørende for at vi skal kunne bruke innovasjonspotensialet i innkjøpsprosessen, sier statsminister Erna Solberg.

Skriv ut artikkelen

Regjeringen vil at offentlige anskaffelser skal bidra til mer innovasjon. Konklusjonen kom etter et møte nylig i et statsrådstungt regjeringsutvalg med statsministeren selv som leder. Bruk av bedre metoder for innkjøp kan vi bidra til bedre løsninger for befolkningen og et mer innovativt og omstillingsdyktig næringsliv. Dette vil gi norske bedrifter økt konkurransekraft, slår statsminister Erna Solberg fast i en kommentar.

Det var for et år siden at regjeringen opprettet sitt digitaliseringsutvalg, som ledes av statsministeren. At statsministeren og ikke en av fagstatsrådene elder utvalget, er et signal om prioritering. – Med dette utvalget organiserer vi regjeringens satsing på digitalisering slik at vi sikrer god koordinering og framdrift i arbeidet, sa statsministeren da utvalget ble etablert.

Øvrige faste medlemmer av utvalget er finansministeren, kommunal- og moderniseringsministeren, næringsministeren, samferdselsministeren og kunnskapsministeren. Andre berørte statsråder kalles inn ved behov, likeledes representanter for næringslivet eller andre aktuelle interesser – avhengig av tema.

«Innovasjonsmøte»

Utvalgets «innovasjonsmøte» var det femte i rekken. Tidligere temaer har vært digital kompetanse, smarte byer, digitaliseringsutfordringer i næringslivet og digitalisering innenfor helsesektoren.

– Det offentlige bruker årlig 500 milliarder kroner på innkjøp fra privat sektor. Ved bruk av bedre metoder for innkjøp kan vi bidra til bedre løsninger for befolkningen og et mer innovativt og omstillingsdyktig næringsliv. Dette vil gi norske bedrifter økt konkurransekraft, sier statsminister Erna Solberg.

Digitaliseringsutvalget fikk i sitt møte nylig presentert hvordan det offentlige, gjennom blant annet dialog med markedet og beskrivelser av behov, kan foreta gode og innovative anskaffelser. Dette er spesielt viktig ved anskaffelse av digitale løsninger, hvor hastigheten i teknologiutviklingen ofte begrenser innkjøperens kunnskap om mulige løsninger i markedet.

Eksempler

Utvalget fikk presentert eksempler på innovative anskaffelser fra to ulike perspektiv: Hospital IT, som leverer velferdsteknologi, presenterte hvilke utfordringer som er knyttet til å levere ny digital løsning til en offentlig virksomhet. Det interkommunale samarbeidet Værnesregionen IT presenterte blant annet hvilke typer risiko som er forbundet med at det offentlige iverksetter en innovativ anskaffelse, og mulige personvernutfordringer.

– En god dialog mellom det offentlige og private aktører er avgjørende for at vi skal kunne bruke innovasjonspotensialet i innkjøpsprosessen. Diskusjonen vi har hatt i dag er en viktig del i det videre samarbeidet, sier Solberg.

Bli den første til å kommentere på "Regjeringen med full tyngde bak krav om mer bruk av innovative anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.