Offentlige anskaffelser: Stort og smått 19. oktober

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 19. oktober Kundene til medlemmene av den nye organisasjonen Melanor er industri, offentlige og private helseinstitusjoner, universiteter og andre forskningsinstitusjoner, Nav, Helfo og kommuner. Det er Medtek Norge og Lab Norge som har fusjonert under det nye navnet Melanor. På bildet sekretariatsleder Tore Flaatrud i Lab Norge (t.v.) og adm. dir. Atle Hundstad, Medtek Norge.

Skriv ut artikkelen

Difi vil lage veiledning for offentlige innkjøpere som vil bruke mindre plast, Statens vegvesen får kritikk av Riksrevisjonen, og Høyesterett sender Fosenlinje-saken tilbake til EFTA-domstolen. Vi minner om høstens store anskaffelsesarrangementer. Anskaffelseskonferansen og Kofa-konferansen. Entreprenørene ønsker snarlig konkurranseutsetting fra Bane NOR, og i Finland er det nå bare elektronisk kommunikasjon som gjelder. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Minner om … (I)

Anskaffelseskonferansen som Difi inviterer til 7. november. To priser skal også deles ut på konferansen: For bærekraftige anskaffelser og for digitalisering og god styring.

Minner om … (II)

… Kofa-konferansen som er i Bergen 8. november. Her er det påmeldingsfrist mandag 22. oktober. Klagenemnda for offentlige anskaffelser har vært i virke i 15 år, og det feires med en spennende konferanse.

Revisjonskritikk av Statens vegvesen

Riksrevisjonen registrerer at Statens vegvesen ikke har etablert et velfungerende system for kontroll av etterlevelse og misligheter på anskaffelsesområdet. Det fremgår av Riksrevisjonens undersøkelse av internkontroll på anskaffelsesområdet i Statens vegvesen – Dokument 3:4 (2014–2015).

Få med spesialkompetanse

Kystverket anskaffer for om lag 1,5 mrd årlig. Over en tredel av Kystverkets ansatte kan forplikte etaten økonomisk. En undersøkelse i regi av Riksrevisjonen viser at svært få av disse har spesialisert kompetanse på innkjøpsprosessen. Det er også stor variasjon når det gjelder hvordan de ulike enhetene arbeider med anskaffelser.

Difi vil plasten til livs

Difi skal lage en veiledning om hvordan offentlige innkjøpere kan bruke mindre plast. Har du gode eksempler på at din virksomhet har lykkes med å bruke mindre plast gjennom anskaffelser? Send dem til Difi innen 31. oktober.

Nytt kriteriesett for avfallsinnsamling

Nå er det nye kriteriesett for avfallsinnsamling på plass i kriterieveiviseren til Difi. Det skal hjelpe innkjøpere landet rundt med å stille krav til miljø og lønns- og arbeidsvilkår i offentlige anskaffelser av avfallsinnsamling fra husholdninger og tjenesteytende virksomheter.

60% kvalitet i togkontrakt

Jernbanedirektoratet har besluttet at kontrakten for å drifte togtilbudet på Sørlandsbanen, Arendalsbanen og Jærbanen tildeles Go-Ahead Norge AS. Tre togselskap var med i sluttfasen av konkurransen og det var små forskjeller mellom dem. I konkurransen ble kvalitet vektlagt med 60% og pris 40 %.

Sender Fosen-Linjen tilbake til EFTA

Dramaet i Fosen-Linjen-saken eskalerte da Høyesterett bestemte at saken skal forelegges for EFTA-domstolen – igjen. Saken for Høyesterett er nå berammet til behandling først i juni neste år, i påvente av et svar fra EFTA, skriver rett24.no.

Ønsker rask konkurranseutsetting i Bane NOR

Det er positivt at Bane NOR nå er kommet et skritt nærmere konkurranseutsetting av drift og vedlikehold av jernbaneinfrastrukturen, og vi håper at oppdragene kommer ut i markedet så raskt som mulig, sier adm. dir. Kari Sandberg i Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA).

Storleverandører til det offentlige samler seg

Medtek Norge og Lab Norge fusjonerer og samler organisasjonene under det nye navnet Melanor. Det blir fra 1. januar 2019 en bransjeorganisasjon for virksomheter som leverer medisinske forbruksprodukter, medisinsk teknologi, laboratorieutstyr, velferdsteknologi og hjelpemidler til personer med funksjonsnedsettelser. Det offentlige er en stor kunde.

Helelektronisk i Finland

18.oktober gikk overgangsperioden ut for elektronisk informasjonsutveksling ifølge den finske anskaffelseslovgivingen. Nå må alle offentlige oppdragsgivere kunne motta tilbud elektronisk.

Opprop om …

Gjør minst halvparten av innkjøpene miljømerkede innen 2020, heter det i det svenske oppropet ModUpp2020 (modern upphandling). Seks organisasjoner med interesse av å fremme bruk av offentlige anskaffelser til å fremme bærekraftige mål, står bak oppropet.

… og plan for bærekraftige anskaffelser

Barcelona i Spania har lansert den første utgaven av det som skal bli en årlig plan for bærekraftige, offentlige anskaffelser. Blant prioriteringene: Bruk av resirkulert papir skal opp til 90%, 90% av trematerialer skal være garantert av bærekraftig opprinnelse (100% for tropisk tre) og prosentandelen kommunale lavutslipp-kjøretøy skal dobles.

94% av statlige innkjøp går innenlands

94% av hva den irske stat bruker til innkjøp går til leverandører med adresse Irland. Majoriteten er små og mellomstore, fremgår det av en fersk rapport fra regjeringens kontor for offentlige anskaffelser. Verdien av kunngjøringene på den nasjonale innkjøpsplattformen økte med 44% fra 2016 til 2017, bl.a. pga store byggeprosjekter.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 19. oktober"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.