Slik står det til med digitalisering av offentlige anskaffelser i Europa (II)

Anbud365: Slik står det til med digitalisering av offentlige anskaffelser i Europa (II)Innenfor fagfeltet offentlige anskaffelse er det en stor styrke for oss i Norge at Difi (nå DigDir/DFØ) har vært en pådriver for digitalisering av hele sektoren. Det gjelder også i europeisk sammenheng, slår konsernsjef Terje Wibe i Mercell-gruppen fast.

Skriv ut artikkelen

Det er et sammensatt bilde vi møter når vi forsøker å få en oversikt over bruken av elektroniske verktøy i anskaffelsesprosessene i de enkelte europeiske land. Det er særlig bruken av KGV og KAV vi er på jakt etter, men mangel på fullgod statistikk gjør det vanskelig. Men konsernsjef Terje Wibe i Mercell-gruppen konstaterer at det ikke er noen tvil om at vi i Norge og Norden har kommet svært langt sammenlignet med en rekke andre markeder i Europa når det gjelder KGV og KAV. Mercell-gruppen har i dag virksomhet i 10 europeiske land.

En oversikt i regi av EU-kommisjonen gir status fra siste halvdel av 2019. Den oppdateres etter hvert for 2020, og gir et bilde av hvor langt de enkelte europeiske landene er kommet i bruk av elektroniske verktøy.

Når det gjelder kunngjøringer og å gi tilgang til konkurransedokumenter, svarer alle EU-landene at deres nettsider tilbyr slikt – i tillegg til spørsmål og svar på nettsidene og formidling av elektroniske tilbud, mens Polen har startet planlegging av en slik tjeneste. Ifølge oversikten er dette på plass hos alle andre EU-stater. Alle land har publisering av kontrakter som en tjeneste på sine nettsider.

Når det gjelder å motta e-faktura er bildet mer broket. Nettsiden/e-plattformen tilbyr en slik tjeneste hos 19 av EU-medlemmene, mens sju er i planleggingsfasen. To land – Ungarn og Portugal – hverken har slik tjeneste eller har startet planleggingen.

Betaling av fakturaer

11 av EU-landene tilbyr betaling av fakturaer direkte over sine nettsider/e-plattformer eller er koplet til en betalingstjeneste. 15 land har hverken startet planlegging eller innføring av en slik tjeneste – to er i gang, men ennå ikke tatt tjenesten i bruk.

Oversikten viser også at det i tre land ikke er bindende å publisere elektroniske kunngjøringer på en sentral nettside/plattform. Disse er Sverige, Danmark og Storbritannia, mens Polen planlegger en slik organisering. Fire land har ikke krav om at elektroniske kunngjøringer under EU-terskelverdiene skal kunngjøre på en nasjonal nettside/e-plattform: Tyskland, Frankrike, Storbritannia og Sverige. Danmark har delvis en slik organisering.

Satsing på e-plattformer

Bruk av elektroniske verktøy i Europa synes å være konsentrert rundt å etablere en eller flere e-plattformer for formidling av dokumenter, tilbud og kunngjøringer. Noen tilbyr også e-faktura og betalingsløsninger. Statistikk over bruken av KGV (eTendering system) eller KAV er langt vanskeligere å oppdrive. Norske Mercell har virksomhet i en rekke europeiske land, der nettopp KGV-løsninger inngår som et sentralt produkt. Derfor spør vi konsernsjef Terje Wibe i Mercell Holding om han kan si noe om utbredelse av og marked for KGV og KAV ute i Europa.

– Det er ingen tvil om at vi i Norge og Norden har kommet svært langt sammenlignet med en rekk andre markeder i Europa. Vi i Mercell-gruppen driver nå vår virksomhet i totalt 10 europeiske land, og i den sammenheng opplever vi at det norske markedet er langt fremme rundt digitalisering, både innenfor offentlige anskaffelser, men også generelt rundt andre typer offentlige tjenester, fastslår Wibe, og fortsetter:

Pådriver i europeisk sammenheng

– Innenfor fagfeltet offentlige anskaffelser opplever jeg det også som en stor styrke for oss i Norge at Difi (nå DigDir/DFØ) har vært en pådriver for digitalisering av hele sektoren. Det gjelder også i europeisk sammenheng. Digdirs (Difis) fokus og innsats har utvilsomt medført at det norske markedet har utviklet seg raskt, vellykket og målrettet sammenlignet med mange andre markeder.

Mercell er ledende innenfor KGV/KAV og tjenester rundt anbudsvarslinger til leverandørmarkedet i hele Norden, og har som mål å styrke seg ytterligere i mange flere markeder i Europa. 

– Som et norsk selskap innenfor et område hvor Norge klart fremstår som langt fremme, så er det utvilsomt en stor styrke for oss å ha med kunnskap, erfaring og ikke minst kvaliteten fra arbeidet i Norge, fremholder konsernsjefen. Her har nemlig et løpende og tett samarbeid med norske myndigheter samt det faktum at norske offentlige innkjøpere holder en svært høy kvalitet i sitt arbeid, gitt oss et solid utgangspunkt for vår vei videre med å tilby hele det europeiske markedet velfungerende og effektive verktøy for digitale anskaffelsesprosesser.

Bli den første til å kommentere på "Slik står det til med digitalisering av offentlige anskaffelser i Europa (II)"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.