Skal gjøre restavfall egnet for gjenvinning, satser på førkommersiell anskaffelse

Anbud365: Skal gjøre restavfall egnet for gjenvinning, satser på førkommersiell anskaffelseRudolf Meissner er fagansvarlig for avfallssortering ved IVAR IKS, avfallsselskapet som leder et prosjekt med mål om å finne en løsning for å sortere ut og gjenvinne enda mer av restavfallet (foto: IVAR IKS).

Skriv ut artikkelen

Ved hjelp av en førkommersiell anskaffelse håper fem avfallsselskap å få frem teknologi og prosesser som også kan gjøre restavfallet fra husholdningene egnet til gjenvinning. I dag er det ikke noe ettersorteringsanlegg som greier den jobben, slik at store mengder ressurser dermed ikke blir utnyttet slik de burde. Dette restavfallet består hovedsakelig av organisk materiale, glass, plast, papir, metall o.l. Det dreier seg om ca. 35% av husholdningsavfallet.

Et samarbeid mellom IVAR IKS i Rogaland, Romerike Avfallsforedling IKS (ROAF), Østfold avfallssortering (ØAS), Sesam Ressurs AS (v/ Trondheim Renholdsverk) og Oslo kommune v/ Renovasjons- og gjenvinningsetaten (REG), har fått bevilget 10 mill. fra Forskningsrådet til en førkommersiell anskaffelse. IVAR har prosjektledelsen og står som mottaker av tilskuddet, som skal brukes til anskaffelsesprosessen og utvikling av mulige løsninger. Med seg på veien har de Leverandørutviklingsprogrammet.

Førkommersiell anskaffelse

I den førkommersielle anskaffelsen vil avfallsselskapene, IVAR, ROAF, ØAS, Sesam, og REG, utfordre markedet på å finne en løsning som kan sortere og materialgjenvinne restavfallet på under 60 millimeter ved ettersorteringsanlegg. Denne delen av restavfallet, som ofte omtales som finstoff, klarer ikke ettersorteringsanleggene i dag å sortere til en kvalitet som kan materialgjenvinnes. 

Når restavfallet går igjennom et sorteringsanlegg, er det ingen fullverdig løsning for sortering av noen form for avfall under denne millimeter-grensen. Heller ikke er det noen metode for å få utnyttet den organiske delen av restavfallet. Dette medfører at store mengder ressurser ikke blir utnyttet slik de burde. Prosjektet Re:new ønsker derfor også å utvikle løsninger nedstrøms behandling av det organiske materialet. Målet er å få med leverandører som kan utvikle en metode/teknikk for finsortering av restavfall.

Markedsdialog

Konkurransen blir utlyst på Doffin i løpet av våren, men allerede nå kan interesserte melde seg på informasjonsmøte og markedsdialog. IVAR IKS utlover, sammen med de fire andre avfallsselskaper, utviklingsmidler til bedrifter eller forskningsinstitusjoner som kan finne en løsning for å sortere ut og gjenvinne enda mer av restavfallet.

Det er viktig å få til en løsning på dette, hetere det, fordi lovverket strammer gradvis inn kravene kommunene har til utsortering frem til 2035.  De må sortere ut en betydelig høyere andel av restavfallet enn det som gjøres i dag. Dette er også tilfellet i resten av Europa. Her ligger potensialet for bedrifter eller forskningsinstitusjoner som utvikler en løsning for finstoffet. Alle må levere på de nye kravene, og det er en lang vei å gå dit, slik at det trolig vil være stor interesse for metoder som kan sortere ut og sende enda mer til materialgjenvinning.  Prosjektledelsen tror nøkkelen ligger i samarbeid på tvers av miljøer

Best mulig konkurransegrunnlag

I løpet av våren 2024 skal det gjennomføres markedsdialog for potensielle leverandører og relaterte fagmiljøer. Hensikten med dialogkonferansen er å kommunisere utfordringen og behovet, og få oversikt over tilgjengelig teknologi, leverandører og mulige løsninger. Innsikten vil brukes til å utforme et best mulig konkurransegrunnlag for den før-kommersielle anskaffelsen.

Prosjektet Re:new er et samarbeid mellom IVAR, ROAF, ØAS, SESAM og Oslo REN som behovseiere. Prosjektet har kjørt oppstartsworkshop og har gjennomført en tjenestedesignprosess og etablert nettsiden www.renewhouseholdwaste.no.

Bli den første til å kommentere på "Skal gjøre restavfall egnet for gjenvinning, satser på førkommersiell anskaffelse"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.