Svensk prosjekt i gang for å skape større åpenhet om offentlige anskaffelser

Anbud365: Svensk prosjekt i gang for å skape større åpenhet om offentlige anskaffelserAnna Eriksson er generaldirektør på DIGG (Myndigheten för digital förvaltning), som engasjerer seg i et prosjekt for å skape mer åpenhet om data fra offentlige anskaffelser.

Skriv ut artikkelen

I sommer startet det svenske prosjektet «Open Up!». Det har som formål å legge til rette for mer åpenhet i offentlige anskaffelser ved å samle inn data og publisere disse på en dertil egnet plattform. Sentral i prosjektet er Sveriges myndighet for digital forvaltning. Prosjektet skal vise frem en prototyp neste sommer.

Det er organisasjonen Open Knowledge Sweden med DIGG (Myndigheten för digital förvaltning) som prosjektpartner som er drivkraften bak prosjektet. Målet er å etablere en webbasert plattform der anskaffelsesdata fra offentlige aktører kan finnes og benyttes til analyser. Poenget er å åpne for bedre innsyn i svenske offentlige anskaffelser.

På tross av at det i Sverige er lovbestemt krav om at offentlige myndigheter skal bruke elektroniske fakturaer, foreligger begrenset innsyn i anskaffelseskjeden og de offentlige innkjøpene for øvrig, heter det.

Planlagt klart juni 2021

Prosjektet skal vare i 15 måneder og lansere, etter planen, plattformen i prototyp-versjon i juni neste år. Samtidig kommer retningslinjer og anbefalinger for hvorledes publiseringen av data skal kunne forbedres.

Erfaringene viser at gjennom en åpen innkjøpskjede kan myndigheter sammenlikne seg imellom når det gjelder hva de betaler for varer og tjenester, fremgår det av et oppslag på digg.se. Det øker konkurransen, presser priser og kan til og med synliggjøre feil og identifisere «bløffmakere».

I Sverige handler det offentlige for om lag 700 milliarder årlig. Det er ca. 30% av de samlede offentlige utgifter.

Bli den første til å kommentere på "Svensk prosjekt i gang for å skape større åpenhet om offentlige anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.